Quantcast
Channel: ΦΕΡΤΗ ΥΛΗ ΜΕΛΙΤΟΣ (και άλλες ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ με αρχή μέση και ΕΠΙΜΥΘΙΟ)
Viewing all 535 articles
Browse latest View live

Δεν υπάρχουν θύτες και θύματα στις σχέσεις, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που έχουν λάθος κλειδιά για λάθος ψυχές.

$
0
0
«Σ’ αγαπώ αλλά πρέπει να είσαι αυτός που θέλω. Αν δεν είσαι δε μπορώ να σ’ αγαπώ. Αν μ’ αγαπάς θα κάνεις αυτό που σου λέω». Αγάπη. Τι θα γινόταν άραγε αν οι άνθρωποι αγαπούσαν λιγότερο και σέβονταν περισσότερο ο ένας τον άλλον; Αν είχαν μάθει να ακούνε ο ένας τον άλλον; Μεγαλώσαμε σε ένα εγωιστικό σκηνικό. Από μικρή ηλικία μάθαμε ότι αυτό που έχει σημασία-το μόνο που έχει σημασία-είναι να επιβάλλουμε την αλήθεια μας στους άλλους. Να μην ανεχόμαστε ούτε για ένα δευτερόλεπτο την πιθανότητα η αλήθεια του άλλου να έχει κάποιο νόημα. Πρέπει με κάθε τρόπο η αλήθεια η δική μας να επικρατήσει. Και τελικά χωρίζουν οι άνθρωποι, διαλύονται οι σχέσεις και το μόνο που μένει στην αίσθηση της κοινωνίας είναι περισπούδαστοι τίτλοι. «Την παράτησε», «τον άφησε»… έτσι απλά… καμία σημασία δεν έχουν οι επιμέρους διεργασίες που έκαναν δυο ανθρώπους να φτάσουν μέχρι εκεί. Καμία σημασία δεν έχουν οι ψυχές. Πάντα υπάρχει ένα θύμα που μένει πίσω και ένας θύτης που φεύγει.


Γνωρίζονται δυο άνθρωποι και κάποια στιγμή απλά συνυπάρχουν. Έχουν γίνει ξένοι μεταξύ τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μην το αποδεχτούν ποτέ. Παραμένουν και μετασχηματίζονται ως φροντιστές παιδιών και μετά έχουν να παλέψουν από τη μια με τα συναισθηματικά τους κενά και από την άλλη με τις επιταγές του ρόλου τους. Αλληλοκατηγορίες, τσακωμοί, κανείς δεν καταλαβαίνει κανέναν. Η ζωή μετατρέπεται από κάτι όμορφο σε κάτι άλλο. Σε μια ανηφόρα ατελείωτη που πρέπει να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να την ανέβεις. Ακόμη κι αν υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, εσύ πρέπει να ανέβεις από το συγκεκριμένο για να αποδείξεις ότι αντέχεις. Η ζωή έχει πια μετατραπεί όχι σε αυτό που θα έπρεπε να είναι, αλλά σε κάτι άλλο. Σε ένα διαρκή αγώνα. Και μέσα σε όλα αυτά, μια κολώνα παραμένει όρθια. Η μόνη απαίτηση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο ανθρώπους είναι η αποκλειστικότητα στο σώμα του άλλου. Αν υπάρχει αυτό δεν έχει σημασία το να λείπουν όλα τα υπόλοιπα. Η αποκλειστικότητα στην ψυχή, δεν έχει καμία σημασία. Ίσως γιατί αυτή δεν κερδίζεται έτσι εύκολα. Αναρωτιέμαι αν ήταν τα πράγματα ανάποδα. Αν είμαστε υποθετικά σε μια φανταστική κοινωνία, όπου η αποκλειστικότητα στο σώμα δε θα είχα καμία σημασία και η αποκλειστικότητα στην ψυχή ,ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να υφίσταται μία σχέση. Αν ξαφνικά ξυπνά ο ένας από τους δύο και αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει αλληλο-επαφή με την ψυχή του άλλου. Ότι και οι δύο έχουν κλείσει τις διόδους για την ψυχή τους και τη βιώνουν ο καθένας μόνος του.

Και ως απαραίτητο στοιχείο αυτής της φανταστικής κοινωνίας, αναστατώνονται οι δύο φανταστικοί επίσης σύντροφοι και τρέχουν πάνω κάτω ως απατημένοι. Ίσως θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα σε μια τέτοια κοινωνία. Ίσως δε θα υπήρχαν τόσο αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα στους ανθρώπους, ακριβώς γιατί το καμπανάκι δε θα ήταν για κάτι τόσο επιφανειακό όσο η αποκλειστικότητα του σώματος, αλλά θα ήταν ένα καμπανάκι ικανό να αποκαταστήσει τις αληθινές ισορροπίες άμεσα. Εν τη γεννέσει τους.

Αλλά μιας και δεν αναφερόμαστε σε αυτήν την κοινωνία που δεν υπάρχει, αλλά σε μία άλλη που υπάρχει και τη ζούμε, να κλείσω λέγοντας μόνο τούτο. Ότι οι ψυχές των ανθρώπων δεν ανοίγουν με το έτσι θέλω. Κανείς δε δικαιούται να απαιτεί από κάποιον άλλον να του ανοίξει την ψυχή του. Αυτό κερδίζεται καθημερινά με πολύ κόπο. Αν δε γίνεται, δε φταίει ο κατέχων την ψυχή, αλλά ο άλλος που δε βρήκε τον κατάλληλο τρόπο να το κάνει και αντ’ αυτού απαιτεί απλά παράδοση άνευ όρων. Όλα τα παραδίδει ο άνθρωπος αν τύχει στην πορεία της ζωής του. Την ψυχή του ποτέ έτσι αβασάνιστα. Δεν υπάρχουν θύτες και θύματα στις σχέσεις των ανθρώπων. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που έχουν λάθος κλειδιά για λάθος ψυχές. Και ακόμη κι αυτή η μικρή παραδοχή θα ήταν ικανή να φτιάξει μια πιο αληθινή σχέση. Αλλά ούτε αυτό ο εγωισμός μας δεν το αντέχει. Όχι. «Εγώ είχα το σωστό κλειδί… εσύ δεν ήθελες να ανοίξεις την ψυχή»


[ΠΗΓΗ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Γίνε εσύ η ΑΛΛΑΓΗ που θέλεις να δεις στον κόσμο: http://enallaktikidrasi.com/]

Η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών

$
0
0
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας των απολογισμών: της ήδη σαραντάχρονης μεταπολίτευσης, αλλά και του ήδη τετράχρονου μνημονίου. Ο πρώτος απολογισμός διεξάγεται εγχωρίως και αυτοδυνάμως· με αποκλίνοντα συμπεράσματα, ανάλογα της πολιτικής προβολής που επιχειρείται στο σήμερα. Δηλαδή, ακόμη και για τα γεγονότα του 1973-74, αλλά και για τα πρώτα μεταπολιτευτικά έτη, παρότι έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, οι πραγματολογικές ανασυστάσεις υποκύπτουν σε επιλεκτικές ερμηνείες ή και αποκρύψεις, προκειμένου δια τερατωδών αναγωγών να δοθεί μια δικαιολογία για πράξεις σημερινές.


Φευ, η παρούσα κρίση, ιστορική τομή ανάλογη του ’74 και πολύ πιο επώδυνη μακροπρόθεσμα, δεν είναι ικανή να μας οδηγήσει σε γενναίες αποτιμήσεις, με ευθυκρισία και παρρησία. Διότι, αφενός, ορισμένοι εκ των επιχειρούντων τον απολογισμό δεν δύνανται και δεν επιθυμούν να έχουν την αναγκαία απόσταση, ως οργανικά μέρη της κρινόμενης περιόδου. Αφετέρου, τα σφοδρά αισθήματα που προκαλεί η κρίση αφαιρούν την αναγκαία νηφαλιότητα· όλοι αναζητούν τον υπαίτιο, τον φταίχτη, έναν ή περισσότερους, προσωποποιημένα, και όχι αίτια δομικά, ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον να δούμε πιο νηφάλια και αμερόληπτα, πιο γόνιμα, την περίοδο 1974-2010· και θα τη δούμε εμείς, εγχωρίως και αυτοδυνάμως, διότι οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται.

Αντιθέτως, ο απολογισμός του μνημονίου ενδιαφέρει τους ξένους, εταίρους και δανειστές. Αφενός διότι αυτοί το πρότειναν και το επέβαλαν, άρα τους ενδιαφέρει η πορεία του και η διαπίστωση του αποτελέσματος. Και το ενδιαφέρον θα διαρκέσει όσο θα διαρκούν τα συμφέροντά τους, ως δανειστών και ως επιτηρητών και επικυρίαρχων. Εξ ου και από το Βερολίνο ή τις Βρυξέλες ακούγονται συχνά αναφορές στην επιτυχία της Ελλάδος: εννοούν ότι πέτυχε το πρόγραμμα διάσωσης που αυτοί σχεδίασαν και εφάρμοσαν. Αλλά για να ολοκληρωθεί η επιτυχία, συνεχίζουν, πρέπει να συνεχιστούν ακούραστα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Παρόμοια είναι η περιγραφή της κυβέρνησης: σαξές στόρι. Η κυβέρνηση εντούτοις δεν αγνοεί τόσο επιδεικτικά την πραγματικότητα που την περιβάλλει: στο κάτω της γραφής, οι εκατομμύρια άνεργοι, ανασφάλιστοι και πενόμενοι είναι δυνητικοί ψηφοφόροι. Δεν αγνοεί επίσης ότι κατά το 2015 η χώρα θα βρεθεί ενώπιον χρηματοδοτικού κενού, ύψους 12,6 δισ. κατά τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, ότι το 2016 θα είναι η ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό σύστημα, και εν πάση περιπτώσει ακόμη και η ρύθμιση του χρέους δεν είναι ικανή από μόνη της να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Ο πραγματικός απολογισμός του τετραετούς μνημονίου γίνεται εξωχωρίως. Τις βαθύτερες αλήθειες για το τι συνέβη και τι συμβαίνει ακόμη τις μαθαίνουμε από τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: Ιούνιος 2013: δόθηκε χρόνος στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση. Ιούνιος 2014:η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα, αντιθέτως οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα.

Με λιγότερο κομψή γλώσσα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, πρόσφατα: «Η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες». Ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ: «Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε με βάση πληροφορίες ελλιπείς είτε εσφαλμένες είτε παραπλανητικές».Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν: «Συχνά ξεφύγαμε από το δρόμο μας, έγιναν συσσωρευμένα λάθη κατά τη διαδρομή, αλλά συγχρόνως και τα ίδια τα κράτη είχαν τις δικές τους ευθύνες».

Οι απολογισμοί είναι χρήσιμοι για επαναχάραξη πορείας.

[ΠΗΓΗ: Νίκος Ξυδάκης, Απολογισμοί εγχώριοι και εξωχώριοι – αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του: ΒΛΕΜΜΑ: http://vlemma.wordpress.com/ ]

Μεταπολίτευση: προσδοκίες και ματαιώσεις για μια ακόμη Χαμένη Άνοιξη στη νεότερη ιστορία

$
0
0
H Μεταπολίτευση νοηματοδοτήθηκε ως τέτοια, αρκετά μετά την 24η Ιουλίου 1974, όταν έπεσε η δικτατορία μαζί με την αλωθείσα Κύπρο. Ασφαλώς είναι μια μείζων διαιρετική τομή στο ιστορικό σώμα της νεότερης Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να τη δούμε σε στενή συνάφεια με ό,τι προηγήθηκε του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Πρέπει να τη συνδέσουμε με την περίοδο 1963-67, ιδίως με το καλοκαίρι του ΄65, με τις προσδοκίες και της ματαιώσεις που σφραγίζουν την, κατά Τσίρκα, χαμένη άνοιξη. Με πολλούς τρόπους, τον Ιούλιο του ’74, και με τίμημα μια εθνική απώλεια, αποκαθίσταται μια διαθλασμένη συνέχεια με τον Ιούλιο του ΄65. Ο,τι κατεστάλη, διαψεύσθηκε, ματαιώθηκε τότε, αναδύεται πάλι, μετά εννέα έτη· διαφορετικό βεβαίως αλλά εν πάση περιπτώσει δικαιωτικό. Η πολιτειακή αλλαγή, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, οι ελεύθερες εκλογές, ο εν γένει άνεμος ελευθερίας και πολιτικής ανεξιθρησκίας, είναι τα φανερά ιστορικά στοιχεία.


Υπογείως και υπορρήτως όμως, το διάλειμμα δεν ήταν απλώς μια χρονοανωμαλία, μια καθυστέρηση. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ώς το ’74 αναδύθηκε εν τω μεταξύ ένα δημόσιο ήθος, μια βαθύτερη γενική συμπεριφορά που διαπότισαν το συλλογικό σώμα, υποκάτω και πέραν της συμβατικής πολιτικής. Μερικά τέτοια φαινόμενα: Η ιδιότυπη απολιτικότητα που καλλιέργησε η στάση των δικτατόρων «αν δεν ανακατεύεσαι (=αντιστέκεσαι) δεν σε πειράζουμε»· η διάχυση πλούτου σε ανερχόμενα μεσοστρώματα και ημετέρους· τα θαλασσοδάνεια, η οικοδομή και η μαζική επέκταση του τουρισμού με μικρομεσαίες επιχειρήσεις·η εμφάνιση μεσοστρωμάτων και η μικροαστικοποίηση των εργατικών στρωμάτων, που άρχισε τη δεκαετία ’60 συνεχίστηκε απρόσκοπτα την επταετία.

Στο πολιτιστικό πεδίο: γέννηση του ελαφρολαϊκού και εδραίωση της μπουζουκοδιασκέδασης και της «παραλίας» ― αυτό να το δούμε σε αντιδιαστολή με τον έντεχνο λαϊκό πολιτισμό του προδικτατορικού ’60, και σαν πρόδρομο της γενικευμένης σκυλοπόπ από το ’80 έως σήμερα. Κομβικό σημείο: Πώς έγινε η πρόσληψη των πολιτικοπνευματικών κινημάτων του ’68 στο κλειστό ελληνοχριστιανικό περιβάλλον της δικτατορίας; Κυρίως αισθητικά, σαν ποπ μουσική και χίππικη εμφάνιση. Η αφομοίωση του ’68 ξεκινά ουσιαστικά με το φοιτητικό κίνημα του ’72-’73 και διαχέεται μαζικά μετά το ’74, και μάλιστα καταρχάς με τις μαοϊκές εκδοχές. Οι ελευθεριακές, ροκ και υπαρξιακές αναζητήσεις αναπτύσσονται λίγα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, αφού πρώτα πρέπει να ανατραπεί η κηδεμονία των κομματικών νεολαιών, χονδρικά το διάστημα 1977-80.

Η Μεταπολίτευση αρχίζει το 1964 και ολοκληρώνεται με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία: η Αλλαγή του 1981 είναι το έσχατο άκρο αυτής της ρωγμώδους συνέχειας. Η επόμενη τομή είναι το 1989, διττά: αφενός διότι κλονίζεται η γραμμική διαδοχή εξουσίας με τρόπο πρωτοφανή, φέρνοντας στο προσκήνιο την ηθική κάθαρση και ενώνοντας επί τούτου τη δεξιά με την αριστερά· αφετέρου, κλονίζεται η κραταιά κεντροαριστερή πλειοψηφία. Αλλά εν τω μεταξύ το γενικευμένο μικρομεσαίο ήθος της έχει διαποτίσει και την δεξιά και την αριστερά. Στο εξής, οι ρήτορες μιμούνται τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι κυβερνώντες αναπαράγουν τον κορπορατισμό και το κομματικό απαράτ του ’80, η δημόσια παιδεία παράγει γλώσσα, ήθος και ελίτ στα μέτρα του μικρομεσαίου ευδαιμονισμού. Δομικό χαρακτηριστικό της περιόδου 1980-2010 είναι η ραγδαία άνοδος του ατομικισμού και παρασιτισμού, παρά τις διαρκείς επικλήσεις του λαού και του δημοσίου συμφέροντος.
Το ’89 εντούτοις δεν ήταν μόνο εντόπιο και βρώμικο. Ήταν πρωτίστως μια ιστορική τομή πλανητικών διαστάσεων. Αυτή την αλλαγή υποδείγματος δεν τη βιώσαμε στην ώρα της, απασχολημένοι όντες με πάμπερς και δίκες. Η τομή έγινε σταδιακά αισθητή εκ του μεταναστευτικού ρεύματος και της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, κι επίσης επηρέασε βαθιά τη μείζονα Αριστερά, κυρίως παραλυτικά αλλά και ερεθιστικά. Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα αντέδρασε με εσωστρέφεια και ταυτοχρόνως με αυξανόμενη εξάρτηση από την Ε.Ε.: η ένταξη στην ΟΝΕ και την ευρωζώνη είναι στρατηγικές επιλογές σε έναν ρευστό πολυπολικό κόσμο.

Φευ, η αναζητηθείσα προστασία εντός της ευρωζώνης και το ιδεολόγημα της Ισχυρής Ελλάδος, κορυφωμένο φαντασιακά το καλοκαίρι του 2004, κατέρρευσαν με τη διεθνή κρίση του 2008. Το επόμενο ορόσημο είναι το ρήγμα του 2010, η πτώχευση, η διεθνής επιτήρηση, η συρρίκνωση της οικονομίας, και ο έκτοτε βίαιος μετασχηματισμός της κοινωνίας.

Η Μεταπολίτευση τελείωσε τυπικά το 2010, με μια ιστορική ήττα ανάλογη του ’74, χωρίς καν τις προσδοκίες ανασυγκρότησης του τότε


[ΠΗΓΗ: Νίκος Ξυδάκης, Μεταπολίτευση από το 1964  έως την κατάρρευση του 2010 αναρτήθηκε στο ιστολόγιο: ΒΛΕΜΜΑhttp://vlemma.wordpress.com/

ΠΟΛΕΜΟΣ, το δίκαιο της πυγμής, ΕΙΡΗΝΗ ο δίκαιος λόγος της ελευθερίας

$
0
0
ΠΟΛΕΜΟΣ, oάδικος λόγος της εξουσίας, ΕΙΡΗΝΗ ο δίκαιος λόγος της παιδείας και του ανθωπισμού


1.   Το δίκαιο της πυγμής ως θεωρία ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας είναι  η αρχή όλων των δεινών
Στοχασμούς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υποστήριζαν ότι η ίδια η φύση δηλώνει καθαρά ότι το δίκαιο είναι με το μέρος του καλύτερου ή του δυνατότερου, βρίσκουμε στους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους της κλασικής εποχής (και ακόμα παλιότερα).   Ο Πλάτων, για παράδειγμαέβαλε στο στόμα ενός μαθητή του Σωκράτη, τον ορισμό ότι «η βία είναι το της φύσεως δίκαιον». Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση όμως είναι ο κυνικός τρόπος με τον οποίον, σύμφωνα με το Θουκυδίδη, οι Αθηναίοι απέρριψαν απερίφραστα το αίτημα των Μηλίων για ουδετερότητα στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, δηλώνοντάς τους με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «κατά τον ανθρώπινο νόμο τα δικαία κρίνονται μόνο από ίσους, ενώ τα δυνατά τα πράττουν οι ισχυροί και τα παραδέχονται οι ασθενείς».Η θεωρία αυτή, που κωδικοποιήθηκε με τον όρο «Το δίκαιο της πυγμής»,ενδυναμώθηκε αργότερα και από τη θεωρία του Δαρβίνου, σύμφωνα με την οποία επιζεί ο δυνατότερος και αφανίζεται ο αδύναμος. Την πιο τραγική όμως εκδοχή της άποψης αυτής τη συναντάμε στη θεωρία του ρατσισμού το Χίτλερ. Η γερμανική, λοιπόν, θεώρηση, έδωσε μεταφυσικές διαστάσεις στη θεωρία περί ανωτερότητας των φυλών. Σύμφωνα με τους ναζιστές, η ανωτερότητα της φυλής υπάρχει «φύσει», δεν είναι δηλαδή αποτέλεσμα κάποιων παραγόντων και γι’ αυτό μοναδικός κίνδυνος για την ανώτερη φυλή είναι οι επιμειξίες και η μόλυνση από κατώτερες φυλές. Γι’ αυτό το δίκαιο της πυγμής σ’ αυτή την περίπτωση είναι, το μέσο επιβολής, αφού, σύμφωνα με τον Χίτλερ, «η κυριαρχία της ανώτερης φυλής είναι εύλογη και κάθε θεωρία περί ισότητας εγγράφεται στα πλαίσια της συνωμοσίας των κατωτέρων».Καλύτερα απάνθρωπος παρά υπάνθρωπος, ήταν το κυρίαρχο σύνθημά του.
       Και σήμερα όμως, που θεωρητικά τουλάχιστον η ιδέα περί ανωτέρων και καθαρών φυλών απηχεί αποκλειστικά και μόνο αντιλήψεις ολοκληρωτικών καθεστώτων, στην πράξη οι δυνατοί της Γης και στη «δημοκρατική» Δύση, ούτε λίγο ούτε πολύ, εφαρμόζουν την ίδια λογική. Επεμβαίνουν στα εσωτερικά των αδύναμων κρατών και, άμεσα ή έμμεσα, επιβάλλουν απόψεις, ρυθμίζοντας την εσωτερική και εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα που υπακούνε μόνο στη λογική του ισχυρότερου.Συχνά, μάλιστα, δεν διστάζουν να εξαπολύσουν πολέμους και να εξοντώσουν ολόκληρους πληθυσμούς με το πρόσχημα (δήθεν) της προστασίας των ιδανικών ή της ελευθερίας.
       Φυσικά η θεωρία του ισχυρού, του Υπεράνθρωπου, της Αρίας φυλής, ή όπως αυτό λέγεται στις διάφορες εποχές, καταρρίπτεται από τη φύση και τη λογική. Η Βιολογία σήμερα υποστηρίζει πως οι ιδιαιτερότητες κάθε φυλής οφείλονται στην προσπάθεια προσαρμογής της στο περιβάλλον και τα όρια τους είναι δυσδιάκριτα. Οι διαφορές μεταξύ των φυλών δεν είναι μόνο γονιδιακές, αλλά και πολιτιστικές, σύμφωνα με τις οποίες δομείται ο οικουμενικός πολιτισμός. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου, άτομα «κατώτερων φυλών», μεγαλουργούν όταν αλλάζουν περιβάλλον. Δηλαδή, με την παιδεία, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, είναι δεδομένη η πρόοδος και η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.   (διάβασε και τις 5 ΘΕΣΕΙΣ από τη ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ της Σεβίλλης, όπου ανασκευάζονται τα επιχειρήματα του πολέμου]

2.  Είναι λοιπόν αναπόφευκτος ο πόλεμος; Η μαρτυρία του Θουκυδίδη
       Η ιστορία είναι γεμάτη από πολέμους.Πόλεμοι επεκτατικοί, πόλεμοι αμυντικοί, εμφύλιοι πόλεμοι, πόλεμοι θρησκευτικοί, επαναστάσεις, πόλεμοι τοπικοί και πόλεμοι παγκόσμιοι, ακόμη και ψυχροί πόλεμοι. Τόσο είναι το πλήθος και οι μορφές των πολέμων που η ειρήνη πλέον ορίζεται ως το μεσοπολεμικό διάστημα. Μήπως, λοιπόν, πραγματικά είναι ο πόλεμος στη φύση του ανθρώπου; Ο οξυδερκής Θουκυδίδης, που αναζήτησε με κάθε τρόπο να βρει τις πραγματικές αιτίες ενός από τους πιο άγριους πολέμους της αρχαιότητας, είναι απαισιόδοξος όταν συμπεραίνει ότι «οι πόλεμοι και τα δεινά τους δεν θα εκλείψουν για όσο καιρό η ανθρώπινη φύση μένει η ίδια». Αντικειμενική διαπίστωση του μεγάλου ιστορικού ή δυσοίωνη διορατικότητα;
     «Είχαν δει πολλά τα μάτια του Θουκυδίδη, κυρίως όμως είχε σκεφτεί πολύ ο ίδιος πάνω σ’ αυτά.Είχε ζήσει έναν πόλεμο που όμοιο του δεν είχε παρουσιάσει ως τότε η ιστορία, και είδε ανθρώπους να «νοσούν» μέσα στην παραζάλη της πιο βαριάς αρρώστιας που μπορεί να τους βρει, και ήθελε με αυτό να πει ότι, όταν πέσει πάνω στους ανθρώπους η βαριά αρρώστια που λέγεται πόλεμος, η ψυχή τους αρχίζει να αλλοιώνεται, το ίδιο όπως αλλοιώνεται το σώμα τους όταν αρρωστήσει – και ιδού το πρώτο βαρύ σύμπτωμα: ο πόλεμος αναγκάζει τις ψυχές των ανθρώπων, σχεδόν όλων, να συμμορφώνονται με την κατάσταση της στιγμής. Άνθρωποι και πολιτείες γίνονται περιστασιακοί: μια ηθική κατάπτωση και αποσύνθεση είναι η πρώτη απ’ τις συνέπειες του πολέμου στις ψυχές των ανθρωπων… Και στου Θουκυδίδη την εποχή ακουγόταν με πολλή έμφαση, πως πάνω απ’ όλα είναι η δύναμη! Έχει, έλεγαν, ο δυνατός το δικό του δίκαιο, που το θέλουν δεν το θέλουν οι άλλοι, τους επιβάλλεται. Ο Θουκυδίδης για να υποδηλώσει την αντίθεσή του σ’ αυτού του είδους τις θεωρίες, που οδηγούσαν στη δικαίωση του πολέμου, βρήκε την πιο εύστοχη έκφραση ονομάζοντας τον πόλεμο «τον της βίας διδάσκαλο»… [απόσπασμα από ομιλία του Δημήτρη Λυπουρλή ]

3.  Κρίση ανθρωπισμού και οι πάσης φύσεως φανατισμοί ως αιτίες των πολέμων
       Στην εποχή μας υπάρχει κρίση ανθρωπισμού.Το πάθος της ευμάρειας, η αδιαφορία για τον πλησίον, η αποξένωση, ο κυνισμός στις διεθνείς σχέσεις και η κοινωνική αναλγησία, τα συχνά φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας δείχνουν πως η ανθρώπινη ύπαρξη δε λογαριάζεται πια ως ανυπέρβλητη αξία και τέλος του κόσμου. Αυτή η κρίση ανθρωπισμού στρέφεται, κατά συνέπεια, και εναντίον της ειρήνης. Στο βάθος, λοιπόν, των αιτίων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μια νέα πολεμική σύρραξη θα πρέπει να εντοπίσουμε την απανθρωπιά της εποχής μας. Κίνδυνο για την ειρήνη αποτελεί και η αναβίωση έντονων εθνικιστικών ανταγωνισμών όπως και ο θρησκευτικός και ιδεολογικός φανατισμός. Ο φανατισμός εξάπτει τα πάθη, προκαλεί μαζική υστερία και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

4.  Η δουλεία του δογματισμού
       Από τη φύση του ιδεοπλάστης και ιδεολόγος ο άνθρωπος γίνεται από πνευματική αδράνεια και ηθική δειλία ιδεοληπτικός, αιχμάλωτος των ιδεών δούλος των διανοητικών προϊόντων του.Τέτοιος είναι ο μισαλλόδοξος και ο δογματικός. Εκείνος, που με πείσμα και ακαμψία κλείνεται μέσα στις ιδέες του αρνούμενος και το παραμικρό άνοιγμα στους τοίχους της φυλακής του. Επειδή δεν θέλει να δει, δεν μπορεί πλέον να δει τίποτα πέρα από το στενό πνευματικό του ορίζοντα. Ας θυμηθούμε την περίφημη πλατωνική αλληγορία: τους δεσμώτες του σπηλαίου. Από τη μακρά εγκάθειρξή τους στη σκοτεινή φυλακή έχασαν όχι μόνο τη δύναμη της όρασης, αλλά και τη θέληση να βγουν στο φως και ν’ αντικρίσουν τα ίδια τα πράγματα. Είναι τόσο καλά βολεμένοι, ήσυχοι και μακάριοι στον ίσκιο των ειδώλων του, ώστε εάν κανείς επιχειρήσει να τους τραβήξει έξω, διαμαρτύρονται, εξοργίζονται και είναι ικανοί να διαμελίσουν τον απερίσκεπτο ελευθερωτή τους. [απόσπασμα από κείμενο του Ε.Π. Παπανούτσου ]

5.Το μεγαλύτερο από τα τεχνικά επιτεύγματα του ανθρώπου είναι ο Λεβιάθαν
    Στα νεότερα χρόνια ένας που ακόνισε τη σκέψη και τη ρητορική του γύρω από τα προβλήματα του πολέμου και της ειρήνης ήταν Τόμας Χομπς. Ο άγγλος φιλόσοφος βρίσκει ότι το μεγαλύτερο και το αρτιότερο από τα τεχνικά επιτεύγματα του ανθρώπου είναι ο Λεβιάθαν, αυτός ο τεχνητός υπεράνθρωπος, που το όνομά του στην πολιτική είναι κράτος.
Ανδυο άνθρωποι επιθυμούν το ίδιο πράγμα, γράφει ο άγγλος φιλόσοφος, που δεν μπορούν να έχουν και οι δυο, γίνονται εχθροί.Και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να εξοντώσω τον εχθρό μου είναι να τον προλάβω προτού προλάβει αυτός. Από εδώ και ο γενικευμένος πόλεμος όλων εναντίον όλων, στον οποίον ακριβώς θέτει τέρμα ο Λεβιάθαν.
     Γιατί όμως στη φυσική κατάσταση οι άνθρωποι συγκρούονται μεταξύ τους;Ο Χόμπς αναζητεί και βρίσκει την εξήγηση στην ανθρώπινη φύση, η οποία συγκροτείται από τρεις θεμελιώδεις εστίες σύγκρουσης: τον ανταγωνισμό, την καχυποψία και τη δόξα.Ο πρώτος ωθεί τους ανθρώπους να συγκρουστούν με στόχο το κέρδος. Η δεύτερη οδηγεί τους ανθρώπους στη σύγκρουση με στόχο την ασφάλεια. Η τρίτη, τέλος, φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με στόχο τη φήμη. Και στις τρεις περιπτώσεις κυριαρχεί η βία. «Ο ανταγωνισμός τη χρησιμοποιεί για να γίνει αφέντης των άλλων: των γυναικών τους, των παιδιών τους, των κτημάτων τους. Η καχυποψία την εφαρμόζει για να πετύχει την ασφάλεια. Η δόξα, για μικρά τίποτα: μια λέξη, ένα χαμόγελο, μια διαφορά γνώμης και ένα οποιοδήποτε άλλο σημάδι που μας μειώνει είτε αμέσως τους ίδιους είτε εμμέσως, στρεφόμενο εναντίον της οικογένειας μας, των φίλων μας, της χώρας μας ή του επαγγέλματός μας  

6.              ΕΙΡΗΝΗ ή ΠΟΛΕΜΟΣ
Από τα αρχαία ακόμα χρόνια το δίλημμαΕΙΡΗΝΗή ΠΟΛΕΜΟΣ, απασχολούσε όλους τους λαούς, από τους ηγέτες τους έως τον πιο απλό άνθρωπο.
Οι δυνατοί της γης, οι τύραννοι, οι δικτάτορες, αυτοί που είχαν εξουσία και πλούτη ήταν σχεδόν πάντοτε φιλοπόλεμοι. Έβλεπαν τον πόλεμο σαν ένα μέσο που θα μεγάλωνε τη δύναμή τους, θα πολλαπλασίαζε τα κέρδη τους.
Οι απλοί άνθρωποι, οι ποιητές και καλλιτέχνες ένωναν τη φωνή τους για την ΕΙΡΗΝΗ.

Το πιο ωραίο παράδειγμα γι’ αυτή την αντίθεση μας το δίνει ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣμέσα από τις κωμωδίες του: ΕΙΡΗΝΗ και ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
Στην κωμωδία του λοιπόνΕΙΡΗΝΗ, παρουσιάζει  έναν αμπελουργό από την Αττική, τον Τρυγαίο, να είχε απαυδήσει από τον πόλεμο! Εξαιτίας του εγκατέλειψε  τα κτήματά του και καβάλα πάνω σ’ ένα τεράστιο σκαθάρι ανέβηκε στην κατοικία των θεών, για να ζητήσει την Ειρήνηαπό το Δία....
Όμως οι θεοί ήταν φευγάτοι:μπροστά στις αιώνιες αγριότητες του πολέμου αποσύρθηκαν σε ψηλότερες περιοχές του αιθέρα και έτσι ο ΠΟΛΕΜΟΣκυβερνούσε ανεμπόδιστος. Τη θεά ΕΙΡΗΝΗτην είχε φυλακίσει μέσα σ’ ένα σπήλαιο και να τώρα θέλει να στουμπίξει όλες τις πόλεις-κράτη μέσα σ’ ένα πελώριο γουδί και να τις κάνει σκόνη. Ευτυχώς ο Κυδοιμός, ο υπηρέτης του πολέμου, η προσωποποίηση του τρόμου της μάχης, δεν μπόρεσε να προμηθεύσει στον κύριο του κανένα γουδοχέρι...
Με τη λέξη ΓΟΥΔΟΧΕΡΙο Αριστοφάνης κοροϊδεύει τους φιλοπόλεμους άρχοντες της εποχής του! Θέλει να πει ότι αυτοί που κάνουν τον πόλεμο για τα συμφέροντα των δυνατών, είναι τα «εργαλεία»με τα οποία καταστρέφεται η γη και οι άνθρωποι.
Γενικά στον ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ οι φιλοπόλεμοι εμφανίζονται φρικτοί και απάνθρωποι και γελοιοποιούνται όπως και ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο ΚΛΕΩΝ και ο ΒΡΑΣΙΔΑΣ, που ήταν οι αρχηγοί της Αθήνας και της Σπάρτης είναι «συμφορές» για τις χώρες τους.
Είναι τα γουδοχέρια του Πολέμου εκείνης της εποχής.
Για να προκαλέσει την αντιπάθεια των θεατών προς τον ΠΟΛΕΜΟ, ο Αριστοφάνης, επινοεί πολλές κωμικές σκηνές, με τις οποίες υπογραμμίζει τη φρίκη που προκαλεί ο πόλεμος σε όλους τους λογικούς ανθρώπους. Σε μια από αυτές τις σκηνές τον παρουσιάζει  ως μάγειρο της κακιάς ώρας, ανάμεσα σε σκόρδα και πράσα. Σε μια άλλη σκηνή εμφανίζεται ο ΠΟΛΕΜΟΣμε τρομερές δυνατότητες αυθαιρεσίας και βιαιοπραγιών: κλείνει την ΕΙΡΗΝΗσε μια βαθιά σπηλιά. 
ΗΕΙΡΗΝΗ όμωςείναι κοσμαγάπητη, από αυτήν οι άνθρωποι περιμένουν όλα τα αγαθά. Γι’ αυτό, στο τέλος της κωμωδίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους όλοι και όλοι μαζί, γυναίκες. άνδρες παιδιά, από την Αθήνα και τη Σπάρτη, τραβούν με σχοινιά το μεγάλο βράχο που είχε βάλει στην είσοδο της σπηλιάς ο ΠΟΛΕΜΟΣκαι ελευθερώνουν την ΕΙΡΗΝΗ.
Ο Πόλεμος έτσιδεν πρόλαβε να φτιάξει νέο γουδοχέρι.
Ο Τρυγαίος, δηλαδή, ο απλός άνθρωπος της Αθήνας εκείνης της εποχής, άρπαξε την ευκαιρία,κάλεσε όλους τους Έλληνες και πέτυχε την απελευθέρωση της Ειρήνης.
Μαζί της εμφανίστηκαν η ΟΠΩΡΑ, η θεά της καρποφορίας και η ΘΕΩΡΙΑ, η χαρά του πανηγυριού.
Με αυτές τις ωραίες προσωποποιήσεις ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ υμνεί τα αγαθά της ΕΙΡΗΝΗΣ! Θέλει να πει ότι όταν υπάρχει η ΕΙΡΗΝΗ ο άνθρωπος μπορεί ν’ ασχολείται ελεύθερα μ’ όλες τις δραστηριότητες, να προοδεύει ν’ αναπτύσσει τον πολιτισμό του.

7.  Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ: σοκ και δέος... για τα παιδιά
Στο περίφημο πίνακα του Πικάσο ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ  ο πόλεμος έχει κομματιάσει ανθρώπινα μέλη, κεφάλια από ζώα, χέρια, πόδια ένας ατελείωτος φρικιαστικός σωρός θανάτου! Αυτό τον τρόπο βρήκε ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος για να εκφράσει τον πόνο και τη θλίψη που δημιουργεί στον άνθρωπο ο πόλεμος. Ο πόλεμος είναι συνώνυμο της καταστροφής και του θανάτου.

Σ’ όλους τους πολέμους τα πιο τραγικά θύματα είναι πάντοτε τα παιδιά.
Χιλιάδες εικόνες, σαν σφαίρες, κι από τη Βασόρα, τη Μοσούλη, το Ουμ Κασρ, τη Νασιρίγια, από κάθε «μέτωπο» αυτής της μαρτυρικής χώρας - πτώματα πεταμένα όπως -όπως μέσα σε λάκκους κι άλλα ακίνητα στους δρόμους σαν να κοιμούνται, άδεια ρούχα και παπούτσια, ίχνη ανθρώπων που τέλειωσε βίαια η ζωή τους...
Και τα παιδιά,με τους επιδέσμους στο κεφάλι και τις πληγές στο κορμάκι τους, με την απορία, τον πόνο και τον τρόμο μέσα στα μάτια τους.
  Εκατό χιλιάδες παιδιά είναι αυτή τη στιγμή σε άμεσο κίνδυνοστη Βασόρα δίχως φως, νερό και φάρμακα
   1.000.000 παιδιά κάτω των 5 χρόνων υποσιτίζονταικαι
  13 στα 100 πεθαίνουν,τα περισσότερα από διάρροιες.
Παιδιά της στέρησης,
παιδιά της ορφάνιας των προηγούμενων πολέμων,
παιδιά των δρόμων,
παιδιά της φρίκης που προκαλεί ο πόλεμος
Πέρα απ'την οργή, μια λύπη σκεπάζει τον κόσμο.

8.   Υπάρχουν τρόποι για να ξεφύγει ο άνθρωπος από το φαύλο κύκλο του πολέμου;
Αναμφίβολα, μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την εδραίωση της ειρήνης είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ, μια παιδεία ανθρωπιστική, χάρη στην οποία ο άνθρωπος θα κατορθώσει ν’ αναπτύξει τη λογική και την αγάπη στηριζόμενος στο βίωμα της παγκόσμιας αδελφοσύνης.   Μέσο για την απόκτηση μιας τέτοιας παιδείας θα αποτελέσει ένα πρόγραμμα σπουδών που θα προσανατολίζεται στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου, στην προβολή, δηλαδή, ενός νέου τύπου ανθρώπου, σκεπτόμενου, έντιμου και ανθρωπιστή. Ο ανθρωπισμός συντελεί στην ουσιαστική γνωριμία και επικοινωνία με τους άλλους, στην καλλιέργεια συλλογικής, πανανθρώπινης, οικουμενικής συνείδησης, στοιχεία απαραίτητα, ώστε να δημιουργηθούν ικανά στελέχη, που θα ανορθώσουν με την αποτελεσματικότητά τους την παραγωγικότητα και την οικονομία των χωρών τους. Η αποφυγή του πολέμου ως λύσης για την αντιμετώπιση των διαφορών και η συνακόλουθη εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης προϋποθέτουν πρώτα απ’ όλα την αντίστοιχη θετική πολιτική βούληση των ηγεσιών, η οποία δεν μπορεί να προκύψει με ηγέτες που δεν διαπνέονται από τα ανθρωπιστικά ιδανικά. Τέλος, στον αγώνα της ανθρωπότητας για την εμπέδωση της ειρήνης πολύτιμη είναι η αξιοποίηση όλων εκείνων των στοιχείων του πολιτισμού που λειτουργούν ενωτικά: της επιστήμης, της τέχνης και του αθλητισμού. Με την επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό ενισχύονται οι πνευματικοί δεσμοί, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται οράματα και εδραιώνεται μια συνείδηση παγκοσμιότητας που ενοποιεί κάτω από κοινούς στόχους ανάπτυξης και προόδου όλη την ανθρωπότητα.

9.    Προτάσεις για τη μόνιμη εγκαθίδρυση της ειρήνης
        Ιστορικά έχει διαπιστωθεί πως η βία και ο πόλεμος έχουν άμεση σχέση με ολοκληρωτικές καταστάσεις, επειδή αυτές εξουδετερώνουν, με τους μηχανισμούς που διαθέτουν, την πνευματική και ηθική αντίσταση των πολιτών. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την προπαγάνδα, το φανατισμό και τη μαζική υστερία που εξυπηρετούν τα επεκτατικά και φιλοπόλεμα σχέδια της ολιγαρχίας, Επομένως, η εδραίωση της ειρήνης συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και το σεβασμό προς τους θεσμούς του. Η δημοκρατία, εξάλλου, είναι το πολίτευμα που στηρίζεται στη νηφάλια κρίση, στην αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, στην υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην ευημερία των πολιτών. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν γνώρισμα του ειρηνικού βίου. Γι’ αυτό η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που έχει εγγενώς φιλειρηνικά δημοκρατία αν δεν υπάρχει ειρήνη, αλλά ούτε και ειρήνη χωρίς δημοκρατία.

10.                      Να μπούμε στη θέση των άλλων. Η άποψη του Ν. Δήμου
         Ερώτημα βασικό: αφού όλοι είναι υπέρ της ειρήνης, τότε πώς γίνονται οι πόλεμοι;  Πολύ απλό: για τους πολέμους φταίνε πάντοτε οι άλλοι. Ουδέποτε στην ιστορία υπήρξε ομολογία μιας πλευράς ότι φταίει εκείνη (παρά μόνο εκ των υστέρων και μέσα από τα –σφιγμένα- δόντια).
      Ο μόνος τρόπος λοιπόν να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για την ειρήνη είναι να γίνουμε «οι άλλοι». Να μπούμε δηλαδή στη θέση των άλλων, των πιθανών ή πραγματικών αντιπάλων και να καταλάβουμε τι τους κινεί. Η πράξη αυτή αποτελεί και την αρχή κάθε ηθικής σκέψης. Όσο ο άνθρωπος αναγνωρίζει μόνο τον εαυτό του, όσο ο άλλος δεν υπάρχει – ή υπάρχει σαν μειωμένη παρουσία, όχι σαν ίση – τότε δεν υφίσταται ηθική.
     Το να μπαίνεις στη θέση του άλλου είναι η κίνηση που εκφράζεται στις διασημότερες ηθικές παραινέσεις. Από τις παλαιές: « Ὁ σύ μισεῖς ἑτέρῳ μή ποιήσεις », « Ἀγάπα τόν πλησίον σου ὡς σεαυτόν », μέχρι τις νεότερες, όπως την κατηγορική προσταγή του ΚΑΝΤ: «Πράττε έτσι ώστε η αρχή που διέπει την πράξη σου να μπορεί να γίνει νόμος για όλους», και την κοινότοπη φράση: «η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου».
      Ένας Σέρβος συγγραφέας είπε, πριν από λίγο καιρό, μια πολύ σημαντική φράση: «σε εποχές αντιπαράθεσης, ο ρόλος του διανοούμενου είναι να γίνεται συνήγορος των αντιπάλων». Δηλαδή να μπαίνει στη θέση τους. Να προσπαθεί να καταλάβει τα προβλήματά τους, να νιώσει τις ανάγκες τους, να αποδεχθεί τα επιχειρήματά τους – και να τα παρουσιάσει όλα στη δική του πλευρά. Κινδυνεύει, βέβαια, οι πιο φανατικοί απ’ τους δικούς του να τον πουν προδότη. Δεν είναι πολύ βολικός ο ρόλος του πραγματικού ελεύθερου διανοούμενου. Αλλά, σε περιόδους κρίσης, ο ψύχραιμος, αντικειμενικός και αμερόληπτος στοχαστής είναι μεγάλη ευλογία για έναν λαό… Διότι, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι πολιτικοί. Αυτοί που τελικά δημιουργούν τους πολέμους. Που για να στεριώσουν την εξουσία τους, να διευρύνουν την εκλογική πελατεία τους, να στιλβώσουν τη δημόσια εικόνα τους διαγωνίζονται σε δημοκοπία, λαϊκισμό και φανατισμό. Που πουλάνε πραμάτεια φτηνή αλλά πάντα ευπρόσδεκτη σε λαούς στερημένους: πατριδοκαπηλία, σοβινισμό, εθνικισμό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντίθεση από αυτήν ανάμεσα στον πολιτικό και το διανοούμενο. Από τη μια μεριά η ρητορεία, το συναίσθημα, το πάθος, η φόρτιση. Από την άλλη η ψύχραιμη ανάλυση, η γνώση, ο ορθός λόγος. Κανένας πόλεμος δεν έγινε ποτέ από λογική. Όλοι ξεκινούν από το συναίσθημα. Όπως και οι καυγάδες. Δυο άνθρωποι κυριαρχημένοι από τον ορθό λόγο δεν θα έπαιζαν ποτέ ξύλο. Λογικά, ένα πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν- ούτε καν τον νικητή. Κάθε πολεμική σύρραξη γίνεται παρά τον λόγον – είναι παράλογη.

11.                      «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» του Αντώνη Σαμαράκη και ο ρόλος της τέχνης στη διαμόρφωση αντιπολεμικής νοοτροπίας
«Οι συγγραφείς οφείλουν να είναι εργάτες, και μάλιστα πρωτοπόροι, στο χτίσιμο μιας καινούργιας κοινωνίας. Χρέος τους είναι να συμβάλλουν ολοένα στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για τη ζωή, μακριά από τις έως τώρα αθλιότητες, μακριά από την αποσύνθεση. Ένα μυθιστόρημα μπορεί θαυμάσια να είναι - και πρέπει να είναι- ένα από τα στοιχεία που αλλάζουν στο καλύτερο μια κοινωνία, να είναι ένα στοιχείο δικαιοσύνης και ελευθερίας»
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ,
η ιστορία μιας ακόμη χαμένης ελπίδας. Της ελπίδας πως ο άνθρωπος «μπορεί να είναι αυτός που θέλει να είναι», και πως μπορεί να ικανοποιεί και την πιο αθώα του επιθυμία όποτε θέλει...
«ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ο συγγραφέαςεκφράζει τον πόνο και την αγωνία του μεταπολεμικού ανθρώπου για τις μεγάλες συμφορές και τα ποικίλα δεινά που επισωρεύει ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Χωρίς φλυαρία και περιττά καλολογικά στοιχεία, με λίγα και κοφτά λόγια, παραστατικά και δραματικά δείχνει τη δύσκολη θέση του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος υποχρεώνεται να στερηθεί την ελευθερία του για να υπηρετήσει ξένα συμφέροντα και ιδεολογίες και παράλληλα βλέπει να διαψεύδονται οι οραματισμοί του για μια καλύτερη ζωή....»

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Κηρύσσεται ο πόλεμος. Γίνονται μάχες. Κάποιος νικάει. Έπειτα υπογράφουν μια συνθήκη ειρήνης. Η ιστορική μας γνώση για τον πόλεμο σημαδεύεται από χρονολογίες, ενάρξεις, τερματισμούς. Οι πόλεμοι αρχίζουν όπως και τα παραμύθια: «Μια φορά κι έναν καιρό», αλλά ενώ τα παραμύθια τελειώνουν με το τυπικό «Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», οι πόλεμοι τελειώνουν με δυσαρεστημένους και δυστυχισμένους που κλαίνε τους νεκρούς τους. Οι πόλεμοι, σε αντίθεση με τα παραμύθια, έχουν και αιτίες που συχνά δεν είναι φανερές και που αλλάζουν ανάλογα με το χρόνο και με το ποιος μιλάει. Όλοι οι πόλεμοι είναι επινοημένοι: οι αιτίες, οι στόχοι, τα κίνητρα. Όσο προχωράει η σύγκρουση, τόσο οι στόχοι όσο και οι αιτίες αλλάζουν. Τίποτα δεν είναι προσδιορισμένο για να μείνει αιώνιο. Ήδη ο Θουκυδίδης, μιλώντας για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, διαχώριζε τις υποθετικές από τις πραγματικές αιτίες. Όταν πρόκειται για τις συνέπειες βρισκόμαστε σε ακόμα πιο βαθύ σκοτάδι. Ποτέ δεν γνωρίζουμε αν αυτός που νίκησε είναι αληθινά ο νικητής. Ποτέ δεν γίνονται γνωστές όλες οι συνέπειες. Οι πόλεμοι δεν είναι σαν ένα ελεγχόμενο χημικό πείραμα που γίνεται στο εργαστήριο, αλλά δημιουργούν απρόβλεπτες και αιφνίδιες καταστάσεις.
Η CIA υιοθετεί τον όρο Blowback, για να περιγράψει τις απροσδόκητες συνέπειες μυστικών επιχειρήσεων. Αρχικά ο όρος Blowback (που στην κυριολεξία σημαίνει φυσάει προς τα πίσω) χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να περιγράψει το φαινόμενο των αερίων που γυρνούσαν προς τα πίσω, σε εκείνους που τα εξέπεμπαν. Η CIA χρησιμοποίησε τον όρο πρώτη φορά το 1954, σε μια μυστική έκθεση για το πραξικόπημα στο Ιράν, που η ίδια είχε οργανώσει την προηγούμενη χρονιά για να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μοσαντέκ, του πρωθυπουργού που είχε τολμήσει να εθνικοποιήσει το ιρανικό πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα ήταν η δικτατορία του Σάχη, δικτατορία που διήρκεσε 25 χρόνια. Το 1979, όπως είναι γνωστό, ο Σάχης ανατράπηκε με τη σειρά του από την ισλαμική επανάσταση που καθοδηγούσε ο αγιατολάχ Χομεϊνί. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός έγινε μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις στον κόσμο. Και το ιρανικό πετρέλαιο εθνικοποιήθηκε ξανά. Ενα αληθινό Blowback. Το 1936, πολύ πριν από τη γέννηση της CIA, ο αμερικανός κοινωνιολόγος Ρόμπερτ Μέρτον δημοσίευσε ένα δοκίμιο που έγινε πολύ γνωστό, με τίτλο «Οι απρόβλεπτες συνέπειες της κοινωνικής δράσης». Σε αυτό εξέταζε τις αιτίες αρνητικών αποτελεσμάτων όπως η άγνοια (δεν γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία) και το λάθος (εσφαλμένη ανάλυση του προβλήματος).
Αυτή η αντίληψη αγνοήθηκε μέχρις ότου, πολύ αργότερα, έγινε της μόδας στις κοινωνικές επιστήμες η θεωρία της ορθολογικής επιλογής (rational choice theory), της οποίας οι μακρινές απαρχές ανευρίσκονται στις ωφελιμιστικές θεωρίες του Τζέρεμι Μπένθαμ ( ο οποίος, μεταξύ των άλλων, θεωρούσε ότι ο πόλεμος είναι μια τρέλα). Σύμφωνα με τους θεωρητικούς της ορθολογικής επιλογής, τα άτομα και τα κράτη αξιολογούν διαρκώς τα κόστη και τα οφέλη των ενεργειών τους, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Εφαρμοζόμενη στον πόλεμο, η θεωρία της ορθολογικής επιλογής μάς λέει ότι η ωφελιμότητα του πολέμου είναι συνάρτηση της πιθανότητας νίκης, των ωφελειών που μπορούν να αντληθούν, της προβλεπόμενης διάρκειας της σύγκρουσης, του οικονομικού κόστους της πολεμικής κινητοποίησης κ.ο.κ. Αλλά από τη στιγμή που αρχίζουμε έναν πόλεμο και αντιλαμβανόμαστε ότι οι υπολογισμοί ήταν εσφαλμένοι, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και να δοκιμάσουμε ξανά με έναν άλλο τρόπο. Οι επιλογές που κάναμε μας παγιδεύουν.
Στο τέλος της ζωής τους ορισμένοι φιλοπόλεμοι ηγέτες το ξανασκέφτονται και μετανιώνουν. Στο κρεβάτι του θανάτου, ο Λουδοβίκος ΙΔ’ εξηγεί στον κληρονόμο του ότι ο πόλεμος είναι η καταστροφή των λαών: «Μην ακολουθήσεις το κακό παράδειγμά μου. Ξεκίνησα πολέμους με μεγάλη επιπολαιότητα και συχνά από ματαιοδοξία. Μη με μιμηθείς. Προσπάθησε να είσαι ένας ειρηνικός μονάρχης και αφιερώσου στη μείωση των βασάνων των υπηκόων σου». Από πρώτη άποψη, η θεωρία της ορθολογικής επιλογής φαίνεται λογική. Τα κόστη του πολέμου, τόσο τα οικονομικά όσο και τα ανθρώπινα, είναι τόσο πελώρια, ώστε τουλάχιστον το ένα από τα μέρη, εκείνο που άρχισε τον πόλεμο, οφείλει να έχει κάνει καλά τους υπολογισμούς του. Ενα ορθολογικό πρόσωπο δεν προκαλεί έναν ισχυρό αλλά έναν αδύναμο, έναν άοπλο και απροστάτευτο και τον καταστρέφει.
Στις ταινίες γουέστερν ο Τζον Γουέιν δεν πυροβολεί ποτέ έναν άνθρωπο πισώπλατα. Ενεργεί εσφαλμένα. Ενα ορθολογικό πρόσωπο χτυπάει πάντοτε πισώπλατα. Είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο. Θα έπρεπε επομένως να είναι ορθολογικό το να αποφεύγουμε τους πολέμους, επειδή είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τον αντίπαλο. Ο Κλαούζεβιτς είχε επίγνωση των αβεβαιοτήτων του πολέμου. Εγραφε ότι «ο πόλεμος είναι στα χέρια της τύχης. Όποιος βρίσκεται σε πόλεμο συναντάει πάντοτε το αναπάντεχο». Αν όλα ήταν προβλέψιμα, οι θεωρητικοί του ορθολογικού πολέμου θα είχαν δίκιο. Όποιος επιτίθεται πρώτος συνήθως χάνει τον πόλεμο. Οι αποδείξεις είναι πολυάριθμες ακόμα και αν πάρουμε παραδείγματα μόνον από τη μεταπολεμική περίοδο (Κορέα, Σουέζ, πόλεμος των Εξι Ημερών, Βιετνάμ, Αφγανιστάν κ.ά.). Αυτά τα παραδείγματα θα έπρεπε να αρκούν: το να αρχίζει κανείς τον πόλεμο πολύ σπάνια είναι μια καλή ιδέα (…).

[Το κείμενο αυτό είναι απόσπασμα της διάλεξης που έδωσε ο άγγλος ιστορικός Ντόναλτ Σασούν στις 14 Απριλίου 2011, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «LaStoriainPiazza» που έγινε στη Γένοβα

Ελλάδα, χώρα παράλληλων μονολόγων: «Εδώ ’ναι η στάχτη ενός λαού, που ήταν αιώνια φλόγα» (Κ. Βάρναλης)

$
0
0
Ο οικουμενικός Αιγυπτιώτης καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης συντάσσεται με την τελευταία ελληνική τραγωδία χωρίς διαφαινόμενη κάθαρση λόγω οικονομικής κρίσης και αποχωρίζεται τα επτά χρώματα της ίριδας. Δεν τα χρειάζεται, αφού ο πόνος και ο θρήνος φορούν τα μαύρα ενδύματα του γυναικείου πένθους. Γι'αυτό βουτάει το χρωστήρα και το πενάκι του στο μαύρο του «σκληρού» ακριλικού που στεγνώνει γρήγορα, γιατί η καταγγελία είναι ανυπόμονη και δεν μπορεί να περιμένει.


«Ελλάδα 28-12-31 μ.Χ.», έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη

Το κεντρικό έργο της έκθεσης «Νο Way Out-Εικαστικές Καταγραφές: Χάρτες και Κώδικες» - στην γκαλερί Citronne στην παραλία του Πόρου- είναι η σημερινή και εν πολλοίς κατεστραμμένη Ελλάδα, η οποία έχει χάσει τον προσανατολισμό της, μετά το δόγμα του σοκ, καθώς πλέον αναδύονται στην επιφάνεια όλες οι ελληνικές αντιφάσεις και αντιθέσεις. Συνολικά εκτίθενται είκοσι έργα: λάδια, κολάζ, χάρτες, βιβλία-αντικείμενα.
Γύρω από το «ελληνικό» έργο διαστάσεων 100x100 εκ. «τρέχουν» οι στίχοι του Κώστα Βάρναλη («Εδώ 'ναι η στάχτη ενός λαού, που ήταν αιώνια φλόγα») και του Γιώργου Σεφέρη («Η Ελλάδα η χώρα των παράλληλων μονολόγων»). Όμως, το εικαστικό έργο σφραγίζεται από το σχόλιο του Αιγύπτιου ιερέα στον Σόλωνα, όπως το καταγράφει ο Πλάτων στο φιλοσοφικό του διάλογο «Τίμαιος»: «Ελληνες αεί παίδες εστε, γέρων δε Ελλήνων ουκ έστιν».

Η υπογραφή τού καλλιτέχνη, η ημερομηνία και το έτος γέννησής του: «Αυτή η Ελλάδα δημιουργήθηκε στις 28 - 12 - 31 μ.Χ. στις 6 το πρωί (CON.ΧΕΝ.)».
Το όλο σκεπτικό έρχεται ως συνέχεια της ομότιτλης έκθεσης του Κωνσταντίνου Ξενάκη, που οργάνωσε η γκαλερί Cintronne -σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη-, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπρσωπεία στον ΟΟΣΑ (Διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), στο Παρίσι.

Τα «αδιέξοδα» ξενάκεια έργα αναπτύσσονται γύρω από τον άξονα Επανάληψη/Αντιπαράθεση/Υπέρθεση (reception/ iyxtaposition/ superposition), που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κωδικοποιημένη εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού. Τα σύμβολα-κώδικες συναντώνται με τρόπο που λειτουργεί υπό την πίεση του χάους, και αφού δημιουργηθεί ένας διάλογος φόρμας, χρώματος και εννοιών, γίνεται η υπέρβαση της εννοιολογικής σύλληψης για να απελευθερωθεί το εικαστικό γεγονός.

Το αίτημα του καλλιτέχνη δεν είναι αποκλειστικά ελλαδοκεντρικό και ούτε κατά διάνοια ελληνοκεντρικό, εφ'όσον ως πολίτης του κόσμου ίπταται πάνω από τις πέντε ηπείρους, ανεξαρτήτως έθνους, χρώματος και γλώσσας. Εξ ου και το σύμπαν του είναι πάντα ανοιχτό, διαλογικό, επικοινωνιακό, στοχαστικό και αναστοχαστικό, ποτέ ακριβώς θραύσματα ούτε αποσπάσματα.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης χωροθετεί το χάος εντός του ανθρώπινου μικρόκοσμου, ενώ σε κάθε πτήση του προς το μακρόκοσμο των ουρανίων σωμάτων τα ουράνια είναι απολύτως γειωμένα στη μάνα-γη. Η «αδηφαγία» του για την έκφραση τον ωθεί να μετέλθει ό,τι υλικό βρίσκει μπροστά του, ώστε να χαρτογραφήσει αυτό που βλέπει και αυτό που ξεπερνά το βλέμμα, αυτό που ακούει κι αυτό που ξεπερνά το ακούειν.
Σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στους καλλιτέχνες, οι οποίοι ιδεολογικοποιούν την τέχνη τους ή μανιφεστάρουν τις προθέσεις τους. Ετσι, ζωγραφίζει και δεν ζωγραφίζει, γράφει και ξεγράφει τους παπύρους, επαναχαράζει και αποχαράζει χώρες, τυπώνει βιβλία της ζωής, παιχνιδίζει με τις κατασκευές, λες και είναι μαγικά κουτιά αυτογνωσίας, επεμβαίνει σε αρχιτεκτονικά κτίσματα και τα μετατρέπει σε φαραωνικά μνημεία.

Όμως, εκεί που πάνε τα πράγματα να σοβαρέψουν και να αποκτήσουν τη μάσκα της σοβαροφάνειας, επέρχεται το χιούμορ το ανατρεπτικό, η καυστικότητα με κάμποση δόση γελοίου, η κριτική ματιά χωρίς να ακυρώνεται η ζώσα πραγματικότητα.
Συμπερασματικά, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης μάς καλεί να σκεφτούμε εκ νέου την κρίση, όχι με δόγματα και βεβαιότητες, όχι με σύμβολα και κώδικες που έχουμε ξεθάψει από το νεκροταφείο της Ιστορίας. Κρατάει από το παλαιό το σχήμα, τη μορφή και τη δομή, για να το ανακαινίσει, να του προσδώσει νέα πνοή, ζωή από τη ζωή του. Από την αναπνοή και τη ζωή όλων μας, στον πληθυντικό του Εμείς, της αλληλεγγύης.

[ΠΗΓΗ: Βασίλης Καλαμάρας, Η Ελλάδα της κρίσης σε μαύρο ακριλικό, ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΓΑ, Ελευθεροτυπία Παρασκευή 1ηΑυγούστου 2014]

Η οξείδωση των εννοιών και τα στερεότυπα των μνημονίων

$
0
0
Για να καταστεί προσπελάσιμο ένα ψεύδος πρέπει η κατασκευή να εμπεριέχει κάτι πραγματικό. Αλλιώς καταρρέει αμέσως. Το ίδιο με το Μνημόνιο. Για να επιβληθεί έπρεπε να υπάρχει δόση αλήθειας στους ισχυρισμούς των εμπνευστών του. Και υπήρχε. Προβληματική οικονομία, χώρα που ζούσε με δανεικά, κράτος πάσχον, εκτεταμένη διαφθορά, συνδικαλισμός με ποικίλα παθογενή και οξειδωμένο πολιτικό σύστημα. Το προφανές κραυγαλέο παράδοξο ήταν ότι ο δραστικός αναπροσανατολισμός των πραγμάτων ανατέθηκε στους βασικούς υπεύθυνους για τη μοιραία πορεία της χώρας. Αλλά πώς να πείσουν οι τρώσαντες ότι μπορεί να ισχύει και στην περίπτωσή τους ότι η ίαση θα προέλθει από τους ίδιους; Θα γελούσαν και οι πέτρες. Γι'αυτό επελέγη από τους δανειστές και επικυρίαρχους η ενοχοποίηση της κοινωνίας («μαζί τα φάγαμε»), η απαξίωση ενός λαού (τεμπέληδες, διεφθαρμένοι) και η τρομοκρατία των διλημμάτων και της προπαγάνδας.


Η προπαγάνδα έχει ελάχιστη σχέση με την πειθώ. Προηγείται η επίθεση εναντίον των εννοιών. Έτσι, ανέλαβαν δράση τα νέα στερεότυπα. Ορισμένες έννοιες συκοφαντήθηκαν συστηματικά (κράτος, κρατισμός, δημόσιο, συνδικαλισμός, απεργία κ.ά.), ενώ άλλες προσέλαβαν διαστάσεις μεσσιανικού χαρακτήρα με συγκεκριμένο πρόσημο (μεταρρυθμίσεις).

Στο «τακτοποιημένο» νέο τοπίο φάνηκε καθαρά και νωρίς ότι στόχος δεν ήταν μονάχα -ή κυρίως- η ριζοτομική παρέμβαση για την άρση των παθογενών, αλλά η κατίσχυση νέου μοντέλου. Κατάλυση του κοινωνικού κράτους, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και παρώθηση της έννοιας «δημόσιο» στο περιθώριο. Αλλά η δαιμονοποίηση παντός του κρατικού -και δη από τους κατ'εξοχήν υπευθύνους για τις υπαρκτές τερατωδίες ενός πολυπλόκαμου συστήματος που είχε αναθέσει στο κράτος ρόλο «ατζέντη» και «νταβατζή» για να διατηρεί εξαρτημένη την κοινωνία από τα δύο κόμματα εξουσίας- δεν θα ήταν δυνατή αν δεν έμπαιναν στην κυκλοφορία ορισμένα τρυκ.

Πρώτο απ'όλα η ανάδειξη υπαρκτών παρεκβάσεων και προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους σε δήθεν δομικά χαρακτηριστικά του, τα οποία το συνοδεύουν και τα οποία αποδεικνύουν την ανεπάρκεια ή την τοξικότητα του ρόλου του. Η απάντηση έτοιμη: τα ηνία στους ιδιώτες! Αυτοί ξέρουν, αυτοί μπορούν, αυτοί είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Ένα ωκεάνιο κύμα προπαγάνδας για τον εξυγιαντικό ρόλο του «ιδιωτικού» καθιστούσε εξ αντιδιαστολής αυτονόητη την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την υφαρπαγή από ιδιώτες των τιμαλφών, έναντι, συνήθως, ευτελούς τιμήματος.

Ο νέος λαϊκισμός, φωταγωγημένος ως αντιλαϊκισμός, συνιστά κατ'ουσίαν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Η παρωχημένη Αριστερά απέκλειε τους ιδιώτες και ξόρκιζε το επιχειρείν, ενώ η οξειδωμένη σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ συντηρούσε προς ίδιον (εκλογικό) όφελος τις αρρυθμίες και τα εγκληματικά φάλτσα του κράτους και του συνδικαλισμού. Ετσι άνοιξε ο δρόμος στην επέλαση των ιδιωτών και στο δήθεν αυτονόητο του εξυγιαντικού ρόλου τους.

Το παραλήρημα της νέας εποχής δεν έδινε λόγο σε κανέναν για τις επιλογές του. Προπάντων έθετε εκποδών την κοινή λογική, την οποία συχνά και βολικά επικαλείται. Άπειρα τα παραδείγματα. Ήθελε απολύσεις στο Δημόσιο το μνημονιακό τέρας για να βολέψει τους δημοσιονομικούς στόχους; Απολύσεις και διαθεσιμότητα, χωρίς καμιά μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες της διοικητικής μηχανής. Απολύσεις στο ψαχνό κι ας χάσκουν τα μεγάλα κενά, κι ας υπολειτουργεί το κράτος για την ανακαίνιση του οποίου κόπτονται υποκριτικά οι κυβερνώντες...
Ήθελε «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων το Μνημόνιο; Βεβαίως! Κι ας περισσεύουν τα ταξί στην Αθήνα, κι ας λιάζονται αμήχανα και άπραγα τα φορτηγά... Προνοούσε άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς το Μνημόνιο; Μα βέβαια! Και δεν έχει καμιά σημασία αν ο κόσμος δεν είδε τις τιμές να πέφτουν, όπως άλλωστε με το γάλα. Το ίδιο τώρα με τη «μικρή ΔΕΗ», με το νερό και το νέο χωροταξικό. Όλα στον πάγκο του χασάπη, ακόμη και για περιπτώσεις όπως το νερό, η ιδιωτικοποίηση του οποίου είτε απερρίφθη ως επιλογή είτε απέτυχε οικτρά επί ζημία των καταναλωτών.

Όμως ο θάλλων δήθεν αντιλαϊκισμός και ο μονόδρομος των επιλογών που φωταγωγεί, δεν αντιμετωπίζονται με καταγγελτικές κραυγές και στείρες εμμονές, που αναπαράγουν τα γνωστά παθογενή του παρελθόντος. Κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί. Και προσφέρουν ασυνείδητα μεγάλες υπηρεσίες στον κυβερνώντα σχηματισμό


[ΠΗΓΗ: Γιάννης Τριάντης, Αντί – παρά – Θέσεις: Η οξείδωση των εννοιών, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 28 Ιουνίου 2014]

Οι γοργόνες κατοικούσαν μακριά, στις εσχατιές της νύχτας, πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό, εκεί όπου κατοικούσαν οι Εσπερίδες

$
0
0
Οι γοργόνες ήταν κόρες της Κητούς και του Φόρκυ. Αυτές ήταν η Σθενώ, η Ευρυάλη και η Μέδουσα, το κεφάλι της οποίας έκοψε ο Περσεύς, μιας και ήταν η μόνη θνητή από τις τρείς. Η Σθενώ παράγεται από το ρήμα «σθένω», που σημαίνει είμαι δυνατός, έχω ισχύ. Η λέξη σθένος βέβαια χρησιμοποιείται και σήμερα. Η Σθενώ συμβόλιζε τη δύναμη της θάλασσας και δεν αναφέρεται σε κανένα προσωπικό της μύθο. Η Ευρυάλη παράγεται από το «ευρύς» και το αλς (γεν. αλός) και σήμαινε τη πλατιά θάλασσα. Μαζί με τη Σθενώ συμβόλιζαν την δύναμη και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Ούτε κι αυτή αναφέρεται σε προσωπικούς της μύθους και ίσως να έχει δίκιο η Jane Harisson (Prolegomena to the Greek Religion 87), που λέει ότι η τριαδική εμφάνιση των γοργόνων είναι απλώς η τάση να εμφανίζονται οι θεότητες σε τριάδες, όπως οι Ώρες, οι Χάριτες, οι Μοίρες, κ.α. και επομένως ίσως οι δύο εκ των τριών να αποτελούν μια προσθήκη μεταγενέστερη, η οποία όμως είναι τόσο παλιά ώστε να είναι γνωστή στον Ησίοδο.


Η Τρίτη γοργόνα, η Μέδουσα, είναι η κυρίως γοργόνα γύρω από την οποία πλέκονται οι διάφοροι μύθοι. Το όνομά της παράγεται από το ρήμα «μέδω» που σημαίνει άρχω, κυβερνώ, κυριαρχώ, προστατεύω. Ο δε μεδέων ήταν ο προστάτης, ο φύλακας, ο κυρίαρχος (ώ φίλοι, Αργείων ηγήτορες ηδέ μέδοντες). Άρα Μέδουσα σήμαινε τη βασίλισσα, την προστάτιδα, αυτή που είχε οριστεί να φυλάει κάτι. Ο χαρακτηρισμός μέδων έχει δοθεί πολλές φορές σε θαλάσσιες θεότητες όπως στον Νηρέα, στον Φόρκυ, στον Πρωτέα, στον Τρίτωνα κ.α. Έχουμε δηλαδή μία αρσενική απόδοση της Μέδουσας.

Απεικονίζονται σαν τρομερά θηρία, με μάτια άγρια, με φίδια για μαλλιά και με την αποκρουστική γλώσσα τους να κρέμεται έξω από το στόμα τους. Βέβαια πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι πρόκειται περί προκατακλυσμιαίων θεοτήτων, κι όπως είναι φυσικό οι πιο σύγχρονες θρησκείες φρόντισαν να τις γελοιοποιήσουν είτε να τις αποδυναμώσουν.
Ο Ησίοδος μας λέει ότι οι γοργόνες κατοικούσαν μακριά, στις εσχατιές της νύχτας, πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό, εκεί όπου κατοικούσαν οι Εσπερίδες. Η τοποθέτηση της κατοικίας τους στα δυτικά, αναφέρεται σε όλους τους μύθους όπως παρατηρεί ο Στράβων. Στα «Κύπρια έπη» σαν κατοικία τους αναφέρεται το νησί Σαρπηδόνα, ενώ κατά τον Πλίνιο τοποθετούνται σε κάποιο σύμπλεγμα νησιών που ονομαζόταν Γοργάδες. Στο γεγονός αυτό στηρίζεται και η άποψη ότι τα ονόματα των τριών γοργόνων δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα ονόματα τριών μεγάλων νησιών που βρίσκονταν στο σύμπλεγμα των Εσπερίδων. Τέλος σαν κατοικία τους αναφέρεται και ο Άδης, αν κι εκεί θεωρούσαν πως κατοικούσε μόνο η εικόνα τους.

Όπως μας αναφέρει ο Ησίοδος, η Μέδουσα ήταν η μόνη από τις γοργόνες που έσμιξε ερωτικά και άφησε απογόνους. Από τον Ποσειδώνα γέννησε, την στιγμή που της έκοβε το κεφάλι ο Περσεύς, τον Χρυσάορα και τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο. Στον Όμηρο, ο οποίος γνωρίζει το μύθο για τη θανατερή δύναμη της κεφαλής της Μέδουσας, αναφέρεται μόνο μία γοργόνα κι αυτή είναι η Γοργώ, αλλά από την περιγραφή της υποθέτουμε ότι εννοεί τη Μέδουσα, η οποία σε μία άλλη εκδοχή ταυτίζεται και με τη θεά Αθηνά.

Ο Παλαίφατος (Αθηναίος γραμματικό, σύγχρονος του Αριστοτέλη), ταυτίζει τη γοργόνα με την παράσταση ενός χρυσού αγάλματος της Αθηνάς Παλλάδος (1.80 μ.), το οποίο κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής του βασιλιά Φόρκυ, που βασίλευε στη Κυρήνη της Β. Αφρικής, στου οποίο το βασίλειο η Αθηνά είχε το προσωνύμιο γοργόνα. Για την σχέση αυτή έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις και αποσυμβολισμοί. Η θεά ήταν αυτή που οδήγησε το χέρι του Περσέα για να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας, το οποίο της έδωσε κατόπιν ο Περσεύς, για να το βάλει στη μέση της ασπίδας της.

Για την έχθρα αυτή λέγεται ότι η Μέδουσα καυχήθηκε πως είναι ομορφότερη από την θεά κι αυτή την τιμώρησε μεταμορφώνοντάς τη σε τέρας.
Θεωρείται λοιπόν από τους ερευνητές, πως η Μέδουσα στην αρχαία προ-ολυμπιακή θρησκεία ήταν ή ίδια η Αθηνά. Είναι πολύ πιθανό κατά τις τελετουργίες να χρησιμοποιούσαν κάποια τελετουργική μάσκα, που σκορπούσε τρόμο και δέος σε όσους την έβλεπαν. Τέτοιες μάσκες γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούνταν στη Μινωική και Μυκηναϊκή περίοδο. Αυτή η τελετουργική μάσκα, που μάλλον προϋπήρξε της Μέδουσας, έγινε η αφορμή για να δημιουργηθεί στη συνέχεια μια κεφαλή η οποία είχε την τρομερή δύναμη της μάσκας, με μια αποτρόπαια εμφάνιση.

Αργότερα προστέθηκε και σώμα ώστε να γίνει πιο αποδεκτή η ύπαρξη μιας τέτοιας κεφαλής και με την τάση να παρουσιάζονται οι θεότητες σε τριάδες, κατέληξε η αρχική τελετουργική μάσκα στην τριαδική εμφάνιση των γοργόνων. Το σώμα αυτό είχε χάλκινα χέρια και φτερά με τα οποία μπορούσαν να πετούν. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, η Μέδουσα να απορροφήθηκε από μια νέα θεά, πιο αποδεκτή στην ολυμπιακή θρησκεία ή η ίδια η Αθηνά να μετεξελίχθηκε και να λατρεύτηκε με πιο ήπια μορφή.
Άλλωστε πηγαίνοντας πίσω στο μύθο του Περσέα, έχουμε τη κλασική περίπτωση του ήρωα, που κατορθώνει να σκοτώσει το φοβερό θηρίο και να παραδώσει τη κεφαλή του στη θεά Αθηνά, κι έτσι όλες οι δυνάμεις της Μέδουσας ενσωματώνονται στη καινούργια θεότητα. Όπως αναφέρεται στο Πλούταρχο, στη προσπάθειά του ο Θεμιστοκλής  να πείσει τους Αθηναίους για τη σημασία του χρησμού με τα ξύλινα τείχη, πρότεινε ψήφισμα στο οποίο έλεγε να αναθέσουν τη προστασία της πόλης στην Αθηνά Μέδουσα.

Αλλά η Μέδουσα συνδέεται και με την Περσεφόνη. Είναι κι αυτή μια υποχθόνια θεότητα, φοβερή κι αδυσώπητη, που είναι ο τρόμος των ανθρώπων και δεν δείχνει ευμένεια σε κανένα που θα τολμήσει να τη κοιτάξει. Κι όταν ο Ηρακλής κατέβηκε στον Άδη, όλες οι σκιές έντρομες παραμέριζαν για να περάσει εκτός της σκιά του Μελέαγρου και της Γοργόνας, που δεν τον φοβόντουσαν. Μήπως όμως και το ίδιο της το όνομα δεν τις συνδέει; Το όνομα Περσεφόνη είναι σύνθετο από το Περσεύς και το φόνος, που σημαίνει δηλαδή «αυτή που φονεύθηκε από τον Περσέα».

Σε μια άλλη εκδοχή, οι γοργόνες θεωρούνται θεότητες σεληνιακές, καθώς όλες οι τριαδικές θεότητες ταυτίζονται με τις τρεις όψεις της Σελήνης. Οι Ορφικοί ονόμαζαν τη Σελήνη «Γοργόνος Κεφαλή», ενώ ο Preller βλέπει στο στρογγυλοπρόσωπο κεφάλι της Μέδουσας την ίδια τη Σελήνη και τον αποκεφαλισμό της τον συμβολίζει με την εξαφάνιση της πανσελήνου. Κατά τον Nilsson ο μύθος του φόνου της Μέδουσας είχε επικρατήσει από τα Μυκηναϊκά χρόνια. Εκεί λοιπόν κοντά στις Μυκήνες, υπήρχε μια παράδοση που ήθελε το αποκομμένο κεφάλι της Μέδουσας να είναι θαμμένο στο Άργος, όπου υπήρχε κι ένα τεράστιο λίθινο Γοργόνειο, που έλεγαν πως ήταν έργο των Κυκλώπων.
Λίγο πιο πέρα, ο Ασκληπιός θεράπευε με το αίμα της Μέδουσας που είχε τρέξει κατά το φόνο της. Στο μεσαίωνα δημιουργήθηκε ένας νέος μύθος στον οποίο συγχωνεύτηκαν οι αρχαίοι μύθοι των γοργόνων, των σειρήνων με την ωραία φωνή και της Σκύλλας, του τέρατος που άρπαζε τους ναυτικούς και τους έτρωγε. Στα νεότερα χρόνια, και σε μια παράδοση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ο λαός ήθελε την γοργόνα να είναι αδερφή του  Μακεδόνα Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με αυτό το μύθο ο Αλέξανδρος είχε εμπιστευτεί στην αδερφή του το νερό της αθανασίας, το οποίο είχε αποκτήσει αφού σκότωσε το δράκο που το φύλαγε. Η αδερφή του όμως το έχυσε πριν προλάβει ο αδερφός της να το χρησιμοποιήσει κι έτσι αυτός την καταράστηκε να γίνει ψάρι από την μέση και κάτω και να πλανιέται μέσα στις θάλασσες. Εκείνη όμως γνωρίζοντας το κακό που είχε κάνει στον αδερφό της δεν του κράτησε κακία και με αγωνία σταματά τα καράβια που θα βρεθούν στο δρόμο της και ρωτά τους ναυτικού «ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;». Κι αν πάρει τη σωστή απάντηση: «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει»,  τότε ευχαριστημένη χάνεται στα βάθη της θάλασσας, ειδάλλως παίρνει μαζί της και το καράβι.

Στον αποσυμβολισμό του μύθου των γοργόνων, υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι οι τερατώδεις μορφές των γοργόνων συμβόλιζαν τα σκοτεινά νέφη και τα διάφορα φαινόμενα του ουρανού που σχηματίζονταν στον ορίζοντα πάνω από τη θάλασσα και τρόμαζαν όσους τα αντίκριζαν, κι ο αποκεφαλισμός συμβολίζει τη νίκη του ήλιου (Περσεύς) που νικά τις σκοτεινές δυνάμεις.
Αυτές οι πληροφορίες σχετίζονται με τις αρχαίες πηγές.

Στη σημερινή εποχή, ένας ερευνητής εν ονόματι Ενρίκο Ματίεβιτς (Enrico Mattievich), τοποθετεί τις γοργόνες στις Περουβιανές Άνδεις στο παλάτι του Τσαβίν ντε Χουαντάρ (Chavin de Huantar) που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.180 μέτρα. Λέει λοιπόν τα εξής: «Στα ερείπια αυτού του παλατιού και στις στοές των μουσείων, μπορούμε να εκτιμήσουμε εξαιρετικά έργα τέχνης, γλυπτά ή εγχάρακτα σε πέτρα όπως τερατώδεις κεφαλές, γοργόνες, κέρβερους και τους απογόνους των υιών του Κρόνου».

Ο Enrico Mattievich αναφέρει την μαρτυρία του Impelloni, ο οποίος ήταν ο πρώτος που το 1926 πρόσεξε την ομοιότητα των Γοργονείων που βρέθηκαν σε σημεία του ευρύτερου ελλαδικού χώρου με αυτά που βρέθηκαν στη Κολομβία και το Περού.

 [ΠΗΓΗ: Απόστολος Γονιδέλης, περιοδικό ΙΧΩΡ ]

Ευδαιμονία μια αρχέγονη «Oδύσσεια» η αναζήτησή της.

$
0
0


Όχι τόσο επειδή πληθαίνουν τα δυσάρεστα που ταλαιπωρούν την υφήλιο, όσο γιατί είναι άστατη, εφήμερη και επαφίεται στη διάθεση ή την κρίση του καθενός να εκτιμήσει το χαμόγελο και τα δώρα της, που ποικίλλουν κατά περίπτωση. Όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, από τον Σωκράτη και μετά, συμφωνούσαν ότι ο τελικός στόχος του ανθρώπου είναι η ευδαιμονία και ότι αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι σε κάθε τους πράξη είναι η ευτυχισμένη ζωή.



Είναι τόσο απλό, που δεν χρειάζονται καν λέξεις για να περιγραφεί και κάθε ευχή αντί για τα άχρηστα «χρόνια πολλά με υγεία» και οι λοιπές ανοησίες των εγωιστικών meme του πολιτισμού πρέπει να αντικατασταθούν με  «Ευδαιμονία και Καλοπροαίρεση»
Ο Σωκράτης εισήγαγε την θεωρία της γνώσης, βασισμένη πάνω στις ηθικές έννοιες και όχι στις υλικές αρχές, πίστευε ότι «η αρετή είναι ευδαιμονία». Αντίθετα, οι σοφιστές δίδασκαν ότι η αρετή είναι μια τέχνη που διδάσκεται και αφορά την προσωπική επιτυχία στην ζωή, χωρίς να υπόκεινται σε απόλυτες ηθικές αρχές και αξίες, αφού απόλυτη γνώση δεν υπάρχει.

Ο Σωκράτης δίδασκε ότι «η αρετή είναι γνώση», δηλαδή ότι η αρετή μπορεί να αποκτηθεί μέσα από την ορθή και την απόλυτη γνώση. Η ορθή γνώση, σύμφωνα με τον Σωκράτη, είναι η γνώση των απόλυτων ηθικών εννοιών που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στον άνθρωπο και μπορεί να επιτευχθεί με την αυτογνωσία. Για τον Σωκράτη «ουδείς εκών κακός», δηλαδή κανένας δεν κάνει κακό με την θέλησή του, αλλά, αντίθετα η κακία οφείλεται απλά στη άγνοια.

Ο Πλάτων, αναφέρει ότι η ευδαιμονία μπορεί να επιτευχθεί με την γνώση του κόσμου των ιδεών, οι οποίες αποτελούν τα τέλεια πρότυπα, όχι μόνο των ηθικών εννοιών, όπως υποστήριζε ο Σωκράτης, αλλά και των γνωστικών εννοιών, καθώς και όλων των πραγμάτων που αποτελούν τον ορατό κόσμο και που δεν είναι παρά «είδωλα» ή «μιμήματα» των Ιδεών. Για να γνωρίσει ο άνθρωπος τον κόσμο των Ιδεών, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όχι τις αισθήσεις του, αλλά τον νου του, ο οποίος είναι μέρος της ψυχής του.
Έτσι, προορισμός του ανθρώπου είναι από την μία η φυγή  από τον υλικό κόσμο και από την άλλη η ομοίωσή του με τον Θεό, η οποία επιτυγχάνεται με τον αρμονικό συνδυασμό των τριών αρετών που αντιστοιχούν στα τρία μέρη της ψυχής, δηλαδή της «σοφίας», της «ανδρείας» και της «σωφροσύνης». Ο συνδυασμός των τριών αυτών αρετών γεννά την τέταρτη κύρια αρετή, «την δικαιοσύνη» γι’αυτό ο δίκαιος άνθρωπος είναι ο πλησιέστερος στον Θεό, άρα και ο πιο ευδαίμων.

 Ο Αριστοτέλης αν και μαθητής του Πλάτωνος, αναφέρει ότι η θεωρία του ιδανικού κόσμου των Ιδεών ήταν τελείως φανταστική και ότι, αντίθετα, ο ορατός κόσμος είναι απόλυτα αληθινός. Αφού ταξινόμησε τις αρετές σε δύο μεγάλες κατηγορίες, «τις ηθικές» και «τις διανοητικές», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευδαιμονία μπορούσε να επιτευχθεί κατά πρώτο λόγο με την άσκηση των διανοητικών αρετών, και κατά δεύτερο λόγο με την άσκηση των ηθικών αρετών, διότι η διανοητική ενέργεια συνίσταται στην καθαρή σκέψη και στην ενατένιση της αλήθειας και του ύψιστου αγαθού, του Θεού. Αυτά τα έλεγε στην μάζα – ιερείς, διδασκάλους κλπ- γιατί στους «κλειστούς κύκλους»  των μαθητών του  έλεγε τελείως διαφορετικά πράγματα, όπως και ο Πυθαγόρας άλλωστε.

Οι Κυνικοί φιλόσοφοι μας λένε ότι οι όλες οι κοινωνικές συμβάσεις και οι καθιερωμένες ανθρώπινες αξίες είναι περιττές και ότι η ευδαιμονία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ζωή όσο γίνεται πιο απλή και φυσική, όπως είναι η ζωή στην φύση. Επίσης, αναφέρουν ότι ο άνθρωπος έπρεπε να απαλλαχθεί από τα δεσμά της «Πόλης-Κράτους», καθώς και των ιδανικών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα «Κυνικός» προήλθε από το ψευδώνυμο κύων=σκύλος, που είχε δοθεί στον Διογένη, τον διασημότερο εκπρόσωπο των Κυνικών, για την αναισχυντία του, από αυτούς που μέχρι σήμερα ούτε ετυμολογικά δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ευδαιμονία.

Οι Σκεπτικιστές, με πρώτο απ’ όλους τον Πύρρωνα τον Ηλείο, πίστευαν ότι τόσο οι αισθήσεις, όσο και οι γνώσεις μας εξαπατούν και επομένως, η ορθή γνώση της φύσης των πραγμάτων δεν μπορεί να αποκτηθεί μέσω της εμπειρίας του ορατού κόσμου. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς, για να φτάσει κανείς στην ευδαιμονία πρέπει να αμφισβητεί συνεχώς τις δοξασίες όλων των ανθρώπων, ακόμα και των φιλοσόφων και να μην εκφέρει γνώμη ή οποιαδήποτε άποψη, παρά μόνο για τις προσωπικές του εμπειρίες.Μια τέτοια στάση, πίστευαν οι Σκεπτικιστές, προσφέρει ανακούφιση στους ανθρώπους, που δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, τους απαλλάσσει από τον δογματισμό, τους προτρέπει να ζουν σύμφωνα με τη φύση και τους χαρίζει την υπέρτατη αρετή, που δεν είναι άλλη από την πνευματική γαλήνη.

Σύμφωνα με τους Επικουρείους, η ευδαιμονία συνίσταται στην ψυχική ηρεμία (αταραξία) και επιτυγχάνεται με την αναζήτηση της ηδονής. Οι Επικούρειοι με τον όρο «ηδονή» δεν εννοούσαν την ηδονή που κρύβεται στις απολαύσεις και στις διασκεδάσεις («ενεργή» ή «κινητική» ηδονή, ηδονή εν κινήσει), αλλά την ηδονή που συνοδεύει την πλήρη απουσία πόθου και πόνου (απονία), δηλαδή την σωματική υγεία και την ψυχική ηρεμία («στατική» ηδονή, ηδονή καταστηματική). Έτσι, για τους Επικουρείους, η ευτυχισμένη ζωή είναι μια ζωή απαλλαγμένη από τους φόβους και τις οδυνηρές σκέψεις, οι οποίες μπορούσαν να προκαλέσουν ψυχική και σωματική οδύνη. Λέγοντας «Ηδονή» οι Επικούριοι αναφέρονται στην «Ευδαιμονία».

Οι Στωϊκοί, αναφέρουν ότι η αρετή είναι αρκετή για να φτάσει κανείς στην ευδαιμονία. Σύμφωνα με αυτούς, η αρετή είναι το μόνο αγαθό για τον άνθρωπο, γιατί είναι πάντα ευεργετική. Η καταγωγή, η κοινωνική θέση, ο πλούτος, οι απολαύσεις, οι οποιεσδήποτε αξίες που ταύτιζαν την ευτυχία με τα υλικά αγαθά, δεν είχαν καμμία σημασία με τους Στωϊκούς.
Όλες αυτές οι αξίες ήταν –όπως έλεγαν οι Στωϊκοί- «αδιάφορες» και δεν συνεισέφεραν τίποτα όσον αφορά στην πορεία προς την αρετή, αφού οι άνθρωποι μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν καλά ή άσχημα. Αντίθετα, οι Στωϊκοί πίστευαν ότι τα ενάρετα άτομα έχουν ό,τι χρειάζονται για να είναι ευτυχή και επομένως, η ευδαιμονία είναι εφικτή, όχι μόνο για τους προικισμένους από την ζωή με πλούτο και κοινωνική θέση, αλλά και για όσους έχουν λιγότερη τύχη όπως οι φτωχοί, οι σκλάβοι, οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις των τεχνητών πολιτισμών.

Η αρετή συνίσταται σε μια ζωή σύμφωνα με την φύση, δηλαδή σύμφωνα με την λογική ή τον λόγο (νου) του Πνεύματος, με την οποία είναι προικισμένος κάθε άνθρωπος ως μέρος της φύσης και η οποία, αν και υπάρχει ατελής μέσα του, μπορεί να τελειοποιηθεί με την αυτογνωσία. Ο ενάρετος και καλοπροαίρετος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από «Γαλήνη» και «Ευδαιμονία».

Οι Νεοπλατωνικοί πρεσβεύουν την θέση ότι ο δρόμος προς την ευδαιμονία είναι η ανάταση της ψυχής και η ομοίωσή της με το Πνεύμα. Σκοπός του ανθρώπου είναι να βοηθήσει την ψυχή του να επανέλθει, μετά τον θάνατο, στην αρχική της κατάσταση, σε έναν ανώτερο Πνευματικό κόσμο.
Το terra papers συμφωνεί με τους φιλοσόφους: Αν ζεις με τις προτροπές των ελλήνων φιλοσόφων, αντιλαμβάνεσαι πόσο εύκολο είναι να μπεις στην θέση του Οδυσσέα και να φτάσεις στην Ιθάκη. Γιατί στην Οδύσσεια μόνο αυτός που είχε Θ Ε Λ Η Σ Η και καλοπροαίρεση, κατάφερε να αγγίξει την Ευδαιμονία.

Αν αποκοπείς από την σύνδεση σου με την ΘΕΛΗΣΗ ή Πνευματική Δύναμη δημιουργούνται ψυχολογικές παρεκκλίσεις. Το καλό και το κακό η Ευδαιμονία ή η ταραχή, προσδιορίζεται σε σχέση με κάτι άλλο, πχ.  με την επιβίωση, αν πρόκειται για την ανθρώπινη ύπαρξη στο σύνολο της. Κάθε τι που ενισχύει και αυξάνει την επιβίωση ενός ανθρώπου στα πλαίσια της λογικής, είναι καλό. Κάθε τι που την εξασθενίζει – στα πλαίσια της λογικής επίσης- και την σκοτώνει, είναι κακό. Αυτό είναι Ολοφάνερο, από την υγεία του ανθρώπου, ψυχική και σωματική.

Κάθε καλή κατάσταση που σε τοποθετεί και ενδυναμώνει την σύνδεση σου με το Πνεύμα – Δύναμη ή Σκοπό αυτόματα σε τοποθετεί στην κατάσταση της Ευδαιμονίας, κάθε κακή κατάσταση σε αποκόβει και σε απομακρύνει από τον Σκοπό, άρα σε απομακρύνει και από την Ευδαιμονία.
[ΠΗΓΗ: terra papars http://www.terrapapers.com/ ]

Το πολύτιμο ίχνος του Σεφέρη: στην άκρη της γλώσσας μας παραμονεύουν δημιουργικές αντιφάσεις

$
0
0
Καμία ερμηνευτική οπτική, κανένας κυρίαρχος κανόνας δεν αρκεί για να εξηγήσει την επιστροφή στην ποίηση του Σεφέρη σήμερα-περισσότερο από ποτέ. Δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιτακτική ανάγκη να (ξαν)ακούσει κανείς με την ίδια προσμονή τη φωνή του σεφερικού Τεύκρου μέσα από τον οποίο μιλάει ο «μοντερνιστής» Ευριπίδης, να δει σαν βγαλμένο από όραμα τον ξυλάρμενο Οδυσσέα, να παλέψει σαν ίσος προς ίσον με τον ατιθάσευτο Μακρυγιάννη, να παρασυρθεί από τον μάταιο έρωτα της φασματικής Ελένης, να μελωθεί από τον και να ζαλιστεί από τον μετεωρισμό του Αιγαίου. Αισθήματα φορτισμένα με διακειμενικές αναγνώσεις που δείχνουν την αιώνια διαμάχη του λαβωμένου από την ιστορία Έλληνα με την πιο καταστροφική αλλά συνάμα παιχνιδιάρικη εκδοχή του. 



Ο Σεφέρης μέσα από την ποίησή του δεν προβάλλει την επιτακτική ανάγκη μιας ιστορικότητας αλλά τον τρόπο που οι ιστορικές μορφές εγκαταβιώνουν στη γλώσσα σαν φαντάσματα, σαν ετερόκλητες μορφές που θυμίζουν το πιο γοητευτικό αλλά και το πιο χυδαίο πρόσωπο του σύγχρονου εαυτού μας. Η σχιζοείδεια που χαρακτηρίζει τον σημερινό ελληνικό διάλογο –από τις παρυφές του Facebook μέχρι τα έγκατα της μιντιακής επικοινωνίας– είναι η ίδια που ανάγκαζε τον Σεφέρη να νιώσει ότι ο χειρότερός μας εαυτός μπορεί να γίνει η αφορμή μιας ενδελεχούς αυτοεξέτασης κι ότι στην άκρη της γλώσσας μας παραμονεύουν οι πλέον (δημιουργικές) αντιφάσεις. Ούτε καταδικαστέες, ούτε ανώφελες, ούτε αδυσώπητες, ούτε αθώες. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά η γλώσσα του Σεφέρη προτάσσει την κυρίαρχη σύγχυση του σημερινού κατοίκου της Ελλάδας που αντιλαμβάνεται τη μυθιστορία του μέσα από μια ταραγμένη πορεία η οποία βρίσκει δημιουργική έκφραση μονάχα στην ποιητική γλώσσα και στο λευκό χαρτί:

 Το άσπρο χαρτί μιλά με τη φωνή σου
τη δική σου φωνή
όχι εκείνη που σ'αρέσει
μουσική σου είναι η ζωή
αυτή που σπατάλησες.
Μπορεί να την ξανακερδίσεις αν το θέλεις
αν καρφωθείς σε τούτο τ'αδιάφορο πράγμα
που σε ρίχνει πίσω
εκεί που ξεκίνησες
Ταξίδεψες, είδες πολλά φεγγάρια πολλούς ήλιους
άγγιξες νεκρούς και ζωντανούς
ένιωσες τον πόνο του παλικαριού
και το βογκητό της γυναίκας
την πίκρα του άγουρου παιδιού
–ό,τι ένιωσες σωριάζεται αναπόσπαστο
αν δεν εμπιστευτείς τούτο το κενό. Ίσως να βρεις εκεί ό,τι νόμιζες χαμένο
τη βλάστηση της νιότης, τον δίκαιο καταποντισμό της ηλικίας
Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες
τούτο το κενό είναι ό,τι έδωσες
το άσπρο χαρτί  

Με άλλα λόγια, η έννοια του «ελληνικού» ή της «ελληνικότητας» ανατέμνει αυτό που ο Γιώργος Σεφέρης είδε ως παιχνίδι ανάμεσα στην ακρίβεια και την αμφιβολία, ακολουθώντας προφανώς το παράδειγμα του Οδυσσέα ο οποίος έμελλε να παρασυρθεί από τα θέλγητρα της σάρκας και την ίδια στιγμή να φέρει αδυσώπητα μέσα του το βάρος των νεκρών. Το παιχνίδι της ζωής και του θανάτου, η εναλλαγή ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως αλλά και η εγγενής αντίφαση ανάμεσα στη ζωική ορμή και την πνευματική μελαγχολία αναδεικνύονται στην ποίησή του με έναν τρόπο διαχρονικό – από την πιο απομακρυσμένη στιγμή της ιστορίας έως τον άνθρωπο του τώρα. «Η αντιπαράθεση ομορφιάς και φρίκης, φωτός και σκότους δεν τον εγκαταλείπει πια ποτέ»γράφει ο Μπίτον για τη στροφή στην ποίηση του Σεφέρη μετά τη δημοσίευση της «Κίχλης». Ο ερωτισμός δεν λείπει από τον Σεφέρη (από τα ποιήματα και τις ημερολογιακές του σημειώσεις), όπως ούτε η ειρωνεία, η χαλαρότητα ή το χιούμορ. Διότι, σε αντίθεση με την εικόνα του «μελαγχολικού» Σεφέρη που φέρει στην ποίησή του έντονο το άχθος της ιστορίας, η σημερινή έκδοση με τα σεφερικά Ποιήματα από τον Ίκαρο αναδεικνύουν έστω και όψιμα τη χαρούμενη και πλησιφαή πλευρά του ποιητή. Με την προσθήκη των περιπαικτικών έως πειραματικών Γυμνασμάτων Β'από τον ευφυή επιμελητή Δημήτρη Δασκαλόπουλο (κατόπιν, φυσικά, αρχικής επιθυμίας του ίδιου του Γ.Π. Σαββίδη) ένα τέτοιο εκδοτικό εγχείρημα αποκτά, επομένως, πρωτόφαντη ενάργεια. Το Τετράδιο Γυμνασμάτων Β'που προστέθηκε στη σημερινή έκδοση των Ποιημάτων αποκαλύπτει τη φιλοπαίγμονα διάθεση του Σεφέρη και τη βαθιά ανάγκη του να παρασυρθεί από την ατιθάσευτη δύναμη της γλώσσας. Πέρα από τα περιπαικτικά ποιήματά του που ακολουθώντας τη δημοτική παράδοση σατιρίζουν με τρόπο χιουμοριστικό περίοπτα ιστορικά πρόσωπα της εποχής, εντύπωση κάνουν οι τολμηρές γλωσσικές ασκήσεις και οι νέες εκφραστικές μορφές. Αντίστοιχα, πάλι, ο Σεφέρης τεστάρει εδώ την αντοχή του παντούμ (στιχουργική μορφή που ξεκίνησε από τη Μαλαισία και καθιερώθηκε στην Ευρώπη από τον Ουγκό), ενώ αναμετριέται δημιουργικά με τα χαϊκού και το παστίς. Βλέπει, δηλαδή, πέρα από την κυριαρχία μιας προφητικής ποίησης την ανεξέλεγκτη κι αυτόνομη δύναμη της γλώσσας. Ήδη από το 1936 παίζει με τις Γυμνοπαιδιές, ενώ το 1937 έχει επίγνωση ότι η προφορικότητα της γλώσσας θα είναι ο άξονας της δικής του ποιητικότητας – εξού και το ότι η προάσπιση της δημοτικής θα βρεθεί στο επίκεντρο του λογοτεχνικού του αγώνα. Κι είναι αυτό που τον κάνει τελικά να συγκρούεται με τη λογιοσύνη μιας εποχής που δεν υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο τη ρηξικέλευθα απέριττη και αψιμυθίωτη ποίησή του, ασκώντας δριμεία κριτική ακόμα και μετά την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ. 

Ανέκαθεν, ωστόσο, ο ίδιος ο Σεφέρης διατράνωνε ότι αυτό που ήθελε, κόντρα στις ρητορικές ασκήσεις ενός δήθεν λογιοτατισμού, βερμπαλισμού και λυρισμού είναι να μπορέσει να «μιλήσει απλά». Να δει τι σημαίνει να κερδίζεται ο κόσμος μέσα από τη γλώσσα και να καταλάβει την ιδανική αναλογία που έχει το σκοτάδι και το φως, η ιωνικού τύπου δικαιοσύνη. «Όσο για μένα, συγκινούμαι παρατηρώντας πως η συνείδηση της δικαιοσύνης είχε τόσο πολύ διαποτίσει την ελληνική ψυχή, ώστε να γίνει κανόνας και του φυσικού κόσμου»έλεγε στην πανηγυρική ομιλία του για το βραβείο Νόμπελ (Οκτώβριος του 1963). «Και ένας από τους διδασκάλους μου των αρχών του περασμένου αιώνα γράφει "θα χαθούμε γιατί αδικήσαμε..." (ο Μακρυγιάννης). Αυτός ο ρόλος της αναζήτησης της ισορροπίας σε κάθε είδους αντίφαση, της συμμετρίας που επιφέρει στο σύμπαν και στη γλώσσα η αρχή της δικαιοσύνης είναι που οδήγησε τελικά τον Γιώργο Σεφέρη στην ποίηση. «Η ποίηση έχει τη ρίζα της στην ανθρώπινη ανάσα και τι θα γινόταν αν η πνοή μας λιγόστευε;» αναρωτιέται στην ίδια ομιλία του για το Νόμπελ – ένα ερώτημα που ακούγεται επιτακτικότερο από ποτέ, εξού και ότι ο αέρας των Ποιημάτων που φυσάει πάνω από τον Ίκαρο δεν είναι μόνο ζείδωρος αλλά και ζωτικός σήμερα που οι πνευματικές ανάσες είναι όλο και λιγότερες και η δύναμή τους όλο και πιο εξασθενημένη.    

Γιώργος Σεφέρης, Ποιήματα - Νέα Έκδοση, Επιμέλεια: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Εκδόσεις Ίκαρος, Σελ.: 505, Πηγή: www.lifo.gr

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Εγκαταλείπεσαι προσκυνητής στη σοφή γαλάζια απλωσιά, στην αρμονική διαδοχή των κυμάτων.

$
0
0
Συνήθως το καλοκαίρι συνυφαίνεται με ιστορίες απόδρασης. Ακόμη και στους μνημονιακούς καιρούς μας, όπου η σχέση με ένα Σαββατοκύριακο ήλιου, θάλασσας κι αρμύρας μοιάζει παρανομία, ενοχή ή απολογία, η ψυχή λαχταράει αυτή την απόδραση. Να κυνηγήσει ένα μαντίλι που το πήρε αίφνης η αύρα του «πρωιού», ένα καπέλο που χάθηκε στο απογευματινό μελτέμι (Γιάννης Τσολακίδης, Με ένδυμα καλοκαιρινό)


Στο βασίλειο του θέρους η σημαντικότερη επιβάρυνση είναι η παραμονή στην πόλη. Αυτή την πόλη που σε καταδιώκει διακριτικά κι αμείλικτα. Στην πηχτή, αφόρητη ζέστη κι ας καμώνεται ένα αεράκι της που περισσότερο με λάβα μοιάζει. Ιδρωμένα κορμιά, ιδρωμένες καρέκλες, ιδρωμένα πληκτρολόγια, ιδρωμένες σκέψεις…

Στο βασίλειο του θέρους, τίποτε δεν αξίζει όσο το ταξίδι με ένα καράβι. Εγκαταλείπεσαι προσκυνητής στη σοφή γαλάζια απλωσιά, στην αρμονική διαδοχή των κυμάτων. Με τα γλαρόνια να εκτελούν χρέη υποδοχής στα λιμάνια και τα δελφίνια χρέη δωρεάν ακροβάτη μεσοπέλαγα.

Κι ήταν βαθύ απόγευμα Σαββάτου τότε που τσάκιζα τα τελευταία μου ευρώ σε μπύρες, στρογγυλοκαθισμένος κι εγώ, μαζί με ....αμέτρητους κλασικούς τουρίστες απέναντι από τον βασιλιά ήλιο, στο ακρότατο βορειοδυτικό σημείο της νήσου Σαντορίνης, τη γνωστή από τα πέρατα της γης και ως τις πέτρες Οία.
Αριστερά η Καλντέρα, δεν αντιστέκομαι στις τροχιές του νου που με παρασύρουν σε απίστευτα ταξίδια φαντασίας και βρίσκομαι αχαλιναγώγητος να αναπαριστώ τις εκρήξεις. Νοιώθω τις οιμωγές Μινώων και Θηραίων, βλέπω τα θραύσματα βράχων να εκτινάσσονται στα ύψη, αγκαλιά με ποτάμια λάβας που στερεοποιούνται στον ουρανό και καταπίπτουν επί τις κεφαλές δικαίων και αδίκων, καρυδότσουφλα καράβια καίγονται στο λεπτό κι όπως κατακερματίζεται η ωραία νήσος Στρογγύλη, ζω την καταστροφή του – πιθανόν 1500 π.Χ. - με ένα στριφτό στο ένα χέρι κι ένα στρουμπουλό ποτήρι στο άλλο, αραχτός στο πιο όμορφο μέρος του πλανήτη, που λέγεται Οία Σαντορίνης.
………………………………………………………………………………………………………………………………..
Στεκόταν λίγο παραπέρα χωρίς να φωτογραφίζει. Ανάμεσα σε εκατοντάδες ηλεκτροκίνητους γιαπωνέζους, βαθυκόκκινους «μπαρμπουνί» βησιγοτθοσάξονες, βαρελόφρονες σλαβορώσους, μ’ όλες τις φαινομενικά διαφορές τους, μια και μοναδική φυλή που βλέπει πια μονάχα μέσα από κάμερες και κινητά. Έστεκε ίσια, σχεδόν ακίνητη, μέσα σε ένα διαρκώς κινούμενο και θορυβώδες πλήθος.

Μαζί είχαμε πάρει το λεωφορείο Φηρά- Οία. Μαγνητίστηκα εξ αρχής. Ήταν λεπτή, απόμακρη, όχι ιδιαίτερα ψηλή, δεν βρήκα το βλέμμα της, ήταν πάντα αλλού, ήταν τα μαλλιά στο χρώμα του απογευματινού ήλιου. Φορούσε λευκό λινό ταγιέρ και σανδάλια απαράμιλλου κάλλους για να ταιριάζουν ακριβώς με τα ολόισια, ελαφρώς μαυρισμένα πόδια της, δεν τα είδα ολόκληρα, από τις αρμονικές γάμπες υπέθεσα. Δεν είχε καμιά σχέση με ό,τι βιαστικό και λέτσικο συνήθως φοριέται στα τουριστικά μας. Φορούσε στα μαλλιά- μακριά σπαστά ξανθά ελαφρώς, όπως σου είπα, μαλλιά- χτενάκια μικρά, καρφωμένα εδώ κι εκεί με εξαιρετική αγωγή κι αισθητική. Ως ευγενής αλλοτινή του κόσμου εκείνου του αρχαίου, που βγήκε να ξαναδεί το ηλιοβασίλεμα του χαμένου χρόνου.
Με ένδυμα εξόχως τιμητικό, καλοκαιρινό


[ΠΗΓΗ: Γιάννης Τσολακίδης, Με ένδυμα εξόχως καλοκαιρινό, αναρτήηκε στην ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ:http://www.parallaximag.gr/

Ζούμε σε μια εποχή όπου η ακατάσχετη έκκριση λέξεων υπογραμμίζει την εκκωφαντική απουσία λόγου.

$
0
0
Πάντοτε πίστευα ότι οι λέξεις είναι αμάξια. Τις ανεβαίνεις κι όπου θες ξημερώνεσαι. Καμιά φορά, παίρνεις μαζί σου κι άλλους στο ταξίδι. Αρκεί να ξέρεις να τις οδηγείς. Γιατί αν αρχίσεις να τις καβαλάς μόνο και μόνο για να πάρεις σβάρνα όποιον «εμποδίζει» την κυκλοφορία σου, καλύτερα να σωπαίνεις. Έτσι κι αλλιώς, δεν κάνεις κανέναν σοφότερο (Άκης Δήμου)



Είναι ένα τυφλό καλοκαίρι στην πόλη. Μερικές στιγμές, η πραγματικότητα δεν αντέχεται. Άλλες πάλι, ξεδιπλώνεται ευλογημένα πολύχρωμη, θεαματική σαν την ουρά του παγωνιού. Βραδινή αύρα, χαμογελάς στον ύπνο σου. Το πρωί ανοίγεις τον υπολογιστή. Το παγώνι κρώζει. Αλαλαγμοί και ψίθυροι. Επανέρχεσαι. Υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για να ξοδευτείς. Λίγος χρόνος να ξοδέψεις. Χρόνος για να γράψεις. Πάντα υπάρχει χρόνος για να γράψεις. Όλοι γράφουμε. Κάθε διαμέρισμα και σάιτ, κάθε δωμάτιο και μπλογκ. Επειδή οι λέξεις είναι τσάμπα κι οι βόλτες μας έχουν τελειώσει. Επειδή η θέα μας ισούται με τη θέα της οθόνης του υπολογιστή. Επειδή βλέπουμε άλλους να γράφουν. Πολλοί (πάρα πολλοί) χωρίς να γράφουμε τίποτα. Άγνωστοι μεταξύ μας αλλά αδερφωμένοι στη λύσσα να βρούμε κάτι να πούμε. Συχνά εναντίον κάποιου που δεν αναγνωρίζουμε ως σύμμαχο στο δίκαιο αγώνα της ορθής σκέψης (μας).

Σπάω το κεφάλι μου αλλά δεν καταφέρνω να θυμηθώ άλλη περίοδο όπου η ακατάσχετη έκκριση λέξεων να υπογράμμιζε μια τόσο εκκωφαντική απουσία λόγου. Ατροφικά ελληνικά, ατεκμηρίωτα επιχειρήματα, γιούχα, ιαχές και θούρια, κι από κοντά αβασάνιστοι αφορισμοί, ανακριβέστατη πληροφόρηση, χύμα αναλύσεις του μισόλιτρου, διδακτισμοί, νουθεσίες και ηθικολογικές κοινοτοπίες. Ύφος Γυμνασιάρχη που σ’ έπιασε να καπνίζεις στην πενταήμερη. Αλληλομαστιγώματα και ξεμπροστιάσματα – να μην ξέρεις πού τελειώνει η κριτική και πού αρχίζει η εμμονή, πού η αγωνία και πού η νεύρωση. Στον καινούργιο εμφύλιο δηλώνουμε άπαντες (;) παρόντες. Άλλοι επώνυμα κι άλλοι ανώνυμα, αν και δεν έχει σημασία το όνομα, φτάνει να ξέρεις καλό σημάδι. Εισαγγελείς, τιμητές, επαίτες της προσοχής των αναγνωστών που, ηθελημένα ή αθέλητα, σκοντάφτουν πάνω μας. Ωρυόμενοι, ζωσμένοι σταυρωτά, σαν φυσεκλίκια, τις απόψεις (ή τις «απόψεις») μας. Με χαρακτηρισμούς για όλους. Με ετικέτες. Λόγια βόλια, χωρίς σιγαστήρα, τα εννιά στα δέκα άσφαιρα. Τα πράγματα είναι κρίσιμα, οι καιροί σε διατάζουν να πάρεις θέση. Παίρνεις (στα οχυρά του υπολογιστή σου). Οπλίζεις. Πατάς τη σκανδάλη. Εξαπολύεις μύδρους επί δικαίων και αδίκων. Καταγγέλλεις, προγράφεις, ξεφωνίζεις, ειρωνεύεσαι, σιχτιρίζεις, προδίδεις, χλευάζεις, βρίζεις, καταριέσαι. Ανακαλύπτεις τις «παρέες» που σου έκλειναν τόσα χρόνια το δρόμο. Προσωποποιείς τις αιτίες της αποτυχίας σου. Τώρα είναι η ώρα, βρυχάσαι, να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους. Στοιβάζεις στις ιστοσελίδες ξερά και χλωρά, παραθέτεις ονόματα και διευθύνσεις, ζητάς τα ρέστα από κάποιους που είχαν το «θράσος» να σκεφτούν κάτι διαφορετικό από σένα και να το πουν. Ύστερα πετάς το σπίρτο, γουργουρίζοντας στη σκέψη ότι θα καεί το σύμπαν (το σύμπαν, βεβαίως, το χαβά του. Άθικτο.) Συνεχίζεις να το γλεντάς πολώνοντας, ζητώντας κι απ’ τους άλλους να χορέψουν στην ασπρόμαυρη πίστα των διαζευκτικών σου. Ξεχνώντας ότι φασισμός δεν είναι μόνο να επιλέγεις το μαύρο από το άσπρο, αλλά και να μη βλέπεις τις αποχρώσεις, βαφτίζοντας αντιδραστικό ή γραφικό (εχθρό σου πάντως) όποιον δεν πάσχει από την αχρωματοψία σου. Δεν είναι λίγα, εξάλλου, τα βλέμματα που μόνο το κίτρινο αντέχουν.

Στις μεγάλες κρίσεις, λένε, οι άνθρωποι γίνονται πιο δημιουργικοί. Λάθος. Στην Ελλάδα της μηδενικής δράσης και των αναρίθμητων «αντιδράσεων» οι περισσότεροι γίνονται όλο και πιο εμμονικοί, πιο αρπακτικοί, πιο λυσσασμένοι. Και πιο φλύαροι. Άλλους τους κινεί η ανάγκη να μετρήσουν θύματα, άλλους η ψευδαίσθηση της διάδοσης και η επιθυμία του ασπασμού των «πολύτιμων συλλογισμών» τους κι άλλους η χαιρεκακία της αποκαθήλωσης. Συνωστισμός στον πλανήτη του ξεκατινιάσματος. Πώς αλλιώς, αφού διαφωνούμε όλοι με όλους;

Μόνο που υπάρχει μια τερατώδης απόσταση ανάμεσα στη διαφωνία και στον λιθοβολισμό, όπως και ανάμεσα στην κριτική και στην εμπάθεια, στην ψύχραιμη διατύπωση της γνώμης και στο βέλασμα του νηστικού προβάτου. Αν δεν είσαι έτοιμος να διακρίνεις (και να υπερασπιστείς) αυτή τη διαφορά, το μέτρο χάνεται, η κριτική σκέψη βυθίζεται στα Τάρταρα, ο δημόσιος διάλογος εκπίπτει από αξία σε επίδειξη άγαρμπων πιρουέτων. Ρίξε κι εσύ ένα μπινελίκι, σε παίρνει. Κι ύστερα, πες μου το σωστό, να ‘χω να λέω κι εγώ κάτι στις κουβέντες.

Προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω όσους επιμένουν να λένε (και να γράφουν) τη γνώμη τους με το μάτι τους να γυαλίζει απ’ την οργή, πολλές φορές κι απ’ το φθόνο, και τα χέρια στις τσέπες να χαϊδεύουν τις πέτρες, περιμένοντας ποιος θα λερώσει το χαλάκι μπροστά στην πόρτα για να τις πετάξουν καταπάνω του. Κάτι παραπάνω: ανέκαθεν με τρόμαζαν, τώρα με τρομάζουν πιο πολύ. Γιατί τα ουρλιαχτά έχουν πληθύνει. Κι όταν ακούς ουρλιαχτά, το μόνο βέβαιο είναι ότι κάποιες φωνές είναι θαμμένες παραδίπλα. Που δεν ακούγονται. Αλλά μπορεί και να λένε κάτι που ν’ αξίζει ν’ ακουστεί.

Αναρωτιέμαι όταν η περίοδος της κρίσης (μας) περάσει, ποιο θα είναι το γραπτό αποτύπωμα που θ’ αφήσει πίσω της. Και τι θα λέει αυτό για την αγωγή του λόγου μας. Και μετά δεν αναρωτιέμαι. Λιβελλογραφήματα θ’ αφήσει, κακογραμμένα δήθεν επαναστατικά μανιφέστα φουλ στους επιθετικούς προσδιορισμούς και στα γαμοσταυρίδια. Αφόρητα κλισέ, παράτονες φράσεις, ρητορικές κορώνες. Χούφτες νεκρά λόγια. Σωρούς άδεια μυαλά.

Πάντοτε πίστευα ότι οι λέξεις είναι αμάξια. Τις ανεβαίνεις κι όπου θες ξημερώνεσαι. Καμιά φορά, παίρνεις μαζί σου κι άλλους στο ταξίδι. Αρκεί να ξέρεις να τις οδηγείς. Γιατί αν αρχίσεις να τις καβαλάς μόνο και μόνο για να πάρεις σβάρνα όποιον «εμποδίζει» την κυκλοφορία σου, καλύτερα να σωπαίνεις. Έτσι κι αλλιώς, δεν κάνεις κανέναν σοφότερο.-

- ΠΗΓΗ: Άκης Δήμου, Ο διάβολος τραγούδησε σωστά – αναρτήθηκε στην ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ:  http://www.parallaximag.gr/

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Εκατό χρόνια μοναξιάς πιο επίκαιρα από ποτέ

$
0
0
«Αν μπορούσαμε να φτιάξουμε μια χώρα με όλους τους εξόριστους και καταδικασμένους της Λατινικής Αμερικής, αυτή θα είχε το μέγεθος του πληθυσμού της Νορβηγίας. Ποιητές και ζητιάνοι, μουσικοί και προφήτες, πολεμιστές και πλάνητες, όλα τα πλάσματα αυτής της υπερβατικής πραγματικότητας δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά λίγη φαντασία, γιατί το πιο ουσιαστικό μας πρόβλημα ήταν η έλλειψη συμβατικών μέσων για να μπορέσουμε να πιστέψουμε στη ζωή μας. Κι αυτός φίλοι μου, είναι ο σταυρός της μοναξιάς μας», έλεγε στις 8 Δεκεμβρίου του 1982 στην τελετή για την απονομή του βραβείου Νόμπελ ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel José García Márquez).


Αν σκεφτούμε πως το βιβλίο του «Εκατό χρόνια μοναξιάς», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ισπανικά στις 5 Ιουνίου του 1967 από τον εκδοτικό οίκο της Καταλανής Carmen Balcells, μεταφράστηκε σε πάνω από 30 γλώσσες, απέσπασε τέσσερα εθνικά βραβεία, ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 600.000 αντίτυπα, το όνομά του έγινε γνωστό σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, οι απόψεις του μπόρεσαν να περάσουν από τον Φιντέλ Κάστρο μέχρι τον Μπιλ Κλίντον και τον κομαντάντε Μάρκος, αν θυμηθούμε πως οι συνεντεύξεις του γίνονταν για χρόνια πρωτοσέλιδα και όχι μόνο στο λογοτεχνικό χώρο, ενώ το έργο και η προσωπικότητά του ήταν σεβαστή για δεκάδες ηγέτες κρατών, τότε οφείλουμε να παραδεχτούμε την αναποτελεσματικότητα της τέχνης, τη μηδενική συμβολή της στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για έναν καλύτερο κόσμο.

Κι όμως ο Μάρκες στα μυθιστορήματα, τις συνεντεύξεις, τις παρεμβάσεις του δεν έπαψε να υπερασπίζεται το πολιτικό/πολιτισμικό όραμά του να δημιουργηθεί η αληθινή, η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου από το Ρίο Μπράβο ως την Παταγωνία, μια ενότητα της Λατινικής Αμερικής όπως την ονειρεύτηκε ο Μπολιβάρ τις απόψεις που οποίου θεωρούσε «πιο επίκαιρες από ποτέ», διατύπωνε το αίτημα να ανακαλύψει από την αρχή η Ευρώπη και να σεβαστεί τη διαφορετικότητα αλλά και τις αξίες του λαού της, την πίστη των Λατινοαμερικάνων να διαμορφώσουν τη δική τους ζωή ελεύθεροι πέρα από τον πόνο, την αδικία τη φτώχεια, δεν έπαυε να αποκαλύπτει τις θηριωδίες της πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας, να ιστορεί μέσα από ένα κουβάρι εικόνων, αναμνήσεων, στιγμών, αιώνων, όσα θεωρούσε χρήσιμο να εκφράσει με την ελπίδα πως μπορεί κάποτε να εισακουστεί. Άλλωστε εδώ εδράζεται κατά κάποιον τρόπο και το σκεπτικό της απόφασης για το βραβείο Νόμπελ: «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου».

Ο Γκαμπριέλ Χοσέ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 στο χωριό Αρακατάκα της Κολομβίας. Το 1947 ξεκίνησε να σπουδάζει Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του διήγημα, «Η Τρίτη Παραίτηση». Το 1948 μετακόμισε στην Καρθαγένη για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του, ενώ από το 1954 εγκαθίσταται στην πρωτεύουσα της Κολομβίας κι αρχίζει να γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά αναμετρούμενος τόσο με τη λογοκρισία όσο και με την πάγια αγωνία του συγγραφέα στην αναζήτηση του κατάλληλου θέματος, όπως σχολιάζει χιουμοριστικά στο άρθρο «Το προσκύνημα της καμηλοπάρδαλης»: Κατ’ αρχάς, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή η δουλειά, να γράφεις δεκατέσσερα εκατοστά ανοησίας κάθε μέρα, δεν είναι εύκολη, όσο ιδιόρρυθμα ανόητος κι αν είναι ο συγγραφέας. Έπειτα, υπάρχει το θέμα των δύο λογοκριτών. Ο πρώτος, ο οποίος βρίσκεται εδώ μέσα, δίπλα μου, κάθεται ντροπαλά κοντά στον ανεμιστήρα, διατεθειμένος να μην αφήσει την καμηλοπάρδαλη να έχει οποιοδήποτε χρώμα εκτός από εκείνο που φυσικά δημοσίως επιτρέπεται. Έπειτα, υπάρχει ο δεύτερος λογοκριτής για τον οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα χωρίς τον κίνδυνο ο μακρύς λαιμός της καμηλοπάρδαλης να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό. Τέλος, το ανυπεράσπιστο θηλαστικό φθάνει στον σκοτεινό θάλαμο του λινοτύπη, όπου αυτοί οι πολυσυκοφαντημένοι συνάδελφοι εργάζονται κοπιωδώς νυχθημερόν μετατρέποντας σε μολύβι ό,τι έχει γραφτεί επάνω σε ελαφριά και μηδαμινά φύλλα χαρτιού.


Πρώτα βιβλία του «Τα νεκρά φύλλα» (La hojarasca) το 1955, και «Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει» (El coronel no tiene quien le escriba) που δημοσιεύθηκε το 1958 –χρονιά του γάμου του με τη φαρμακοποιό Μερσέδες Μπάρτσα Πάρδο με την οποία απέκτησε δύο γιους– στο περιοδικό Mito και κυκλοφόρησε το 1961. Με την κήρυξη της κουβανικής επανάστασης εγκαταστάθηκε στην Αβάνα όπου δούλεψε μέχρι το 1961 οπότε κι επέστρεψε στην Κολομβία κι από κει οικογενειακώς στο Μεξικό όπου έζησε μέχρι το θάνατό του στις 17 Απριλίου 2014, σε ηλικία 87. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή καθώς αντιμετώπιζε από το 1999 προβλήματα με τον καρκίνο των λεμφαδένων.

Το έργο του Μάρκες ίσως αποτελεί το ιδανικό για κάθε συγγραφέα: εδράζεται σε όσα έζησε, πόνεσε, αφουγκράστηκε, ονειρεύτηκε, βασισμένο αποκλειστικά στην ιστορία της πολύπαθης Λατινικής Αμερικής διαχύθηκε και εισπράχθηκε από την Ευρώπη –ίσως ο μόνος ισπανόφωνος συγγραφέας που «προσφέρει και δεν παίρνει τίποτα από την Ευρώπη» (Φ. Δ. Δρακονταειδής)–, ενώ ταυτόχρονα πέτυχε να μιλήσει για όσα τον έπνιγαν δίχως ευφυολογήματα και τερτίπια καλλιτεχνικο-αισθητικά: με λιτή γραφή, ποιητικότητα, ρεαλισμό, μετατρέποντας το εθνικό σε παγκόσμιο, αποδεικνύοντας πως η τέχνη, η μουσική, το μοντάζ, η «ξυλουργική της λογοτεχνίας» μπορεί κάποτε να μοντάρει μια ντουλάπα χρήσιμη και ασφαλή για την πραμάτεια μας και ν’ ανοίξει μια πόρτα στον κόσμο. Από κει και πέρα όλα επαφίενται σε μας, στην κρίση και τις δυνατότητές μας. Γιατί…, όπως καταλήγει και στο περίφημο μυθιστόρημά του, …ράτσες καταδικασμένες σ’ εκατό χρόνια μοναξιάς δεν θα χουν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη.

[ΠΗΓΗ: Κώστας Κρεμμύδας, Μανδραγόρας: http://mandragorasmagazine.wordpress.com/  

«3 του Σεπτέμβρη να περνάς...». Μια δοξαριά νοσταλγίας

$
0
0
Σαν τη Μαντλέν του Προυστ, ήρκεσε το τραγούδι στο ραδιόφωνο για να ανασύρει ένα ξεχασμένο αίσθημα το οποίο θα προσπαθήσω να κάνω λέξεις: Η μνήμη συνήθως εξωραΐζει τις κακίες και ανακαλύπτει αρετές που ίσως δεν υπήρχαν. Από τη μεγάλη εικόνα κρατά ό,τι θέλει, επιλέγει τη λεπτομέρεια που ξεγέλασε τον χρόνο, έχει αναπόφευκτα την ύστερη λογική της ζωής που εν τω μεταξύ διέτρεξε.


Τι ήταν το ΠΑΣΟΚ για μερικούς από εμάς που βρισκόμασταν σε άλλο κομματικό χώρο με αριστερό πρόσημο, έμφορτο αγώνων και περγαμηνών, με ουτοπικές αναζητήσεις;

Ήταν ένας κρυφός πολιτικός έρωτας. Ανομολόγητος στους κομματικούς συντρόφους μας, φαινόμενο θαυμασμού και ζήλειας, σφοδρής επιθυμίας να ακολουθήσεις το αδιανόητο -για τα σημερινά δεδομένα, αγαπητέ ΣΥΡΙΖΑ- κοινωνικό ρεύμα.

Τώρα είναι εύκολο να δεις τι πήγε στραβά, τι έφταιξε, ποιος και ποιοι «πρόδωσαν» την υπόθεση της Αλλαγής. Είναι εύκολο να ρίξεις στην πυρά ένα κόμμα και τα στελέχη του για όσα έκαναν ή παρέλειψαν να κάνουν, είτε γιατί δεν ήθελαν είτε γιατί δεν μπορούσαν και για όσα ανέχτηκαν. Για το κακό που έγινε.
Αυτά έχουν ειπωθεί αλλά δεν έχουν σχέση με το λόγχισμα που ένιωσα ακούγοντας τις πρώτες νότες από το τραγούδι «3 του Σεπτέμβρη να περνάς...». Μια δοξαριά νοσταλγίας. 

Νοσταλγώ όχι εκείνο που έδειχνε το ΠΑΣΟΚ ότι ήταν, αλλά αυτό που νόμιζα ότι ήταν. Μια σαρωτική δύναμη που μας έκανε να πιστεύουμε ότι μπορούμε και θα γίνουμε καλύτερη χώρα, πλουσιότερη, δικαιότερη, με αξιοκρατία, ανεκτική στο διαφορετικό, μορφωμένη, ανοιχτή σε ρεύματα και ιδέες, στον κόσμο, με αυτοπεποίθηση λόγω του παρελθόντος της και του παρόντος της και της θέσης που όλα τα προηγούμενα θα της εξασφάλιζαν στο μέλλον.


Νομίζω, ότι ποτέ πια δεν θα υπάρξει κόμμα στην Ελλάδα που θα προκαλέσει τέτοια έλξη. Γιατί εν τω μεταξύ πάθαμε, μάθαμε, είδαμε, άλλαξε η ζωή και ο κόσμος γύρω μας. Θα εξετάζουμε λογικά όσα μας υπόσχονται οι πολιτικές δυνάμεις, παλαιότερες και νεόκοπες αλλά ποτέ πια δεν θα ξαναερωτευτούμε πολιτικά οράματα. Και αυτό ίσως είναι το χειρότερο που μας συνέβη [Μαρία Χούκλη] 

Ο «Μεγάλος Αδελφός» του Όργουελ και οι παντοδύναμες Αγορές που καταδυναστεύουν όλες τις χώρες του Πλανήτη

$
0
0
Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε που κυκλοφόρησε το πολιτικό μανιφέστο του Τζορτζ Οργουελ «1984», που φέρεται κατά του ολοκληρωτισμού και της χαμένης ελευθερίας μας. Ανατριχιαστικά επίκαιρο. Αισθάνεσαι παντού την ύπαρξη του «μεγάλου αδελφού», που γνωρίζει το καλό σου και αποφασίζει για σένα. Σε βλέπει όπου κι αν βρίσκεσαι. Ο «μεγάλος αδελφός» γνωρίζει τι είναι καλό, ηθικό και δίκαιο. Εσύ, απλά προσαρμόζεσαι. Η δυστυχία ονομάζεται πλέον «ευτυχία», η αδικία «δίκαιο» και ο πονηρός «ενάρετος». Φρίκη!

Δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να μη ζει τη δυστοπία ενός κόσμου, ο οποίος κυριαρχείται από διανοητικά ασύλληπτες δυνάμεις. Πρωτοτυπία; Όχι! Η άρχουσα τάξη πάντα επικαλούνταν μαγικές, θεϊκές, υπερκόσμιες δυνάμεις, ιδεολογικά διανθισμένες με αφορισμούς, ενοχές και κανόνες ηθικής στα μέτρα της.

Στις μέρες μας, το αόρατο χέρι των αγορών κατευθύνει τις τύχες του συνόλου των χωρών του πλανήτη. Η εθνική πολιτική των κυβερνήσεων, ανύπαρκτη. Η επίκληση της δημοκρατίας, τυπική, για εσωτερική κατανάλωση. Οι προϋπολογισμοί των χωρών, ελλειμματικοί, άρα οι χώρες εσαεί και a priori εξαρτημένες από τον εξωτερικό δανεισμό. Ο πλούτος συσσωρεύεται σε απρόσωπους οίκους, ασύλληπτων μεγεθών και απεριόριστων δυνατοτήτων επιρροής. Οι ηγέτες χωρών που τολμούν να προβάλουν αντίσταση, αντιμετωπίζονται ως παρίες, τρομοκράτες, μπαταξήδες... Επιπροσθέτως, τους επιβάλλονται κυρώσεις για παράβαση κανόνων που είτε έχουν θεσπιστεί ερήμην τους είτε τους έχουν επιβληθεί από το «μεγάλο αδελφό», το ρόλο του οποίου έχουν αναλάβει εργολαβικά οι ΗΠΑ με τη συγκατάθεση των άσπονδων φίλων τους. Αναγκάζοντας τους λαούς να υπόκεινται τα δεινά των εμπορικών αποκλεισμών, της ανεργίας, της ασιτίας, της πείνας, της εξαθλίωσης, είτε των πολέμων και των δραματικών συνεπειών που αυτοί επιφέρουν.

Ενώ, λοιπόν, η πραγματικότητα είναι εφιαλτική, ο πρωθυπουργός, με την ευκαιρία του κυβερνητικού ανασχηματισμού, προσπαθεί να μας εμφυσήσει την αισιοδοξία που εμείς οι αδαείς και κακόπιστοι δεν βλέπουμε! Μας λέει ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά, όταν οι εργαζόμενοι έχουν απολέσει το 30%-40% της αγοραστικής τους δύναμης, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 30% και οι άνεργοι ανέρχονται στα 2 εκατομμύρια, περίπου. Μας υπενθυμίζει ότι ήδη προσελκύονται επενδύσεις, που θα φέρουν την ανάπτυξη. Μα και η Βουλγαρία προσελκύει επενδύσεις (χιλιάδες ελληνικές εταιρείες έχουν την έδρα τους εκεί), αλλά οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα 200-300 ευρώ, η ανεργία σε υψηλά επίπεδα και η ανάπτυξη δεν λέει να πάει κατά Ανατολική Ρωμυλία μεριά!
Επαίρεται, επίσης, για την «αξιοποίηση» των φιλέτων του Δημοσίου, ενώ στην ουσία πρόκειται για ξεπούλημα κοψοχρονιάς. Οι επιβεβλημένες από τους δανειστές μας περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές ονομάζεται «εξορθολογισμός και αναμόρφωση δημοσίου τομέα...». Η απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των τριετιών, ευελιξία και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας βαφτίζονται με την ουδέτερη έκφραση «νέες μεταρρυθμίσεις...». Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ονομάζεται «εκσυγχρονισμός» και «εξορθολογισμός». Η απορρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας ονομάζεται «διαρθρωτικές αλλαγές». Οι μίζες στις διακρατικές συναλλαγές, που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα, ονομάζονται «χρήσιμες πληρωμές». Ωστόσο, οι θυσίες που έχουν γίνει πιστώνονται σε όλους τους Ελληνες (ενώ τις έχουν υποστεί κυρίως οι μικρομεσαίοι) και τα οφέλη στη χώρα (ενώ τα καρπώνονται ελάχιστοι μεγαλοεπιχειρηματίες). Αναφέρεται επίσης στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, ενώ όλα δείχνουν ότι η κρίση τείνει να γίνει μόνιμο καθεστώς!
Τέλος, ο πρωθυπουργός μάς λέει ότι το κόστος δανεισμού της χώρας συνεχίζει να μειώνεται... Κι εμείς οι αδαείς αναρωτιόμαστε: καλά, ποιοι είναι αυτοί που ανεβάζουν ή κατεβάζουν το κόστος δανεισμού; Και γιατί βρίσκονται στο απυρόβλητο και τους ανεχόμαστε ασυζητητί; Από πού αντλούν το δικαίωμα, αυτοί οι ζόμπι, δίκην μεγάλου αδελφού, να εκβιάζουν, να καταστρέφουν και να καθορίζουν τις τύχες των λαών με ή χωρίς τη συναίνεση των κυβερνήσεών τους;
Είναι πλέον κοινός τόπος ότι θέλουν τη χώρα μας, για το απώτερο μέλλον, υπερχρεωμένη με εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους, με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές παροχές, υψηλή ανεργία και ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, οι σκοταδιστές της Συγγρού και τα παπαγαλάκια της εξουσίας μεριμνούν ώστε ο ελληνικός λαός να «τρέφεται» με τη σωστή δόση υπερηφάνειας και αισιοδοξίας, με φρούδες ελπίδες, έπαρση και ματαιόδοξες κολακείες.

Εχουμε εισέλθει για τα καλά στον τροπικό της οργουελικής σημειολογίας και μολονότι φύσει αισιόδοξος, αδυνατώ να διακρίνω διέξοδο. Ο εχθρός, παντοδύναμος. Η διαβρωτική του δύναμη, καταλυτική. Απ'την άλλη, οι αγώνες είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ και η αλληλεγγύη, αναγκαία συνθήκη για να αντέξουμε τον ανελέητο πόλεμο. Ομως, μη γελιόμαστε, ο παντοδύναμος εχθρός μόνο εκ των έσω θα πέσει!


[ΠΗΓΗ: Άρης Αυγερινός, Οργουελική Σημειολογία, Ελεύθερο Βήμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 24-06-2014]

Οι ηλίθιοι βρίσκονται ανάμεσα μας και συνιστούν την πιο επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων

$
0
0
Κι αν αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να σώσουμε τον εαυτό μας από την ηλιθιότητα που μας περιβάλλει, τουλάχιστον μπορούμε να πάρουμε την εκδίκησή μας περιγελώντας την; Αλλά πώς μπορεί να φτάσουμε σ’ αυτό το ανώτερο επίπεδο αντιμετώπισης των ηλιθίων όταν ο πρώτος και βασικός νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας υποστηρίζει χωρίς αμφισημίες ότι πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία… [Κάρλο Τσιπόλα]

Όσο πίσω κι αν ανατρέξουμε, οι ανθρώπινες σχέσεις πάντοτε ήταν σε οικτρή κατάσταση… Μετά τον Δαρβίνο γνωρίζουμε πως έχουμε κοινή καταγωγή με τα κατώτερα μέλη του ζωικού βασιλείου… Τα ανθρώπινα όντα όμως έχουν το προνόμιο να είναι υποχρεωμένα να υπομείνουν ένα επιπλέον φορτίο – ένα πλεόνασμα βασάνων που δημιουργούνται καθημερινά από μία ομάδα ατόμων μέσα στο ίδιο το ανθρώπινο είδος. Αυτή η ομάδα είναι μία ανοργάνωτη και αχαρτογράφητη ομάδα που δεν διαθέτει αρχηγό ή πρόεδρο, δε διέπεται από κανονισμούς και ωστόσο κατορθώνει να δρα με άψογο συντονισμό, σαν να κατευθύνεται από κάποιο αόρατο χέρι, κατά τρόπο που η δράση κάθε μέλους συμβάλλει δραματικά στην ενίσχυση και στην αύξηση της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων όλων των άλλων μελών… Οι ακόλουθες σελίδες αποτελούν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής απόπειρας αναγνώρισης, κατανόησης και συνεπώς πιθανής εξουδετέρωσης μιας απ’ τις πλέον ισχυρές, σκοτεινές δυνάμεις που παρεμποδίζουν την ευημερία του ανθρώπου και την ευτυχία.

Κάρλο Τσιπόλα (CarloCipolla), Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας: Α μέρος


Ο Πρώτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας υποστηρίζει χωρίς αμφισημίες πως:

ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία

Εν πρώτοις, η θέση φαντάζει επουσιώδης ασαφής και τρομερά μικρόψυχη. Μία λεπτομερέστερη εξέταση ωστόσο αποκαλύπτει την εγκυρότητα του ισχυρισμού. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο μέγεθος εκτιμά κάποιος ότι έχει η ανθρώπινη ανοησία, επανειλημμένα και κατ’ εξακολούθηση θα ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι:
α] Άνθρωποι που κάποτε θεωρούσε λογικούς και νοήμονες αποδεικνύονται αναίσχυντα ηλίθιοι
β] Μέρα με τη μέρα, με εντεινόμενη μονοτονία, παρενοχλείται στις δραστηριότητές τους από ηλίθια άτομα που εμφανίζονται ξαφνικά και απρόσμενα στα πιο ακατάλληλα μέρη και στις πιο απίθανες στιγμές.
Ο Πρώτος Βασικός Νόμος δεν μου επιτρέπει να παραθέσω μία συγκεκριμένη αριθμητική αξία στο ποσοστό των ηλιθίων ατόμων μέσα στο συνολικό πληθυσμό: κάθε αριθμητική προσέγγιση θα αποδεικνυόταν μικρότερη της πραγματικής. Κατά συνέπεια, στις επόμενες σελίδες, θα συμβολίζω το ποσοστό των ηλιθίων ατόμων μέσα σ’ ένα πληθυσμό με το γράμμα η

Ο Δεύτερος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας είναι απαράβατος και δεν επιδέχεται εξαιρέσεις

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Η ηλιθιότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπινων ομάδων και κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την κοινωνία σύμφωνα με μία σταθερή αναλογία

Οι πολιτισμικές τάσεις που στις μέρες μας είναι δημοφιλείς στη Δύση προκρίνουν μία ισότιμη προσέγγιση στη ζωή. Οι άνθρωποι αρέσκονται να θεωρούν τα ανθρώπινα όντα ως προϊόν μιας άρτια σχεδιασμένης μηχανής μαζικής παραγωγής. Ειδικά οι γενετιστές και οι κοινωνιολόγοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στην προσπάθειά τους να αποδείξουν, μ’ έναν εντυπωσιακό εξοπλισμό επιστημονικών δεδομένων και διατυπώσεων, πως όλοι οι άνθρωποι είναι από φυσικού τους ίσοι και πως, αν κάποιοι είναι περισσότερο ίσοι από τους άλλους, αυτό οφείλεται στην ανατροφή και όχι στη φύση.
Διαχωρίζω τη θέση μου από αυτή τη γενικευμένη άποψη. Η εδραιωμένη πεποίθησή μου, που ενισχύεται από χρόνια παρατηρήσεων και πειραματισμών, είναι πως οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι, πως ορισμένοι είναι ηλίθιοι και άλλοι όχι, και πως η διαφορά καθορίζεται από τη φύση και όχι από πολιτισμικούς συσχετισμούς ή παράγοντες. Κάποιος είναι ηλίθιος ακριβώς με τον τρόπο που κάποιος έχει κόκκινα μαλλιά. Ένας άνθρωπος ανήκει στο σύνολο των ηλιθίων, όπως ο καθένας ανήκει σε μια ομάδα αίματος. Ο ηλίθιος γεννιέται ηλίθιος λόγω Θείας Πρόνοιας.
Παρότι είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει το ποσοστό ητων ανθρώπων που είναι ηλίθιοι και πως αυτό ισχύει λόγω γενετικών χαρακτηριστικών, δεν είμαι ένας αντιδραστικός ο οποίος προσπαθεί να επανεισαγάγει συγκαλυμμένα τον ταξικό ή φυλετικό διαχωρισμό. Πιστεύω ακράδαντα πως η ηλιθιότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπινων ομάδων και κατανέμεται ομοιόμορφα με μία σταθερή αναλογία. Αυτό το γεγονός εκφράζεται επιστημονικά με το Δεύτερο Βασικό Νόμο που αναφέρει πως:
«Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκριμένο άτομο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου».
Σ’ αυτό τον τομέα, φαίνεται πως η Φύση όντως ξεπέρασε τον εαυτό της. Είναι ευρέως γνωστό πως η Φύση κατορθώνει, μάλλον μυστηριωδώς, να διατηρεί σταθερή τη σχετική συχνότητα ορισμένων φυσικών φαινομένων. Για παράδειγμα, είτε οι άνθρωποι πολλαπλασιάζονται στο Βόρειο Πόλο ή στον Ισημερινό, είτε τα ζευγάρια είναι από ανεπτυγμένες χώρες ή υπανάπτυκτες, είτε είναι μαύρα, κόκκινα, λευκά ή κίτρινα, ο λόγος θηλυκών προς αρσενικά μεταξύ των νεογέννητων είναι σταθερός, με ένα πολύ μικρό προβάδισμα στα αρσενικά. Δε γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο η Φύση επιτυγχάνει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, αλλά ξέρουμε πως, για να επιτευχθεί αυτό, η Φύση πρέπει να λειτουργεί με μεγάλους αριθμούς. Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός σχετικά με τη συχνότητα της ηλιθιότητας είναι πως η Φύση επιτυγχάνει να εξισώσει αυτή τη συχνότητα με την πιθανότατα η,τελείως ανεξάρτητα από το μέγεθος της ομάδας. Συνεπώς ένας παρατηρητής ανακαλύπτει το ίδιο ποσοστό ηλιθίων είτε εξετάζει πολύ μεγάλα σύνολα ανθρώπων είτε έχει να κάνει με πολύ μικρές ομάδες ανθρώπων. Κανένα άλλο σύνολο μετρήσιμων φαινομένων δεν παρέχει τόσο εντυπωσιακές αποδείξεις για τη δύναμη της Φύσης.
Οι αποδείξεις ότι η μόρφωση είναι ανεξάρτητη της πιθανότητας ηπροέκυψαν από πειράματα που διεξήχθηκαν σε μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πληθυσμός τους μπορεί να χωριστεί σε πέντε βασικές ομάδες: τους εργάτες, που δουλεύουν με μεροκάματο και κάνουν χειρονακτικές εργασίες, τους καταρτισμένους υπαλλήλους, τους φοιτητές, το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές.
Κάθε φορά που εξέταζα τους εργάτες, ανακάλυπτα ότι ένα κλάσμα ητου πληθυσμού τους ήταν ηλίθιοι. Καθώς η τιμή του ηήταν μεγαλύτερη από αυτή που περίμενα (Πρώτος Νόμος), και συντασσόμενος με την επικρατούσα αντίληψη, αρχικά θώρησα πως ο αποκλεισμός, η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης ευθύνονταν γι’ αυτό. Όμως, ανεβαίνοντας τα σκαλιά της κοινωνικής ιεραρχίας, ανακάλυψα πως το ίδιο ποσοστό υπήρχε και μεταξύ των ειδικευμένων υπαλλήλων και των φοιτητών. Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στην ομάδα των καθηγητών. Είτε εξέταζα ένα μεγάλο πανεπιστήμιο ή ένα μικρό κολέγιο, ένα φημισμένο ίδρυμα ή ένα άσημο, ανακάλυπτα πως το ίδιο κλάσμα ητου πληθυσμού των καθηγητών ήταν ηλίθιοι. Τόσο κατάπληκτος έμεινα με τα αποτελέσματα, που φρόντισα να επεκτείνω την έρευνά μου σε μια ειδικά επιλεγμένη ομάδα, την πραγματική ελίτ, τους βραβευμένους με Νομπέλ. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την παντοδυναμία της Φύσης: ένα κλάσμα ητων κατόχων του βραβείου Νομπέλ είναι ηλίθιοι.
Αυτή ήταν μια ιδέα που δύσκολα μπορούσα να αποδεχτώ και να αφομοιώσω, αλλά πολλά πειραματικά δεδομένα απέδειξαν το αληθές της θεμελιώδους πρότασης. Ο Δεύτερος Βασικός Νόμος είναι απαράβατος κανόνας και δεν επιδέχεται εξαιρέσεις. Το Κίνημα Ισότητας των Γυναικών θα παράσχει επιχειρήματα υπέρ του Δεύτερου Βασικού Νόμου, καθώς αποδεικνύει ότι τα ηλίθια άτομα έχουν την ίδια αναλογία τόσο στον ανδρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό. Οι κάτοικοι των υπανάπτυκτων χωρών του Τρίτου Κόσμου μπορούν να παρηγορηθούν με την απόδειξη πως τελικά οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών δεν είναι και τόσο ανεπτυγμένοι. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο αρεστός είναι ο Δεύτερος Βασικός Νόμος, τα συμπεράσματά του είναι τρομακτικά: από το Νόμο εξάγεται το συμπέρασμα πως, είτε συναναστραφείς  διακεκριμένα άτομα είτε αποσυρθείς στην Πολυνησία με τους κυνηγούς κεφαλών είτε κλειστείς σε μοναστήρι ή αποφασίσεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου συντροφιά με πανέμορφες και αισθησιακές γυναίκες, έχεις ν’ αντιμετωπίσεις πάντα το ίδιο ποσοστό ηλίθιων ανθρώπων – το οποίο ποσοστό (σύμφωνα με τον Πρώτο Νόμο) πάντα θα υπερβαίνει τις εκτιμήσεις σου.

Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας γράφτηκαν το 1976 και εκδόθηκαν το ίδιο έτος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Το 1988 επανακυκλοφόρησε ως μέρος μιας συλλογής με τον τίτλο Allegromanontroppo (κεφάτα ή γρήγορα αλλά όχι πολύ), η οποία περιείχε και το δοκίμιο: «Πιπέρι, Κρασί (και Μαλλί) ως Κινητήριοι Μοχλοί της Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης το Μεσαίωνα». Η συλλογή αυτή έγινε ανάρπαστη σε όσες χώρες κυκλοφόρησε. Η πρώτη έκδοση του 1976 συνοδεύονταν από την ακόλουθη σημείωση: «το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται σε χαζούς ανθρώπους, αλλά σε όσους αναγκάζονται να συνδιαλεχθούν με τέτοιους ανθρώπους.


Προσεχώς αποσπάσματα και από άλλα μέρη ανθρώπινης ηλιθιότητας: Τρίτος και Χρυσός Βασικός Νόμος 

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΟΧΕΣ ΜΑΓΕΙΑΣ: βιβλία αλησμόνητα κι οι παλιοί τους κόσμοι που γοήτευσαν και εξακολουθούν να γοητεύουν

$
0
0
Πριν από μερικές ημέρες στο facebook ξεκίνησε, και συνεχίζεται, ένας από τους γνωστούς μαραθώνιους ανταλλαγής προσκλήσεων για παράθεση καταλόγου με τα «Δέκα καλύτερά μου». Ο εν λόγω γύρος, το #bookchallenge, αφορούσε τα δέκα βιβλία που έχεις διαβάσει και σου έρχονται πρώτα στον νου. Όχι απαραιτήτως αυτά που θεωρείς σημαντικότερα, ωραιότερα, πιο ωφέλιμα κ.ο.κ., αλλά αυτά που ανακαλείς μέσα στα πρώτα δύο-τρία λεπτά από την πρόκληση-πρόσκληση. Αυτή η απαιτούμενη αυθορμησία μού φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Και ενέδωσα.


Παρέθεσα μία λίστα με τίτλους που ανέβλυσαν ακαριαία, με μια ελάχιστη ανάδευση της μνήμης. Γνώριζα ότι τέτοιες δημόσιες λίστες είναι, συνηθέστατα, μείγμα ναρκισσιστικής πόζας και υπολογισμένης αυτοπεριγραφής. Αλλά ήθελα να μετρηθώ, όσο ήταν δυνατόν, να δω πώς και πόσο ο ήδη χτισμένος δημόσιος εαυτός, η δημόσια εικόνα αποστειρωμένη από τα εν τω βάθει γούστα, φανερώνεται αυθόρμητα και αφτιασίδωτα. Πιέστηκα να καταγράψω χωρίς φίλτρο ό,τι ανέβλυσε πρώτο, ακατέργαστο.

Καθώς κοιτούσα την άλλη μέρα τη λίστα μου, διαπίστωνα ότι όλοι οι συγγραφείς ήταν αναμενόμενοι, και τα βιβλία. Ήταν μέσα στο μπουκέτο των προσωπικών εμμονών, καθώς ως γνωστόν, με την πρόοδο της ηλικίας, οι εμμονές συμπυκνώνονται και σκληραίνουν. Δεύτερη διαπίστωση: τα βιβλία που έρχονται πρώτα στον νου είναι αυτά που διάβασες σε σχετικά νεαρή ηλικία ή στην πρώτη ωριμότητα, και σε σφράγισαν· αυτά που σε εντυπωσίασαν, ακόμη κι αν δεν τα κατανοούσες τότε εν τω βάθει, αυτά που σε διαμόρφωσαν, ακόμη κι αν το αντελήφθης πολύ-πολύ αργότερα. Προσέτι, βιβλία που σε γέμισαν χαρά, την άγρια χαρά του οδοιπόρου ερευνητή στον κόσμο του βιβλίου, βιβλία που πρόσφεραν την τόσο ιδιαίτερη απόλαυση της ανάγνωσης, το σέρφινγκ πάνω σε λέξεις, εικόνες, έννοιες, αισθήματα· τη δυσπερίγραπτη αίσθηση αμοιβαιότητας με τον συγγραφέα και την αίσθηση ότι ένα τέτοιο ερεθιστικό έργο θα ήθελες πολύ να το έχεις γράψει εσύ.
Πόσο ποικίλα και διαφορετικά είναι αυτά τα μυητήρια βιβλία τα αλησμόνητα… Πόσο διαφορετικοί οι κόσμοι που σε γοήτευσαν και που υπογείως σε συγκρότησαν. Ο αρχαϊκός παροξυσμός της Σαλαμπό και η μελλοντική δυστοπία του Ούμπικ, η flânerie στην αστική φαντασμαγορία και η πολύσημη σιωπή των ερειπιώνων, ο ερμητικός φιλόσοφος πλάι στον λυρικό και στον ηθογράφο, ο ρομαντικός μαζί με τον μεταφυσικό.
Το πιο σημαντικό: αν η ειλικρινής, η αυθόρμητη καταγραφή στο παιχνίδι «τα δέκα καλύτερά μου» κατορθώσει εντέλει να επιπλεύσει, να μην πνιγεί από τον πανίσχυρο ναρκισσισμό και τη δημόσια αυτοεικόνιση, τότε θα δούμε ότι συμφύρονται το υψηλό και το χαμηλό, το σοβαρό και το ελαφρό, το ποιοτικό και το λαϊκό· τέτοιες διακρίσεις παύουν να ισχύουν στον πράγματι προσωπικό Κανόνα. Ένα μυθιστόρημα διαβασμένο στα δεκατέσσερα, ένα κόμικς ή ένα ποίημα ρουφηγμένα στα είκοσι, έχουν μείνει σαν τατουάζ που δεν σβήνει, ακόμη και αν εν τω μεταξύ άλλαξαν τα γούστα, οι προσδοκίες, η παιδεία, η επίκτητη ικανότητα πρόσληψης, η κρίση, ακόμη κι αν οι ρυτίδες αλλοιώνουν το αρχικό σχήμα του τατουάζ.

Όλα τα μυητήρια βιβλία είναι μέρη ενός πολύτιμου οικοσυστήματος, μαζί με ξεθωριασμένες έγχρωμες φωτογραφίες, σημειωματάρια σχεδόν ακατανόητα, κάτι τυπογραφικά δοκίμια, λείψανα ταξιδιών και διακοπών, στεγνούς στυλογράφους και αναπτήρες· ιδίως όμως δίσκους βινυλίου και κασέτες, για τα οποία ισχύουν όλα όσα είπαμε για τα βιβλία: αυτά κι αν έχουν συγκροτήσει προσωπικές μυθολογίες, εμμονές και τατουάζ… Τα βινύλια στέκουν άφωνα σε κάτω ράφια, μερικές κασέτες ενταφιασμένες στο πατάρι – στο σπίτι δεν υπάρχει πικάπ ή κασετόφωνο. Οι μουσικές τους όμως εξακολουθούν να συγκινούν και να τέρπουν, ενίοτε και να μικροπυρπολούν. Εχει παιχτεί ασφαλώς και το παιχνίδι «Οι δέκα καλύτεροί μου δίσκοι».

Γυρνάς σ’ εκείνα τα βιβλία, στην υλικότητά τους. Θυμάσαι αμυδρά ή ζωηρά, ένα διαλυμένο Βίπερ, έναν φθαρμένο κομψό Γαλαξία στο νησί, ένα κιτς γυαλιστερό εξώφυλλο καμένο από τσιγάρο, μια κομψή μονοτυπία λεκιασμένη από καφέ, ένα γεμάτο ιερογλυφικά γραμμένα με μολύβι στα περιθώρια. Ένα το βρήκες μετά από δεκαετίες στο σπίτι των γονιών όταν πια αυτοί είχαν πεθάνει, άλλο αναδύθηκε στη μετακόμιση κι ύστερα πάλι χάθηκε, λίγα διασώζονται σε τιμητική θέση, τα περισσότερα εξαχνώθηκαν και η ύλη τους κατοικεί έκτοτε μέσα σου.

[[ΠΗΓΗ: Νίκος Ξυδάκης, από το προσωπικό ιστολόγιο ΒΛΕΜΜΑ]

Πόση ελπίδα για ΑΛΛΑΓΕΣ επί της ΟΥΣΙΑΣ μπορεί να έχεις κανείς γι’ αυτή τη σημερινή Ελλάδα;

$
0
0
Είναι κλασικό ερώτημα όταν ασκείς κριτική για την ελληνική πραγματικότητα κι αυτούς που την στηρίζουν με νύχια και με δόντια: Τι προτείνεις, έχεις καμιά λύση; Συνήθως μάλιστα αυτοί που σου κάνουν αυτή την ερώτηση, σε κατηγορούν ανοιχτά ή μη -δεν έχει σημασία- για απαισιοδοξία,  Τείνω πλέον στην άποψη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για νοήμονες ανθρώπους να ασχολούνται με το να αλλάξουν τα μυαλά αυτής της χώρας. Οι προτάσεις και οι λύσεις μπορούν να έχουν νόημα, μόνο όταν μιλάμε για καταρχήν κατεδάφιση του οτιδήποτε έχει σχέση με τον νεοελληνικό πολιτισμό και την μικροαστική του κουλτούρα.


Γιατί να προσπαθήσεις να εκπολιτίσεις ποιους;Αυτούς που τρέχουν να ανάψουν ρεσώ ως κίνηση συναίνεσης και πλέκουν πουλόβερ για δέντρα; Εκείνους που το παίζουν επαναστάτες και παρακαλάνε για μια κρατική επιχορήγηση; Αυτούς που «περνάνε τέλεια» στην Μύκονο και μόνη τους έγνοια είναι το μπουζουξίδικο, ενώ δίπλα πνίγονται άνθρωποι από την μπότα λιμενικών;
Να δώσεις λύσεις για τους ψηφοφόρους του Σαμαρά και του Βενιζέλου, που ανέχονται να τους κυβερνάνε άτομα σαν τον Γεωργιάδη; Ή μήπως καλύτερα για τους νοητικά ελλιπείς και ψυχικά ασθενείς υποστηρικτές του εγχώριου ναζισμού που φοράει μαίανδρο αντί για σβάστικα; Από αυτή την λίστα δεν εξαιρούνται ούτε οι ντεμέκ ποιοτικοί και εναλλακτικοί που περιμένουν σωτηρία από τον Τσίπρα και τον κάθε Τσίπρα. Και εσχάτως βρήκαν αποκούμπι στην «νέα και άφθαρτη» πρόταση του Θεοδωράκη, μια απενοχοποιημένη συστημική επιλογή που δεν φοράει το προσωπείο του πολιτικού, αλλά του απολιτίκ.

Να νοιαστείς γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για την καλοπέραση και σφυρίζουν αδιάφορα δήθεν ότι «δεν ασχολούνται με πολιτικά»; Είναι αυτοί που παρατηρούν εκ του μακρόθεν τα τεκταινόμενα σαν να μην τους αγγίζει η δυστυχία των άλλων, που ως όντα παράλληλου κόσμου κάνουν διαπιστώσεις για πράγματα που απαξιούν να δώσουν βάση, λες και υπέγραψαν συμβόλαιο με την ευτυχία.

Έχει πραγματικά κάποιο νόημα η παραγωγή πολιτισμικών προϊόντων σε μια χώρα που οι καλλιτέχνες δίνουν άλλοθι ότι δήθεν έχουμε «κουλτούρα»;  Που η αρπαχτή και οι «δημόσιες σχέσεις» είναι ο τρόπος ανέλιξης στην σκάλα μιας εθνικής προέλευσης «επιτυχίας»; Γιατί να θες κάποια αλλαγή σ’ αυτή την χώρα, που οι στοιχειώδεις τρόποι ευγένειας και κοινωνικής συμπεριφοράς θάβονται από λάσπη ψευτομαγκιάς και νοοτροπίας κλίκας; Ας προσθέσουμε σ’ αυτό το συρφετό και όσους ακόμα περιμένουν σωτήρες και ηγέτες κι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε άτομα που απλά ξέρουν από την τηλεόραση.

Πόση ελπίδα μπορεί να έχεις γι’ αυτή την Ελλάδα;Μην βρεθεί κανείς να πει για γενικεύσεις, αφού το 1-2% να βάλω που διαφέρει, ή έχει φύγει μεταναστεύοντας ή με την ανοχή του αφήνει όλους τους παραπάνω να συντηρούν το σκηνικό. Και βέβαια ο καθένας από μας που κυνηγά το κάτι διαφορετικό, επιδιώκει τις μικρές νίκες στην καθημερινότητα, στον χώρο εργασίας, σε δημόσιες συναντήσεις κοκ και όσοι το κάνουν με κόντρα τον άνεμο, είναι αξιέπαινοι. Ωστόσο επιμένω: Δεν δίνεις λύση για ένα άρρωστο, γεμάτο κουφάρια, παράσιτα, άγρια ζώα και ρυπαρά νερά χωράφι, με το να φυτέψεις νέους σπόρους για εξωτικά φυτά. Πρώτα το καις.


[ΠΗΓΗ: Το άρθρο ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ αναρτήθηκε ως editorialστο UNFUCK:http://unfucker.wordpress.com/

Αν την Ιστορία την έγραφαν κρατικοί τυμβωρύχοι με τις μπουλντόζες τους, η αλήθεια θα έμενε θαμμένη στη λάσπη της εκάστοτε μικροκομματικής επικοινωνιακής συγκυρίας

$
0
0
Όταν οι κυρίες και οι κύριοι του καλού κόσμου τελειώνουν το γεύμα τους και τακτοποιούν τις ελεημοσύνες τους αρχίζουν να φιλολογούν και να στοιχηματίζουν. Από το γήπεδο μέχρι τους μπαζωμένους θολωτούς τάφους, η κοινωνία του θεάματος επιτελεί το ιερόν της καθήκον. Ο χορτασμένος μεσαίος όχλος αρματωμένος με κρατική εκπαίδευση και ιερό ορθόδοξο παροξυσμό, τώρα τρυπώνει στα λαγούμια των αρχαίων. Εκεί που το σκληροτράχηλο βυζί της κυρίας εφόρου αρχαιοτήτων και το μαρκούτσι του δαιμόνιου απλήρωτου ρεπόρτερ κάνει πολιτική. Εκεί που κάποτε μεγαλούργησαν οι σφαγές και οι δόλιες βασιλείες τώρα η σκαπάνη της αμεριμνησίας βρίσκει στόχο. Οι καναλάρχες τρίβουν τα χέρια τους και οι ντόπιοι φτωχοδιάβολοι ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν τα καφέ μπαρ και τις ψησταριές σε γκουρμεδάδικα για βιτσιόζους γερμανοδανούς αρχαιολάτρες με φράγκα. Φιλόλογοι φροντιστές, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι, βρίσκουν μια ζεστή περιστρεφόμενη πολυθρόνα στα χειμερινά ανάκτορα της νεριτ για να αποθέσουν την πορδούλα τους. Οι νοικοκυρές συζητούν στα μπαλκόνια για τον Αλέξανδρο και τη Ρωξάνη, οι μπούκερς στήνουν στοιχήματα.


Εδώ, μια νέα κοσμική αυταπάτη γεννιέται με τα υπολείμματα ενός πολιτισμού που θάφτηκε μέσα στη λάσπη της ιστορίας. Τώρα που ανέλαβαν οι κρατικοί τυμβωρύχοι με τις μπουλντόζες τους, ψάχνοντας μανιωδώς για πολύτιμα τιμαλφή, δηλαδή για λίγη πρέζα εθνικής υπερηφάνειας, όλα θα βγουν στο φως. Λιοντάρια, καρυάτιδες, φαντασιώσεις. Όλες οι οδύνες των σκοτωμένων και όλες οι κούφιες ρητορείες των νικητών. Εδώ, θα βαρέσει φλέβα χρυσού ο γκασμάς. Και η τελική άποψη θα λέει πως οι Έλληνες όταν ομονοούν βγαίνουν νικητές…

… Απ’ τις ένδοξες πυραμίδες-που ένας ολόκληρος λαός ξέσχιζε τον κώλο του μια ζωή για να τις κατασκευάσει, ώστε να κοιμηθούν εν τιμή και ειρήνη αιωνίως οι δυνάστες του-,μέχρι τα ένδοξα έθνη κράτη που βατεύει ο κύριος καπιταλιστής, οι άνθρωποι γυρνούν να ακουμπήσουν στο παλιό και το φθαρμένο. Μέσα απ’ την υπεραξία των ερειπίων ελπίζουν πάντα να καλύψουν το μεγάλο τους κενό.
Ποιος αλήθεια φαντασμένος νεοέλλην θα πήγαινε να δουλέψει στα κάτεργα ενός υπερμεγέθους τάφου και ποιος θα έστελνε το παιδί του πεσκέσι στον ψόφιο Φαραώ Σέσωστρις που ήθελε μαζί του φρέσκια νεανική σάρκα για να ταΐσει την κτηνώδη ματαιοδοξία του; Πραγματικά κανείς δεν θα ήθελε να ζει εκείνη τη φριχτή εποχή. Κανείς δεν θα αναπολούσε αυτή τη μακρινή αρχαία αθλιότητα, αν σκεφτόταν με το μυαλό…
Αν δεν πάψουν οι θλιβεροί συμπολίτες, σα χάνοι να αναμασούν την πεθαμένη αρχαιότητα και να υπερηφανεύονται για την ένδοξη νεκροφιλία τους, δεν θα βρουν ποτέ την αλήθεια και την πραγματική υπερηφάνεια. Θα σέρνονται με τη μαγαρισμένη τους εξουσία και τους διορισμένους απ’ το εξωτερικό εγχώριους σωτήρες στα σφαγεία του νάτο, μακελεύοντας άλλους λαούς που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι.

Απ’ τη μια θα ψηφίζουν τους νενέκους και απ’ την άλλη θα τους ξορκίζουν με χωριατοφασισμό και λοστάρια. Απ’ τη μια θα γκρινιάζουν για τον πετσοκομμένο μισθό κι απ’ την άλλη θα φουσκώνουν σαν παγώνια μπροστά στην αρχαία ένδοξη σπορά ερειπίων. Μπροστά απ’ τις ακρωτηριασμένες κόρες απ’ τις Καρυές της Λακωνίας που οι βασιλιάδες έχρισαν κολώνες για να βαστούν τις στέγες ενός ετοιμόρροπου κόσμου.


[ΠΗΓΗ: Αντώνης Αντωνάκος, Η αρχαιμαλακία ως επιστήμη,ολόκληρο το άρθρο στο ιστολόγιο του ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ:  http://dromos.wordpress.com/]

Η ζωή είναι ένα παιχνίδι που το παίζεις ενώ είσαι προγραμματισμένος να το χάσεις.

$
0
0
Παίζεις για να χάσεις: Κανένα παιχνίδι δεν είναι φτιαγμένο από τον κατασκευαστή του, για να κερδίσεις αλλά για να χάνεις. Το να σου δίνει την ψευδαίσθηση του κέρδους, είναι για να σε κρατάει μέσα στο παιχνίδι, να σε έχει μόνιμα υπό τον έλεγχο του και όχι για να κερδίσεις. Έχει μια λογική αυτό και συ στα δικά σου παιχνίδια δεν δίνεις πολλές δυνατότητες στους παίχτες να βγουν κερδισμένοι. Σκέψου πως και η ζωή είναι ένα παιχνίδι, άσχετα με το τι σου έχουν πει γι αυτήν. Υπόκειται στους κανόνες ενός παιχνιδιού. Εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει και κάθε παιχνίδι δηλ. ΣΚΟΠΟΥΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ – ΕΜΠΟΔΙΑ. Δράσεις προς έναν προκαθορισμένο ΣΚΟΠΟ και κάθε παίχτης σαν σκοπό ορίζει το να κερδίσει. Ελευθερίες που είναι γνωστές, για την πιθανότητα να κερδίσει ο παίχτης το προκαθορισμένο παιχνίδι. Εμπόδια που δεν είναι γνωστά στον παίχτη στην πορεία προς τον Σκοπό του. Δηλ. το να κερδίσει. Άρα έχουμε δύο γνωστά στοιχεία και ένα άγνωστο. Σκοποί και Ελευθερίες είναι τα γνωστά και τα Εμπόδια είναι ο άγνωστος παράγοντας. Μπορούμε να ορίσουμε έτσι ένα παιχνίδι ως: Η πορεία προς έναν γνωστό Σκοπό, με γνωστές Ελευθερίες και άγνωστα Εμπόδια.


Ο τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος  βρίσκεται σ’ εκείνον τον τρόπο ζωής που κάνει το πρόβλημα να εξαφανίζεται (Λούντβιχ Βιτγκενστάιν)

Θα ξεκινούσες ένα ταξίδι στο άγνωστο – σε μια έρημο, σε έναν ωκεανό, σε έναν διαγαλαξιακό πλανήτη πχ.- χωρίς να γνωρίζεις κάποια τουλάχιστον από τα εμπόδια; Αν τυχόν διαθέτεις στοιχειώδη επίπεδα λογικής στο κεφάλι σου, σίγουρα όχι.
Όμως με περισσή ηλιθιότητα «διαλέγεις» που θα τοποθετήσεις τα χρήματα σου, τις εξαρτήσεις σου, τα πιστεύω σου – που έχεις και πολλά- την θρησκεία δηλ. το μαντρί που θα βελάζεις, τον πολιτικό δηλ. τον τσόγλανο που θα παίζει στα ζάρια την ζωή σου, το ποιός –α θα σε συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής σου, με ποιόν θα συνεργαστείς, θα πας διακοπές, θα κάνεις φίλο σου και πάει λέγοντας. Όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι με σημαδεμένα χαρτιά και όχι από εσένα.

Ποιος μπορεί να κερδίσει σε ένα τέτοιο στημένο παιχνίδι, δεδομένου ότι και η ζωή είναι ένα παιχνίδι;Μπορεί κάποιος τελικά να βγει κερδισμένος από την φυλακή- ζωή- καζίνο; Ας δούμε πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος τις ομοιότητες της ζωής με κάθε λογής παιχνίδι και το ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι που το παίζεις ενώ είσαι προγραμματισμένος να το χάσεις.

Το κρυφτό είναι ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος και όχι μόνο στην παιδική του ηλικία, ένα παιχνίδι που δοκιμάζει ταυτόχρονα την εξυπνάδα εκείνου που ψάχνει και την αποφασιστικότητα εκείνου που κρύβεται. Είναι η πιθανότητα να μπορέσεις να ξεφύγεις από την πρόθεση, την επιθυμία, να σε βρει, ένα άλλο συγκεκριμένο άτομο. Κάθε επιτυχημένο κρυφτό –με εξαίρεση τις τραγωδίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κρυφτό είναι πάντοτε επιτυχημένο- καθησυχάζει τους παίχτες, αλλά και την κοινωνία που αυτοί ανήκουν, ό,τι κανείς τους δεν μπορεί να ξεφύγει, να το σκάσει, να πάει μακριά και ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τόπος, που να μπορεί αυτός να πάει, αν καταφέρει να ξεφύγει από τον διώκτη του.

 Τζόγος, το πανανθρώπινο πρόβλημα: Η ενασχόληση με τον τζόγο είναι ένα σχεδόν πανανθρώπινο χαρακτηριστικό, το οποίο συναντάται σχεδόν σε όλες τις φυλές και τους πολιτισμούς στη διάρκεια της ιστορίας. Σήμερα - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - ο νεοφιλελευθερισμός χρησιμοποιεί αυτό το σύνθετο κοινωνικό - παθολογικό φαινόμενο προς όφελος εκείνων των ελάχιστων που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε «αγορές» συνθλίβοντας για μια ακόμη φορά τους πολίτες.
Ο «ιδιοφυής και λαμπερός» καπιταλισμός απελευθέρωσε σταδιακά τον τζόγο δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό ναρκωτικό εξαθλίωσης, διάσπασης και ύπνωσης των πολιτών, ενώ συνέχισε να εξασφαλίζει θεσμικά το τζόγο «των αγορών».
Έτσι σήμερα η Ιταλία κατέχει την 4η διεθνώς θέση ως «χώρα του τζόγου» καθώς προηγούνται κατά σειρά οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και το Μακάο. Όλα ξεκίνησαν για την Ιταλία πριν μια περίπου δεκαετία όταν οι Νόμοι που αφορούσαν στον τζόγο χαλάρωσαν σε βαθμό χωρίς προηγούμενο. Σταδιακά δημιουργήθηκε μια εξάρτηση από το τζόγο και δημιουργία κοινωνικών, ψυχολογικών και οικονομικών προβλημάτων όπως πτωχεύσεις, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κατάθλιψη, οικογενειακή βία και διαλυμένες οικογένειες.
Το CNBC ανάρτησε ένα σύντομο, αλλά επίκαιρα πληροφοριακό άρθρο των TIMES της Νέας Υόρκης, επικεντρώνοντας την προσοχή στην πόλη της Pavia μέχρι τώρα γνωστή για τα ακαδημαϊκά της Ιδρύματα και το περίφημο Μεσαιωνικό της Μοναστήρι αλλά πρόσφατα γνωστή και ως «Λας Βέγκας» της Ιταλίας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στην Pavia αναλογεί ένα τερματικό βίντεο-Λοταρίας (VLT – Video Lottery Terminal) για κάθε 104 άτομα (σε πληθυσμό 68,300 κατοίκων).
Είναι γεγονός ότι η τάση στον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια είναι «ευθέως ανάλογη» με τα οικονομικά προβλήματα, δηλαδή όσο αυξάνεται η οικονομική κρίση αυξάνεται σε ευθεία αναλογία και η τάση για τζόγο.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι αγορές οι οποίες έχοντας αντιληφθεί τους κινδύνους που ενέχει η συνεχής ενασχόλησή τους με τον τζόγο (άπειρα χρηματιστηριακά προϊόντα όπως τα CDS παράγωγα επί παραγώγων, φούσκες και πτωχεύσεις) αποφάσισαν να πιέσουν ώστε να προστατευτούν και να εξασφαλιστούν οι μελλοντικές «επενδυτικές» τους κινήσεις από τα ίδια τα κράτη. Αυτή η εξασφάλιση που προσπαθούν εκβιαστικά να επιβάλλουν θα καλύπτει πλέον και με το γράμμα του νόμου τις απώλειες του μελλοντικού τους τζόγου μέσω της φορολόγησης των πολιτών.
Αυτή την περίοδο στην Ευρώπη παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τους λαούς της. Από το 2008, δισεκατομμύρια Ευρώ των φορολογουμένων ξοδεύτηκαν στη διάσωση τραπεζών που είχαν τζογάρει στις κερδοσκοπικές αγορές. Με αυτό τον τρόπο το ιδιωτικό χρέος μετατράπηκε σε δημόσιο.
Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η δύναμη των χρηματοπιστωτικών λόμπι – και η εύκολη πρόσβαση τους στους λήπτες αποφάσεων – εγγυήθηκαν ότι ελάχιστες μόνο ρυθμίσεις θα εισάγονταν για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.
Αλλά δεν έμειναν σε αυτή την μη επιβολή ρυθμίσεων, προχώρησαν και στην εδραίωση ιδιωτικών συστημάτων διαιτησίας (investor-state arbitration system) στα πλαίσια επίλυσης των διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών (ISDS investor-state dispute settlement). Το ISDS είναι μια διάταξη η οποία με λίγα λόγια δίνει τη δυνατότητα σε ξένους επενδυτές να μηνύσουν τα κράτη όπου έχουν γίνει επενδύσεις και μάλιστα σε μυστικά διεθνή δικαστήρια.
Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να αμφισβητούν ρυθμιστικά μέτρα που έχει θεσπίσει η χώρα υποδοχής της επένδυσης (συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων κερδών) των επενδυτών. Μάλιστα περιορίζει τη δυνατότητα των δημοκρατιών να εγκρίνουν νομοθεσίες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον: όπως τα εργασιακά δικαιώματα, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γίνεται αντιληπτό ότι μια πανάρχαια και λανθασμένη συνήθεια στα χέρια του νεοφιλελευθερισμού, ως νέου αλχημιστή, μετατρέπεται σε χρυσή ευκαιρία για τον έλεγχο των μαζών και την εξάπλωση της απληστίας των λίγων.
Έτσι κάθε φορά που χιλιάδες υπνωτισμένοι πολίτες θα εξαθλιώνουν τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους μπροστά στα περιστρεφόμενα φρουτάκια, ένας επενδυτής θα τζογάρει απερίσπαστος και εξασφαλισμένος από τα ίδια τα κράτη.]

***
Ναι και  η ζωή είναι ένα παιχνίδι και ο ιδιοκτήτης όχι ενός καζίνο, αλλά ολόκληρου του Λας Βέγκας είναι αυτός που αποκαλείς Θεό. Όπως και για τους τζογαδόρους, το Λας Βέγκας είναι ναός και η ιδιοκτήτρια εταιρία Θεός. Ο ένα Θεός δημιούργησε την φυλακή – δημιουργία και ο άλλος Θεός την φυλακή – καζίνο.
Ότι πρέπει να κάνεις για να αντέξεις το να ζεις στην φυλακή – δημιουργία και αν καταφέρεις να δραπετεύσεις απ’ αυτήν, είναι το ίδιο που πρέπει να κάνεις για να παίξεις σε μια φυλακή – καζίνο χωρίς να χάσεις την ζωή σου και αν καταφέρεις να βγεις κερδισμένος.

Κάθε άνθρωπος και κάθε ηθικολόγος, έχει την δική του εκδοχή ηθικών επιλογών. Οι κακές επιλογές συνήθως αποκαλούνται τάσεις φυγής από την πραγματικότητα, ενώ οι καλές αποκαλούνται ιδανικά και αξίες. Αφού μόνοι μας έχουμε φτιάξει αυτές τις διακρίσεις, άρα και μόνοι μας μπορούμε να τις καταργήσουμε, αν έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια γι αυτό κι αν μας το επιτρέψουν αυτοί που έχουν συμφέρον να μείνουν τα πράγματα ως έχουν και το παιχνίδι να παίζεται με τους συνήθεις κανόνες.

Από την άλλη υπάρχει ο ζαβολιάρης, που ποσώς ενδιαφέρεται για τους κανόνες του παιχνιδιού που επέβαλε ο δημιουργός, αδιαφορεί, έχοντας ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ΑΚΑΜΠΤΟ ΣΚΟΠΟ, να ξεγελάσει τον δημιουργό και να αποδράσει. Αν το καταφέρει; Θα το αντιληφθεί, από το πόσο άψογος είναι στην ζωή του και την ώρα του θανάτου του.
Αλλά – επαναλαμβάνω- μπορεί κάποιος τελικά να βγει κερδισμένος από την φυλακή- ζωή- καζίνο;
ΝΑΙ! Μόνο ο ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ.
Ο ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ – ο ζαβολιάρης- ξέρει πως η ελευθερία του βρίσκεται στην αέναη πράξη της απελευθέρωσης του, η περιπέτεια είναι η η διαδικασία της απελευθέρωσης, όχι η ίδια η ελευθερία.

[ΠΗΓΗ:  Γιώργος Κουτσαντώνης  Παίζεις για να χάσεις; Terra papers:  http://www.terrapapers.com/
με 

Η απελευθέρωση της εργασίας ως κτηνωδία και η επαγγελματική αποκατάσταση του… Αδ-όνειδος

$
0
0
Απόφοιτος Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, πολύγλωσση, εργάζεται στον τομέα της ταξιθεσίας σε ελληνική σκηνή. Καθαρές απολαβές ούτε 150-200 ευρώ. Ανάμεσα στις πολλές εκατοντάδες υποψηφίων σε ανάλογες θέσεις, κάτοχοι διδακτορικών διατριβών. Σε άλλον απόφοιτο, υπερπροσοντούχο επίσης, ζήτησαν να δουλέψει σε καλλιτεχνική δουλειά οκτάωρο ημερησίως προς 200 ευρώ και να περιμένει μπας και διώξουν κάποιον άλλον, γιατί πλέον υπάρχει «κινητικότητα». Νέος σκηνοθέτης θεάτρου, κάτοχος μάστερ και υποψήφιος διδάκτωρ στον πολιτισμό, εργάστηκε για καιρό ως σεκιουριτάς στον Ηλεκτρικό. Ορος: να μην κάθεται ούτε μία στιγμή σε παγκάκι στις οκτώ ώρες της βάρδιας του. Όταν αποχώρησε από τη δουλειά αυτή, τη θέση του κατέλαβε, επικρατώντας πολλών υποψηφίων, μία γιατρός με δεκαετή πείρα. Ενώ από την άλλη μεριά το σύνδρομο του Αδ-όνειδος είναι ευρέως γνωστό: πρόκειται για μεθοριακό άτομο το οποίο πουλάει και την ψυχή του στον διάβολο για να βρίσκεται διαρκώς στη δημοσιότητα. Δεν διστάζει να πει και να κάνει τα πάντα στο γυαλί -καίτοι προτιμά το νούμερο με τις κωλοτούμπες- αρκεί να εξασφαλίσει έστω και ψιχία προβολής. Η ιδεολογία του σαχλεπίσαχλου ανδρός δεν διαφεύγει επίσης από κανέναν: μελανοχίτων που όσο κι αν μεταμφιεστεί, το αποτρόπαιο στίγμα του φασισμού χάσκει αποτυπωμένο στο κλούβιο κεφάλι του


Νέος ταλαντούχος ηθοποιός, για να μπορεί να κάνει αυτό που αγαπάει, κέρδιζε τα προς το ζην ως μπάρμαν. Πολύ συνηθισμένο, θα πείτε, σε μια δουλειά που έχει απαξιωθεί οικονομικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ομως το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού. Μόλις έσκασαν τα πρώτα μέτρα περί απελευθέρωσης της εργασίας, το αφεντικό τού τηλεφώνησε και του είπε: Θέατρο τέρμα. Από σήμερα το ωράριό σου θα σου το ανακοινώνω εγώ. Θα δουλεύεις όταν μ’ αρέσει, όσο μ’ αρέσει και αν μ’ αρέσει. Ο νέος συνέχισε να κάνει, πεινώντας, θέατρο.
Νεαρή κοπέλα, με σπουδές και τρεις ξένες γλώσσες, μετανάστευσε σε μεσογειακή χώρα που εντάσσεται στην ομάδα την οποία οι βόρειοι Ευρωπαίοι εταίροι μας ονομάζουν PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία: ίσον γουρούνια). Με τα πολλά βρήκε δουλειά για το ποσό των εξακοσίων ευρώ. Αποστολή της, να εργάζεται στην καθαριότητα, περιποιούμενη ταυτοχρόνως και ανθρώπους που ανήκουν στην τρίτη ηλικία. Οι γονείς της αποφεύγουν να δώσουν σαφή απάντηση όταν τους ρωτούν για τη δουλειά του παιδιού τους. Στην Ελλάδα των απολυμένων καθαριστριών που αγωνίζονται παραδειγματικά, ντρεπόμαστε ακόμα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
PIGS και πάλι. Ερευνητής που τόλμησε να ζητήσει να δουλεύει στη δουλειά για την οποία τον προσέλαβαν απολύθηκε αμέσως. Βρίσκεται στα δικαστήρια, ζώντας από τις γλίσχρες οικονομίες του και ζητώντας την επαναπρόσληψή του. Αλλά στη χώρα του, την Ιταλία, ο «αριστερός» πρωθυπουργός κύριος Ρέντσι ψηφίζει αυτές τις μέρες νόμο ότι ακόμα και αυτοί που θα αποδείξουν δικαστικά ότι απολύθηκαν αδίκως δεν θα έχουν δικαίωμα να γυρίσουν στη δουλειά τους.

 Ο καθένας από μας θα είχε να παρουσιάσει τον κατάλογό του. Ομως το ζήτημα είναι –και– πολύ πιο γενικό. Η πνευματική δουλειά, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η ίδια η διαδικασία της γνώσης βρίσκονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο σε διωγμό. Σχολές ανθρωπιστικών και καλλιτεχνικών σπουδών, ερευνητικά κέντρα, πειραματικά θέατρα κλείνουν στην Αγγλία, τη Ρωσία, τη Γαλλία. Το άχρηστο εκείνο (useless) που ο Οσκαρ Γουάιλντ θεωρούσε ψυχή του πολιτισμού και όρο για μια πραγματική επανάσταση περιφρονείται και διώκεται. Μήπως δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα βιώνουμε μια χωρίς όριο και προηγούμενο βία που θεωρεί τις ζωές των ανθρώπων, τις ζωές μας, αμελητέα ποσότητα;
[ΠΗΓΗ: Τρίτη Ματιά Πέπης Ρηγοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014]

Και η επαγγελματική αποκατάσταση του Αδ-όνειδος
Το σύνδρομο του Αδ-όνειδος είναι ευρέως γνωστό: πρόκειται για μεθοριακό άτομο το οποίο πουλάει και την ψυχή του στον διάβολο για να βρίσκεται διαρκώς στη δημοσιότητα. Δεν διστάζει να πει και να κάνει τα πάντα στο γυαλί -καίτοι προτιμά το νούμερο με τις κωλοτούμπες- αρκεί να εξασφαλίσει έστω και ψιχία προβολής. Η ιδεολογία του σαχλεπίσαχλου ανδρός δεν διαφεύγει επίσης από κανέναν: μελανοχίτων που όσο κι αν μεταμφιεστεί, το αποτρόπαιο στίγμα του φασισμού χάσκει αποτυπωμένο στο κλούβιο κεφάλι του.

Ομιλών χθες σε προσφιλή του εκπομπή πίεζε αφόρητα τον βουλευτή Γιώργο Βαρεμένο να αποκαλύψει το πλαν Μπι του Τσίπρα, όταν επιτέλους αναρριχηθεί στην εξουσία και φάει πόρτα από την Κάνγκελα. «Θα μας πείτε ποια είναι η κρυφή σας ατζέντα; Εγώ λέω ευθέως πως είναι η δραχμή. Γι'αυτό και δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες. Οχι μόλις βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις πέσει η κυβέρνηση δεν θα μείνει φράγκο. Θα αφήσω εγώ τα λεφτά μου να τα φάει ο Βαρεμένος;»

Προκλήθηκε σάλος. Παράγοντες της αντιπολίτευσης αξίωσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αφού τα λεγόμενα του Αδ-όνειδος στοιχειοθετούν το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, στελέχη της Ν.Δ. έκαναν πως δεν άκουσαν τα ξεφωνητά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματός τους, ενώ ο σύνδεσμος φίλων Δρομοκαΐτειου συνέστησε στους πάντες να μην του πηγαίνουν κόντρα όταν βρίσκεται σε παροξυσμό ο οποίος εκδηλώνεται με τσιρίδες που σπάνε τις οθόνες.

Λένε οι ψυχοθεραπευτές πως οι διαταραγμένες προσωπικότητες ξεσαλώνουν όποτε οι άλλοι κολακεύουν τη φρενοπάθειά τους, δίνοντάς τους προσοχή. Δεν θα αναφερόμουν, λοιπόν, στον υποτροπιασμό του Αδ-όνειδος εάν δεν είχα καυτό ρεπορτάζ, ήτοι ολόφρεσκο και σπαρταριστό το δικό του σχέδιο Β εφόσον Αντωνάκης και Μπένι απολέσουν την εξουσία. Ο ίδιος προσδιόρισε την παταγώδη πτώση της συγκυβέρνησης περί τον Φεβρουάριο.

Επιβεβαιωμένες πλην αδιασταύρωτες πηγές εκ Πατρών διατείνονται ότι ο «μπουμπούκος» υπέβαλε ήδη βιογραφικό στο χοτ μπαρμπέρικο της πόλης που αναμένεται να υποδεχθεί το κοινό κατά τα Χριστούγεννα και ξεκινά από τώρα οντισιόν, αναζητώντας καλλίγραμμες κομμώτριες και καλογυμνασμένους κουρείς, οι οποίοι θα ασκούν το λειτούργημά τους με αδαμιαία περιβολή. Θα χτενίζουν και θα κουρεύουν ενδεδυμένοι μόνον με σέξι εσώρουχα αναστατώνοντας τους πελάτες.

 Στην Ωκεανία παρόμοια ιδρύματα γνωρίζουν πιένες και ο Ελληνο-αυστραλός δεύτερης γενιάς που τα εισάγει στη χώρα μας ευελπιστεί να προσελκύσει τα λιγούρια του νομού. Προσφέρει μάλιστα στους εργαζόμενους μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ. Το μυαλό του Αδ-όνειδος μπορεί να 'ναι κουρκούτι αλλά κάτι κόβει. Με τα βιβλία δεν είδα χαΐρι και προκοπή, σου λέει, ενώ κάνοντας γυμνός περμανάντ και μιζανπλί θα 'χω ολημερίς τα κανάλια στην πόρτα μου και θα αντεπεξέρχομαι στα λούσα της Ευγενίας. Τα μετέωρα σιγοντάρουν με καλοσύνες στην αχαϊκή πρωτεύουσα όπως άλλωστε σε όλη την επικράτεια.


[ΠΗΓΗ: ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΣ  στην Εφημερίδα των Συντακτών την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014]
Viewing all 535 articles
Browse latest View live