Λένε ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή, για να είναι αμερόληπτη. Γι’ αυτό ο Επίκτητος έλεγε ότι όπως το ίσιο δεν χρειάζεται ισιάδα, έτσι ούτε το δίκιο δικαιοσύνη. Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, η Τυφλή Δικαιοσύνη, «είδε» συνταγματικές τις κτηνώδεις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα και τις απολύσεις των καθαριστριών, η Δικαιοσύνη όμως που βλέπει να καλά και συμφέροντα αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές ημών των ιδίων των εντιμότατων δικαστών!!!
«Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη πάρε μαύρο γιαταγάνι
κι έλα στη ζωή μας πίσω το στραβό να κάνεις ίσο (Νίκος Γκάτσος). Γι’ αυτό «όταν το άδικο γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον» (ΜΠΕΧΤ)
Δεν ξέρω, λοιπόν, γιατί κάθε βράδυ μόλις γείρω το κεφάλι βλέπω το ίδιο όνειρο. Κατεβαίνουν, λέει, με την όπισθεν από τον ουρανό οι οικονομικοί αυτόχειρες κι ανάμεσά τους κι εκείνος ο δυστυχής που κρεμάστηκε στην πλατεία Συντάγματος, στην αρχή της κρίσης.
Γυρίζουν πίσω, τινάζουν τα μαραμένα λουλούδια και το χώμα που δέχθηκαν μετά το «δεύτε τελευταίον ασπασμόν» και επιστρέφουν στην κανονική ζωή. Κατεβαίνουν την Πανεπιστημίου, παίρνουν τις κυλιόμενες σκάλες του Μετρό και χάνονται στις δαιδαλώδεις διαδρομές. Αυτούς τους ανθρώπους σκεφτόμουν ακούγοντας στο ραδιόφωνο ότι είναι δίκαιο να αποκαθίστανται οι μισθοί και οι συντάξεις των δικαστικών στα επίπεδα του 2012, όταν οι μειώσεις για όλους τους άλλους κλάδους εργαζομένων οδήγησαν ανθρώπους στο μη περαιτέρω. Και επειδή δεν ήθελα να είμαι άδικη, πήρα να διαβάσω την απόφαση του Μισθοδικείου του περασμένου Δεκεμβρίου, που δικαιώνει το αίτημά τους, και να δω πώς τεκμηριώνεται η δίκαιη απόφαση. Λοιπόν οι αποδοχές τους αποφασίστηκε ότι «πρέπει να είναι επαρκείς να εξασφαλίσουν αφ'ενός μεν την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαστικών λειτουργών, δηλαδή τη διαβίωσή τους κατά τρόπο συνάδοντα προς το κύρος του λειτουργήματος που ασκούν».
Και επειδή μιλάμε για τα «ειδικά μισθολόγια», στα οποία εντάσσονται επίσης οι ένστολοι, οι διπλωμάτες και οι καθηγητές Πανεπιστημίου, ρωτώ αφελώς: Οι υπόλοιποι μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς με κουρεμένες αποδοχές και οι δικαστές όχι; Μπορεί για παράδειγμα ένας καθηγητής Πανεπιστημίου να ζήσει αξιοπρεπώς με 1.800 ευρώ καθαρά (τόσα περίπου παίρνει) και δεν μπορεί ένας πρωτοδίκης, ο οποίος θα λαμβάνει στο εξής 2.050, ενώ ο ισόβαθμος με τον καθηγητή πρόεδρος του Αρείου Πάγου 4.050, όταν μάλιστα οι περισσότεροι από τους δικαστικούς δεν έχουν μισό μεταπτυχιακό, ερευνητικές εργασίες και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, απαραίτητα για την προαγωγή των μελών ΔΕΠ; Σε άλλο ημείο της απόφασης σημειώνεται ότι «απαραίτητη προϋπόθεση προς εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών είναι και η σταθερότητα των αποδοχών τους». Που σημαίνει ότι η ανεξαρτησία τους έχει αντίκρισμα οικονομικό, αλλιώς είναι πιθανόν να εξαγορασθούν (!). Ιδού, η παραδοχή της εντιμότητάς τους.
Παρακάτω σηκώνουν και το δάχτυλο προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως «ο νομοθέτης δεν εξήτασε τις επιπτώσεις που η νέα μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών μπορούσε να έχει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης». Ο εστί μεθερμηνευόμενον, προσέξτε γιατί από δω κι έπειτα δεν θα απορρίπτουμε τα αιτήματα των κλάδων όσων εξαθλιωμένων εργαζομένων (βλ. απολυμένες καθαρίστριες) ζητούν την αποκατάστασή τους στο προ του 2012 καθεστώς. Εξοργιστική επίσης είναι η αναφορά τους στις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στους δικαστικούς, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Στους δικαστικούς λειτουργούς όμως «θα μπορούσε να δημιουργήσει ανασφάλεια» και «η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο κύρος τους και κατ'επέκταση στο κύρος της ίδιας της δικαστικής λειτουργίας».
Για όλα αυτά επείσθη η κυβέρνηση και προέβλεψε (με θαυμαστή σβελτάδα) στον προϋπολογισμό του 2014 τα εκατομμυριάκια που θα δοθούν στον ευγενή αυτό κλάδο. Μάλιστα οι ίδιοι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν προ ημερών διαπίστωσαν ότι τα χρήματα βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τους περιμένουν. Αμ'πώς; Από δω κι έπειτα μην κάνετε τον κόπο να καταφύγετε στη Δικαιοσύνη για να βρείτε το δίκιο σας. Αλλωστε, το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση το είπε ξεκάθαρα: «Δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων». Γιατί άραγε;
[ΝΙΝΕΤΤΑ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Οι Εντιμότατοι, Ελευθεροτυπία 27-06-2014]