«Περιμένετε τα χειρότερα. Θα έρθουν. Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά εκπλήσσομαι που η βία μέχρι τώρα είναι τόσο περιορισμένη. Όταν οι άνθρωποι είναι με την πλάτη στον τοίχο, αντιμετωπίζοντας την ανεργία που φθάνει στο 28%, συχνά τείνουν να κατηγορούν άλλα θύματα, αντί να κυνηγήσουν τους βασανιστές τους (Γκρέγκ Πάλαστ, αμερικανός δημοσιογράφος)
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα μού φέρνει στο μυαλό αυτό που έζησαν οι ΗΠΑ όταν έκλεισαν τα εργοστάσια στα Μεσοδυτικά, τη δεκαετία του '90, τότε που άνεργοι, αβοήθητοι, χωρίς προσανατολισμό νέοι στράφηκαν σε ακροδεξιές οργανώσεις σκίνχεντ και επιδόθηκαν σε δολοφονική εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε με τη δολοφονία ενός Εβραίου δημοσιογράφου και κορυφώθηκε με τη βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικό κτήριο στην Οκλαχόμα, με 168 νεκρούς.
Όταν τα όρνεα της παγκόσμιας οικονομίας ξεσκίζουν την οικονομία που πεθαίνει, ο λαός πρέπει να αναγνωρίσει ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί του. Δυστυχώς, οι εργάτες, οι ξένοι και οι άλλοι αποτελούν εύκολους στόχους. Είναι πιο εύκολο να μαχαιρώσεις έναν ταλαιπωρημένο καλλιτέχνη του χιπ-χοπ, παρά να κυνηγήσεις έναν καρχαρία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κερδίζει από τον πόνο του έθνους.
Είδαμε παρόμοια φαινόμενα σε όλο τον κόσμο το '30, όταν η οικονομική καταστροφή γέννησε φασίστες, που αναζήτησαν ανακούφιση προωθώντας τον υπερ-πατριωτισμό, το ρατσισμό και τα πογκρόμ.
Λύση δεν είναι να πνίξουμε τους τρομολάγνους, λύση δεν είναι να θέσουμε εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή και τα νεοναζιστικά παρακλάδια της. Η λύση βρίσκεται στην εκπαίδευση του λαού, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποια είναι τα πραγματικά αίτια της κατάρρευσης της οικονομίας.Η Χρυσή Αυγή είναι ένα σύμπτωμα της ασθένειας του έθνους σας, δεν είναι η αιτία της. Η κυβέρνηση συνασπισμού στην Αθήνα είναι αναγκασμένη να κόψει ακόμη 15.000 θέσεις εργασίας - αυτή η κίνηση θα καταστήσει 15.000 οικογένειες "ευαίσθητες" στη "γοητεία" του φασισμού.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα βγήκαν από την κρίση αυξάνοντας το κυβερνητικό έλλειμμα, προσθέτοντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες.
Αυτό είναι το αντίδοτο στη φασιστική βία: δώστε και πάλι ζωή στην οικονομία. Και στείλτε το Δούρειο Ιππο της λιτότητας πίσω στους Γερμανούς».
[ΠΗΓΗ: Γκρεγκ Πάλαστ, αμερικανός σημοσιογράφος-ερευνητής συγγραφέας]
Ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη βία: η κυβέρνηση οφείλει να παύσει να εθελοτυφλεί στις επιθέσεις ακραίων ομάδων
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα μαστίζεται από τη βία. Η βία αυτή κατά κύριο λόγο στρέφεται κατά των αλλοδαπών, παρ' ότι δεν απουσιάζουν οι καταγγελίες για επιθέσεις εις βάρος λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών ατόμων. Σε έρευνα που διεξήγαγα το 2012 για τη Human Rights Watch, μίλησα με δεκάδες θύματα ξενοφοβικής βίας που είχαν υποστεί επιθέσεις, ξυλοδαρμούς και κυνήγι στους δρόμους της Αθήνας από συμμορίες Ελλήνων. Μεταξύ των θυμάτων ήταν μετανάστες και αιτούντες άσυλο, έγκυοι και παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, διαπίστωσα ότι οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται βράδυ, σε πλατείες ή κοντά σε αυτές. Οι επιτιθέμενοι κινούνται σε ομάδες και συχνά φορούν σκουρόχρωμα ρούχα, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντίλια ή κράνη. Ορισμένοι εξ αυτών καταφθάνουν και διαφεύγουν με μοτοσικλέτες. Παρ' ότι δεν σπανίζουν οι επιθέσεις ξυλοδαρμού με γυμνά χέρια, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν επίσης συχνά ρόπαλα ή μπουκάλια μπίρας ως όπλα.
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταδικαστεί για τέλεση βίαιων πράξεων υποκινούμενων από ρατσιστικό κίνητροβάσει της νομοθετικής διάταξης του 2008 που αφορά τα εγκλήματα μίσους. Μια δίκη-ορόσημο, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και στην οποία κατηγορούνται δύο άνδρες και μία γυναίκα για την επίθεση με μαχαίρι εις βάρος ενός Αφγανού αιτούντα άσυλο, του Ali Rahimi, έχει αναβληθεί εννέα φορές. Η επόμενη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου. Η κατηγορούμενη ήταν υποψήφια με το συνδυασμό της Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, αν και δεν εξελέγη. Η Χρυσή Αυγή αρνείται κάθε ανάμειξη στην εν λόγω υπόθεση, όπως και σε άλλες βίαιες επιθέσεις.
Παρά τη σαφή επαναληπτικότητα των περιστατικών βίας και την αυξητική τάση που καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν κατορθώσει να παρέμβουν αποτελεσματικά με σκοπό την προστασία των θυμάτων και τη λογοδοσία των δραστών.
Η Ελλάδα προέβη πρόσφατα στην ανάληψη θετικών δράσεων με τη σύσταση ειδικών αστυνομικών μονάδων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας σε ολόκληρη την επικράτεια και το διορισμό ειδικού εισαγγελέα για τα εγκλήματα μίσους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Επίσης, υπήρξαν ορισμένες συλλήψεις. Εντούτοις, θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.
Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να αναλάβει ηγετικό ρόλο, προβαίνοντας στη δημόσια καταδίκη της βίας και καθιστώντας σαφές ότι θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε επιθέσεις βίας κατά μεταναστών προερχόμενες από αυτόκλητες ομάδες πολιτοφυλακής. Οι αρχές θα πρέπει να αναπτύξουν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις σε γνωστές περιοχές υψηλού κινδύνου με σκοπό την αποτροπή επιθέσεων και την επ' αυτοφώρω σύλληψη των δραστών. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τον τρόπο διερεύνησης και δίωξης των εγκλημάτων μίσους εκ μέρους των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, μέσω της παροχής εκπαίδευσης, της βελτίωσης των κατευθυντήριων γραμμών και της δημιουργίας κεντρικής βάσης δεδομένων για την αστυνομία. Επίσης, πρέπει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη καταγγελία εγκλημάτων μίσους από τα θύματα.
Στο πλαίσιο συναντήσεων που είχαμε με την κυβέρνηση, επισημάναμε επανειλημμένα ότι η ανεξέλεγκτη βία κατά των μεταναστών είναι βέβαιο ότι θα διαχυθεί και στην υπόλοιπη κοινωνία. Η κυβέρνηση οφείλει να παύσει να εθελοτυφλεί στις επιθέσεις ακραίων ομάδων. Αντίθετα, οφείλει να διασφαλίσει την προστασία κάθε ατόμου από επιθέσεις βίας ανεξάρτητα από το καθεστώς που απολαμβάνει και την ποινική δίωξη όσων διαπράττουν εγκλήματα μίσους.
[ΠΗΓΗ: Εύα Κιοσσέ, ερευνήτρια της HumanRightsWatchγια την Ελλάδα – Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22-09-2013]