Quantcast
Channel: ΦΕΡΤΗ ΥΛΗ ΜΕΛΙΤΟΣ (και άλλες ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ με αρχή μέση και ΕΠΙΜΥΘΙΟ)
Viewing all 535 articles
Browse latest View live

Ώρα να αναζητήσουμε το μοντέλο της ελεύθερης σκέψης πάντα με γνώμονα το μέτρο και την αρμονία

$
0
0
Ο άνθρωπος οφείλει μπροστά στο χαμό του να αντιληφθεί πως δεν είναι επιβάτης αλλά οδηγός της ζωής. Δημιουργός της. Δε υπάρχουν θεϊκά – πατριαρχικά νοικοκυρέματα  ή ουρανοκατέβατοι σωτήρες. Δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αρνηθεί την ιδιότητα του μαζάνθρωπου, του πολίτη της πολιτείας της coca-cola και των Mac-Donald’s, του πιστού της όποιας μονοπωλιακής εκκλησίας και  του δούλου ενός κράτος-θηρίου που του προσάπτουν. Του μαζάνθρωπου για τον οποίο έχει προκριθεί ως δια μαγείας το μέλλον και δεν έχει κανένα λόγο σε αυτό.


Με τις συνέπειες της ιστορικής καμπής που διατρέχουμε να αυξάνονται σαν παλιρροϊκό κύμα ή χιονοστιβάδα οι θεωρίες μας μεταβάλλονται συνεχώς μαζί με την αντίληψη μας για τον κόσμο και τον εαυτό. Ο χρονικός ορίζοντας των θεωριών μας φαίνεται συνέχεια να καταρρέει, μπροστά σε μία ιστορική ορμή που επίμονα μας απειλεί με το δίλημμα ή αλλαγή ή όλεθρος. Και όσο οι θεωρίες του εργαλειακού μας ορθολογισμού χρεοκοπούν η πράξη ανόητα παλινωδεί εξαντλώντας τες. Οι υπάρχουσες δομές στην προσπάθεια να αυτοδιατηρηθούν γίνονται όλα και πιο παρανοϊκές ή απολυταρχικές. Η αλήθεια στη καθημερινότητα μας παρατίθεται κάπως έτσι: «Θάνατος ή φόροι». Ή  «μη μιλάτε για πολιτική ή θρησκεία». Γιατί δεν μπορείτε λέει να τα βάλετε με το δήμο, το κεφάλαιο ή την εκκλησία.  Δεν μπορείτε να τα βάλετε με την εξουσία ή τον νόμο. 

Το κράτος έλεγε ο Τόμας Χομπς είναι σαν το μυθικό κήτος Λεβιάθαν που λειτουργεί ως το φόβητρο για να μην εκδηλώνουμε την απληστία, το μίσος και το φθόνο μας.
Όλα αυτά είναι κομμάτι μιας ελεγκτικής προπαγάνδας που έχουμε αποδεχτεί. Μπροστά στα απάνθρωπα οικονομικά παρασκηνιακά παιχνίδια, τις ωφελιμιστικές πολιτικές διαστροφές, τις οικολογικές λεηλασίες και τις μεσσιανικές τελεολογίες εμείς  εκδηλώνουμε ανασφάλειες. Επιβεβαιώνουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο ελέγχου που μας ωθεί πρόθυμα να εγκαταλείψουμε την αυτοκυριαρχία μας. Μπαίνουμε μόνοι μας σαν τα ποντίκια στον λαβύρινθο, αντί να επικεντρωνόμαστε βελτιόδοξα στην έμπνευση από αληθινά πράγματα, την δημιουργικότητα και το δυναμικό μας. Υποτασσόμαστε ως αποτυχημένοι και εξίσου ένοχοι, δεχόμενοι να κουβαλήσουμε τα πνευματικά σκουπίδια άλλων. Αν δεν γίνει κάποια σημαντική μεταστροφή δεν έχουμε τίποτε άλλο να περιμένουμε παρά τα ίδια επαναλαμβανόμενα σενάρια που παίζονται στο σύγχρονο θέατρο του παραλόγου.

Όχι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.  Όταν η συνθήκη του Κιότο παραβιάζεται σωρηδόν, και το πραγματικό πρόβλημα αυτοσυντήρησης του πλανήτη έρχεται τελευταίο στη λίστα των ασήμαντων ζητημάτων του ταξισμού, του κρατισμού  και του ιδιοτελούς κεφαλαίου φταίμε που  σερβιριζόμαστε από τον μπουφέ των ψεμάτων τους. Όταν το «πολιτικώς ορθόν» ορίζεται από τα χείλια άρρωστων κομματάνθρωπων και υστερικών συνδικαλιστών εμείς κρατάμε τα δικά μας ερμητικά κλειστά. Εξαντλούμε την ελευθερία μας στις σύντομες στιγμές μίας εκλογής που αμφιταλαντεύεται μεταξύ κρετινικών λαϊκισμών και ιδιωτικών ή ξένων συμφεροντολογικών πρακτορεύσεων. Και όχι μόνο.

Κάποιοι, άτομα με μεγάλα σπίτια ή αυτοκίνητα που δεν μπορούν να πληρώσουν, άτομα που ζούνε σα βασιλιάδες, είναι αρκετά βολικό να δεχτούν τη χρησιμότητα του τρόπου εξάσκησης της εξουσίας όσο αυτή τους δίνει κάποιο ρόλο που μπορούν να ρευστοποιήσουν. Αυτή η δόλια σχέση καταφέρνει και τους κρατά στη ζυγαριά μίας πλασματικής ζωής που πολύ γρήγορα θα εξισορροπηθεί αν η εξουσία που τους έκλεισε το μάτι για λόγους σκοπιμοτήτων, σηκώσει κάποια στιγμή τα χέρια από τα πλήκτρα. Κάτι που φυσικά δε θέλουν. Προτιμούν να εξαργυρώνουν το πλεονέκτημα τους και να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Και συνήθως να το παίζουν αθώοι, υποκρινόμενοι πως δεν έχουν ιδέα πως έγινε αυτό. Είναι κομμάτι των ενδημούντων μηχανισμών που καταφέρνουν να αναπαράγουν εσωτερικά και να καταστούν κοινωνικό μύθο την εξουσιαστική παρέμβαση. Είναι το κομμάτι που στρεβλώνει τις φαντασιακές σημασίες, τις αξίες, την ηθική, προς μία κατεστημένη φαυλότητα. Είναι κάποιος από εμάς ή ο βολεμένος εαυτός μας. Τις αναλογίες βγάλτε τες εσείς. Εδώ δίνουμε ένα εμφατικό παράδειγμα. Αναπόφευκτα κάποια στιγμή αυτή η κοινωνική μάσκα θα πέσει και όποιος έχει συνεχίσει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου μέχρι τότε θα νιώσει τη ζωή του να τρακάρει.

Όλα πλέον μαρτυρούν πως η κοινωνική πραγματικότητα, η ιστορία, η αλήθεια, ο νόμος είναι μία προβολή του νου του καθενός. Είναι μία συνευθύνη. Αν η συναινετική  αυτή λοιπόν πραγματικότητα αφεθεί  στην ασυνείδητη ορμή της βολεψιάς ή της συνήθειας τότε θα βρεθούμε, με την ταχύτητα με την οποία πλέον κινούνται τα πράγματα, καβάλα πάνω σε ένα αδάμαστο χρονικό ποτάμι.  Αν όμως κατανοήσουμε ότι ο καθείς συνδιαμορφώνει  την πραγματικότητα τότε θα έχει γίνει και το πρώτο βήμα για τον έλεγχο των αλλαγών. Ο άνθρωπος οφείλει μπροστά στο χαμό του να αντιληφθεί πως δεν είναι επιβάτης αλλά οδηγός της ζωής. Δημιουργός της. Δε υπάρχουν θεϊκά – πατριαρχικά νοικοκυρέματα  ή ουρανοκατέβατοι σωτήρες. Δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αρνηθεί την ιδιότητα του μαζάνθρωπου, του πολίτη της πολιτείας της coca-colaκαι των Mac-Donalds, του πιστού της όποιας μονοπωλιακής εκκλησίας και  του δούλου ενός κράτος-θηρίου που του προσάπτουν. Του μαζάνθρωπου για τον οποίο έχει προκριθεί ως δια μαγείας το μέλλον και δεν έχει κανένα λόγο σε αυτό.

Μάλιστα. Δεν υπάρχει πιο πιστός σύμμαχος της ολοκληρωτικής εξουσίας από την ίδια τη μάζα. Δεν υπάρχει καν εξουσία χωρίς μάζα. Το βλέπουμε εκεί όπου παράλληλα με την γιγάντωση μιας ολοκληρωτικής εξουσίας γιγαντώνεται η σύγχυση ή και η αποβλάκωση που τελικά σαν δηλητηριώδης ιός υπάρχει ο κίνδυνος να παραλύσει την όποια εν δυνάμει αυτοδυναμία και αυτοτέλεια του ανθρώπου. Αντί να επιτρέπουμε εν μέσω του σύγχρονου πολιτισμικού μεσαίωνα της λογοκρατίας και του δογματισμού να εξοβελίζεται κάθε εξαληθευτικό και λυτρωτικό στοιχείο και να εξουδετερώνονται οι ηθικοπνευματικές αξίες που προτάσσουν την ελευθερία και την ποιότητα, οφείλουμε να επανακαθορίσουμε τα σύνορα της εξατομίκευσης μας, όχι στα πλαίσια μιας πανεθνικής fastfoodπνευματικότητας αλλά στα πλαίσια τοπικών δημιουργικών πυρήνων. Το πρόταγμα της αυτονομίας του καθενός μας, η αυτογνωσία και πνευματικότητα μας, δεν μπορούν να ξεκινήσουν σε παγκόσμια κλίμακα. Προέρχονται πάντα και καλλιεργούνται μέσα σε συγκεκριμένο πολιτισμικό –παραδοσιακό- και πολιτικό χρόνο και χώρο. Δεν ζούμε ούτε μόνο κλεισμένοι στο εγώ μας ούτε στα τεράστια όρια του πλανήτη.  Με όρους φυσικής θα μπορούσαμε να μιλήσουμε αντίστοιχα για «σχετική τοπικότητα» και «χωρο-ορμή» η οποία εν συνεχεία μέσω της απογείωσης της νεωτερικότητας της ατομικής παρέκκλισης  θα θέσει εν παραλλήλω το αίτημα της καθολικότητας. Και όπως περιγράφει η θεωρία των μορφογενετικών πεδίων ή του φαινομένου του εκατοστού πιθήκου θα φτάσει στην «μη τοπικότητα» και άρα στην πολυπρισματική οικουμενικότητα.

Η οποιαδήποτε λοιπόν απόπειρα επαναθεμελίωσης της οπτική μας και το οποιοδήποτε νέο απελευθερωτικό εγχείρημα οφείλει υποχρεωτικά να επικεντρωθεί στην ανάδειξη της δημιουργικής ατομικής παρέκκλισης ως προς τον τόπο, τον χώρο, το βίωμα, την ιστορία, την παράδοση,  καθώς και του ανθρώπινου υποστρώματος σε βάρος των κανονιστικών αόρατων μαζομηχανισμών. Την οικουμενικότητα δεν μπορεί να την ελέγξει ούτε συνήθως την αφορά. Η μεταμόρφωση αφορά τον μικρόκοσμο του προσώπου-ατόμου. Η επανάσταση-αλλαγή ορίζεται ως η απόκλιση των ατομικών-ομαδικών διαδρομών και όχι ως κάποια ντετερμινιστική ή θρησκευτική τελεολογία της μάζας. Μία απόκλιση από τις ευθείες τροχιές των ατόμων, που θα χάνονταν στο άπειρο κατά τον 2οθερμοδυναμικό νόμο μετά το bigbang, ήταν που επέτρεψε την δημιουργία της ύλης, των πλανητών και της ζωής. Αυτή η δημιουργική παρέκκλιση του κάθε ατόμου είναι που επιτρέπει κατ’ ουσίαν την δημιουργία της ιστορίας.  

Σε όλη την υφήλιο παρατηρείται πως όλο και περισσότεροι στρέφονται στην παράδοση τους, στο πολιτισμό τους, στις αρχές της θρησκείας τους, ώστε να σχηματίσουν από την αρχή μία εικόνα για τον κόσμο, τη ζωή, την κοινωνία και την προσωπική τους υπόσταση. Οι γυναίκες με τα φεμινιστικά κινήματα, οι οικολόγοι, οι μαύροι στην Αμερική που προβάλλουν την δική τους οπτική, είναι ένα ακόμη παράδειγμα πως η καθολικότητα διαρρηγνύεται. Το ίδιο παρατηρεί κανείς και στα λόγια τεραστίων φιλοσοφικών μορφών του 20ουαιώνα όπως των Χάιντεγκερ, Βιτγκενστάιν, Καστοριάδη που αμφισβητούν τον εργαλειακό-τεχνολογικό ορθολογισμό. Αυτό που παρατηρείται είναι η καταγγελία της δυτικής σκέψης που διέπεται από ένα στατικό, κανονιστικό, θετικιστικό πνεύμα προς  όφελος της αυθόρμητης σχεδόν αμυντικής ανάδυσης του πνεύματος του ρομαντισμού  όπως πρότεινε έμμεσα λόγου χάριν και ο Μάης του 68. Φαίνεται δηλαδή η πορεία που περιγράψαμε νωρίτερα προς τις ατομικές παρεκκλίσεις και την πολυπρισματική οικουμενικότητα να έχει αρχίσει ήδη να πλημμυρίζει τον τρόπο σκέψης και εκδήλωσης όλων και περισσότερων.

Και δεν είναι τυχαίο γιατί συμβαίνει αυτό. Τα δύο μεγαλύτερα ορθολογιστικά μοντέλα -του μαρξισμού και του φιλελευθερισμού- που πρότειναν την κοινωνική ολοκλήρωση μέσω της μαζικότητας χρεοκόπησαν ή χρεοκοπούν αφού πλέον αποδεικνύεται ότι οδηγούν σε απολυταρχικά, τυραννικά και ύπουλα καθεστώτα. Από την άλλη η προσπάθεια των τελευταίων χιλιετιών από τα ιερατεία προς κάποια καθολικές, συστηματοποιημένες θρησκευτικές δομές έφερε την καθίζηση του πνευματικού παρανομαστή και την αφαίρεση της αίσθησης του ιερού και του σεβασμού για τη ζωή. Η θετικιστική αποτίμηση όλων των πραγμάτων οδήγησε σε απαξίωση της ύπαρξης. 

Να γιατί λοιπόν οι μνήμες, οι γνώσεις και άρα οι κατεστημένες θεωρίες δεν είναι αρκετές να απαντήσουν ικανοποιητικά στις νέες συγκυρίες. Γιατί είναι βασισμένες στον εργαλειακό διαφωτισμό, το κυρίαρχο σύστημα αντίληψης της δύσης,  που έχει εκτοπίσει την φαντασιακή δυνατότητα της ιστορίας και έχει παγιδευτεί σε ντετερμινιστικές εξισώσεις προς κάποια καθολική εξέλιξη. Η σύγχρονη τελεολογική σκέψη εγκλώβισε τους ανθρώπινους τρόπους σε μονοπάτια που επαγγέλλονται το τέλος της ιστορίας και σε μονοπάτια μεσσιανικής προσμονής αφαιρώντας τους με δόλο τη δυνατότητα της αισθαντικότητας, της συνειδητοποίησης, της σκέψης και της δημιουργίας. Η κρίση βλέπετε πως είναι σαρωτική. Και αυτό γιατί ένας τέτοιος ολοκληρωτικός τρόπος αντίληψης που δεν τοποθετεί σαν ισάξιο στοιχείο στην ανάλυση τον άνθρωπο, τις αξίες, την αλήθεια, παρά μόνο ένα θετικιστικό πνεύμα, είναι κατά βάθος χωλός. Οποιοδήποτε λοιπόν απελευθερωτικό εγχείρημα ή θα έχει ρομαντική εξισορροπιστική δύναμη ή δε θα υπάρξει. Ήρθε η ώρα της υπέρβασης της στατικής, μαρξιστικής, μεσσιανικής, αυστηρά ντετερμινιστικής οπτικής προς την κατεύθυνση μιας πιο κβαντικής, του εδώ και του τώρα, των συνεχών μετασχηματισμών, του άπιαστου ιδεώδους και του ανύπαρκτου τέλους.

Οφείλουμε λοιπόν να σχηματίσουμε τα νέα μας νοητικά εργαλεία όχι μόνο από την οπτική του παρελθόντος αλλά και από αυτή του μέλλοντος. Σε μία οντολογική βάση. Σε μία βάση σύνθεσης διαφωτισμού και ρομαντισμού. Να επανέλθουμε σε μία ισορροπία καταγγέλλοντας τις μονόπλευρες οπτικές (αθεΐα / μονοπωλιακή θρησκεία, καθολικότητα εξουσιών/ μαζοποίηση) που μας ταλαιπωρούν. Να εργαστούμε πάνω σε αυτό που αναφέρει και ο Κάστορας ως «φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας». Να προκρίνουμε την κβαντικότητα και τη δυνητικότητα απέναντι στον αυστηρό ντετερμινισμό ή τη θρησκευτική τελεολογία. Να επιλέξουμε την ιστορία ως διαδρομή και όχι ως προδιαγεγραμμένη αναγκαιότητα, και την ατομική δημιουργική παρέκκλιση για χάριν της αναζητούμενης αυτονομίας. Να αρνηθούμε την Ιθάκη ή τον παράδεισο για χάριν του ταξιδιού και της αυτοτέλειας. 

Η ρήξη των διπολικών-ιεραρχικών τρόπων σκέψης  και άρα η μείωση των απόστασεων των θεωριών από τις πράξεις και των εξουσιαστών από τους εξουσιαζόμενους θα γίνει εφικτή μόνο αν στοιχίσουμε τα προτάγματα σε μία αδιάκοπη διαδικασία μετασχηματισμών και όχι σε αναφορά με κάποιο τελικό σκοπό. Πάντα με γνώμονα το μέτρο και την αρμονία. Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε το μοντέλο της ελεύθερης σκέψης όπου η παρουσία του θα είναι βουλησιαρχική και θα αναπτύσσει το άτομο μέσω της αδέσμευτης ανάληψης ευθυνών.


Ήρθε η ώρα της κρίσης όχι των άλλων αλλά των ίδιων μας των εαυτών μέσα στα όρια της ελευθερίας του καθενός.

[ΠΗΓΗ: Δημήτριος Κρόντσος, Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ αναρτήθηκε στο ιστολόγιο ΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ: http://kinisiideon.blogspot.gr/ ]

Οι σκέψεις της έχουν συμβεί κάπου στο παρελθόν σαν πραγματική ζωή που όμως την έζησε μια άλλη γυναίκα

$
0
0
Αν κάποια μέρα πάψει να σκέφτεται με απορία τις ξένες ζωές και τις εκδοχές τους, ενδέχεται να ανοίξει επιτέλους τους ορίζοντές της και να ασχοληθεί ενεργά με τη διάσωση της σπάνιας χελώνας της Ζακύνθου, με τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, με την ετυμολογία των αρχαίων ονομάτων που απαντώνται ακόμα στο ορθόδοξο εορτολόγιο – Ευαγόρας, Λέανδρος, Αρσινόη, Χρυσηίς – και με μια σπάνια ράτσα άγριων σκυλιών της Ανταρκτικής, που κάποτε άκουσε πως έχουν κίτρινα μάτια.


Δεν έχει ζήσει στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, στη βικτωριανή Αγγλία ή στην Κούβα στα χρόνια της δουλείας. Η μητέρα της δεν αυτοκτόνησε θεαματικά ένα βράδυ του Αυγούστου σε μια σοφίτα του Μιλάνου, με θέα δυο καράβια που ξόκειλαν σε κάτι στενά, άνυδρα ποτάμια. Έχει διαβάσει κάμποσες φορές το Θάνατο στη Βενετία και πολύ συχνά, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, ακούει με σύνεση και σεβασμό κάτι ποιήματα του Μπρεχτ, μελοποιημένα. Πότε-πότε προσπαθεί να μιμηθεί τη φωνή της Λόττε Λένυα, όμως δεν της βγαίνουν οι χαμηλές οκτάβες και στο τέλος τα παρατά. Ζει σε ένα μικρό αλλά καλοβαλμένο ισόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και κάθε τόσο ονειρεύεται έναν κήπο με λεμονιές και κόκκινες τουλίπες κάπου στην εξοχή. Μερικές φορές νιώθει άσχημη και βαρετή. Ανίκανη για το παραμικρό, πέρα από τις συγχυσμένες της σκέψεις. Κάνει βδομάδες ολόκληρες να βγει από το σπίτι της γιατί την τρομάζουν οι θόρυβοι του δρόμου και ο καιρός που κάθε τόσο αλλάζει σαν τρελός. Παλιά η κίνηση και τα κορναρίσματα των βιαστικών της περνούσαν απαρατήρητα. Όσο περνούν οι μήνες νιώθει όλο και πιο ευάλωτη στα εξωτερικά ερεθίσματα της ζωής που συνεχίζεται έξω από το παράθυρό της. Ξέρει να μαγειρεύει πικάντικες συνταγές που θα έστελναν για νοσηλεία όποιον πάσχει από έλκος στομάχου. Κάθε τόσο χαϊδεύει τη γάτα της και την ρωτάει σε άπταιστη νοηματική τι ώρα είναι. Η γάτα δεν καταλαβαίνει τη νοηματική. Νομίζει πως η κυρά της την καλεί για το δείπνο. Στα ράφια της συσσωρεύονται παλιά περιοδικά για κέντημα και βελονάκι, ληγμένα μακαρόνια νούμερο οκτώ, οδοντόπαστες, κουτιά με τσάι και κονσέρβες ροσμπίφ. Πάνω από το προσκεφάλι της κρέμεται ένας χειροποίητος Εσταυρωμένος, εργόχειρο της πρώτης εξαδέλφης της, τότε που ήταν μικρές και συναγωνίζονταν σε προκοπή και χάρη. Το κέντημα έχει κιτρινίσει λίγο στη γωνία πάνω αριστερά, και για να καλύψει τον ωχρό λεκέ έχει στερεώσει πάνω του με κλωστή ένα αποξηραμένο μπουκέτο λουλούδια. Της τα είχε προσφέρει ο πατέρας της για την ονομαστική της εορτή κάποια χρονιά που δεν θυμάται ποια ήταν. Την κάρτα που τα συνόδευε την έχει κολλήσει στο ψυγείο με μαγνητάκι και την διαβάζει πού και πού. Συχνά, μαζί με τον πρωινό καφέ που τον προτιμά πικρό και βαρύ, για να ταιριάζει με το τσιγάρο, σκέφτεται πως τα πάντα είναι ανόητα. Και η ζωή η ίδια μια κακόγουστη ανοησία. Χωρίς βαθύτερο νόημα, όπως υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι σοφοί, χωρίς καν λίγο σκέρτσο πάνω στην αλλαγή του χρόνου. Μελοδραματική προσπαθεί να μην γίνεται ποτέ. Δεν θα το συγχωρούσε ποτέ στον εαυτό της αν με κάποιο τρόπο έχανε τον έλεγχο και εκτίθονταν μπροστά στα μάτια της γάτας. Όταν αισθάνεται πως κάτι πρέπει να συμβεί σκαλίζει με τα δάχτυλα το χώμα στις γλάστρες και ψάχνει να βρει τους σπόρους από τα κυκλάμινα του Απρίλη, να δει σε ποιο στάδιο βρίσκονται και αν μεγάλωσαν καθόλου. Έπειτα σκουπίζει τα χέρια στο φόρεμά της και θυμάται πως ποτέ της δεν φρόντισε να αγοράσει μια σωστή οικοκυρική ποδιά. Τις νύχτες της αρέσει να ανοιγοκλείνει την πόρτα του ψυγείου και να βλέπει το κίτρινο φωτάκι να ψυχορραγεί. «Όταν καεί εντελώς», σκέφτεται, «το ψυγείο μου θα βυθιστεί σε μια παγωμένη, ατελείωτη νύχτα, όπως εκείνη του παραμυθιού». Έπειτα βγάζει από τον αχρησιμοποίητο φούρνο μικροκυμάτων το χαρτονένιο κουτί με τις φωτογραφίες και προσπαθεί να θυμηθεί εποχές που δεν έζησε ποτέ και πρόσωπα αγαπημένων που δεν ζουν πια κοντά της. Είναι σίγουρη πως οι σκέψεις της έχουν συμβεί κάπου στο παρελθόν σαν πραγματική ζωή που όμως την έζησε μια άλλη γυναίκα. Και πως η ίδια είναι ένα μεσοδιάστημα, ένας άνθρωπος αναμονής – όπως οι αίθουσες στα νοσοκομεία – ανάμεσα σε δύο άλλους ανθρώπους, που δεν έχει καταλάβει ακόμα ποιοι είναι και τι θέλουν από τη ζωή. Αν κάποια μέρα πάψει να σκέφτεται με απορία τις ξένες ζωές και τις εκδοχές τους, ενδέχεται να ανοίξει επιτέλους τους ορίζοντές της και να ασχοληθεί ενεργά με τη διάσωση της σπάνιας χελώνας της Ζακύνθου, με τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, με την ετυμολογία των αρχαίων ονομάτων που απαντώνται ακόμα στο ορθόδοξο εορτολόγιο – Ευαγόρας, Λέανδρος, Αρσινόη, Χρυσηίς – και με μια σπάνια ράτσα άγριων σκυλιών της Ανταρκτικής, που κάποτε άκουσε πως έχουν κίτρινα μάτια.


[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΜΑΤΙΑ, κείμενο που δημοσιεύτηκε στις ΣΤΑΧΤΕΣ στις 8 Νοεμβρίου 2013:  http://networkedblogs.com/QHogc ]

Οι άνθρωποι που κοιτούσαν τη δουλειά τους κι έβλεπαν τα μέτρα να περνούν

$
0
0
Σαφώς και η ευθύνη της παθητικότητας πρέπει να στρέψει τον καθρέφτη πρώτα σ’ εμάς. Γιατί γνωρίζουμε πως η εξουσία επιστρατεύει κάθε μέσο για να το πετύχει. Σημασία έχει ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε. Δεν ξέρω σε τι βαθμό έχουμε αντιληφθεί την προσωπική ευθύνη ο καθένας από εμάς. Το κακό συμβαίνει επειδή οι καλοί αδρανούν, θα μπορούσε να είναι μια ρήση που ταιριάζει απολύτως στο τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην κοινωνία.

Οι άνθρωποι εντελώς αποσυρμένοι από οποιαδήποτε μαζική, συλλογική διεκδίκηση απλά βλέπουν τα μέτρα να περνούν. Δεν φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο εντελώς αμαχητί, όμως πρέπει να μας προβληματίσει πως ο συμβιβασμός, η αποφυγή οποιασδήποτε μάχης απέναντι στην κυβέρνηση υπό όρους λαϊκής πίεσης, έγινε και γαλουχεί συνειδήσεις. Απονευρώνει την αξία της αντίστασης και των πρωτοβουλιών.

Διαχρονικά, στα χρόνια της… ευδαιμονίας, το δόγμα που επικρατούσε ήταν το «κοίτα την δουλειά σου». Μπορεί να είναι δύσκολο ν’ αλλάξεις τον κόσμο και σίγουρα κανείς δεν θα σε κατηγορήσει γι’ αυτό ή για την μη ένταξή σου σε οποιοδήποτε κίνημα, κανείς δεν θα σου καταλογίσει ευθύνες, όμως τουναντίον, έχεις απόλυτη ευθύνη της μη προσωπικής επανάστασης.

Αν δέχτηκες άκριτα όλα όσα σου προέταξαν ως προτεραιότητες στην ζωή, αν υιοθέτησες τις αξίες του συστήματος, αν δεν έκανες τίποτα όταν μπορούσες στον μικρόκοσμό σου (οικογένεια, εργασία, γειτονιά κοκ), αν φοβήθηκες να διαφοροποιηθείς και αναζήτησες την θαλπωρή της ομοιομορφίας για να «σε αφήσουν ήσυχο», τότε ΝΑΙ έχεις ευθύνη.
Γιατί ήσουν μόνο μια νομοτελειακή διαδοχή στην αλυσίδα των ατόμων που αναπαράγουν τα αδιέξοδα. Και καλά αν δεν τα καταφέρεις, κανείς μας δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα, προσπάθησες; Όχι, απλά ήθελες να απορροφηθείς και να ζήσεις μια προδιαγεγραμμένη ζωή.
Η εθελούσια σκλαβιά είναι χειρότερη, γιατί δίνεις την δυνατότητα σε οποιονδήποτε επίδοξο εκμεταλλευτή να σου προσθέσει ετικέτα και να χρησιμοποιήσει ως δικές του τις δεξιότητές σου, τα προσόντα σου, το ίδιο σου το σώμα.
Αυτά ας τα έχουμε κατά νου, όταν αναρωτιόμαστε γιατί δεν βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους, γιατί δεν ανταπαντά στον ανοιχτό πόλεμο των ελίτ, γιατί θεωρεί γραφικές τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ανούσια τα καλέσματα συλλόγων, φορέων κτλ. Τι να σου κάνουν όλα τα επαναστατικά καλέσματα του κόσμου, όταν ο καθένας μας δεν έχει κάνει την δική του «ανταρσία» απέναντι στα δεσμά του; Βέβαια αυτό απαιτεί συνειδητοποίηση η οποία δεν έρχεται σίγουρα μόνη της.

Το μεγαλύτερο έγκλημα αυτής της κοινωνίας είναι πως έχασε το πάθος της για την επανάσταση, αυτόν τον κρυφό πόθο για αλλαγή. Όχι διαχείριση της ζωής με όρους μη ανθρώπινους, αλλά την ίδια την ζωή. Μια εικονική κανονικότητα χτισμένη με συμβιβασμούς, με περιορισμένους ορίζοντες, που μιλάει μόνο στον «ρεαλισμό» και ποτέ στο όραμα, είναι μια πλασματική ζωή, μια σκλαβιά που στιγματίζει τον παθιασμένο ως «ονειροπόλο» και «βλάκα» και τον σκλάβο τον αναβαθμίζει σε «προσγειωμένο» και «νοικοκυραίο».

Τι κι αν είσαι σκλάβος; Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, πέρα από την ευκαιρία σου να ζήσεις.

 [ΠΗΓΗ: STRANGERΤι κι αν είσαι σκλάβος με Καταπληκτικό σκίτσο από το 75blacklineshttp://strangejournal.wordpress.com/

Ο «Ξένος» στο ντιβάνι: μια σπουδή στον ανθρώπινο ψυχισμό

$
0
0
Μια πολύσημη μελέτη της Άννας Αφεντουλίδου για τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία, αυτού του άλυτου αλγόριθμου της αναζήτησης της τελείωσης και της ευτυχίας.


Ο Αλμπέρ Καμί έζησε μόλις 47 χρόνια, αλλά ο αιώνας που συμπληρώνεται σήμερα από τη γέννησή του, προικίστηκε με το ριζοσπαστισμό του έργου του, το ανθρωπιστικό του όραμα και τη δίψα του για δικαιοσύνη, όπως τα εξέφρασε με όλες του τις ιδιότητες: ως λογοτέχνης, δημοσιογράφος, δραματουργός, σκηνοθέτης, δοκιμιογράφος, ως πολίτης, πάντα μάχιμος και ανήσυχος.
Ένας αιώνας συμπληρώνεται από την γέννηση του Αλμπέρ ΚαμίΤαπεινής καταγωγής, γεννημένος στο Αλγέρι από έναν έμπορο κρασιού που δεν πρόλαβε να γνωρίσει και μια αγράμματη καθαρίστρια, ο νομπελίστας συγγραφέας του «Ξένου», της «Πανούκλας», του «Μύθου του Σισύφου», του «Επαναστατημένου ανθρώπου»,βίωσε ώς το μεδούλι μια εποχή έντονων ανακατατάξεων και αντιπαραθέσεων. Ο Καμί όρθωσε ανάστημα απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, συστρατεύτηκε για λίγο με τον κουμμουνισμό αλλά εναντιώθηκε στον ολοκληρωτισμό της πρώην ΕΣΣΔ, πήρε αποστάσεις από την τρομοκρατία που θέριεψε κατά τον πόλεμο της Αλγερίας, κι όσο δημοφιλής υπήρξε εν ζωή, ακόμα περισσότερο παραμένει πάνω από πέντε δεκαετίες έπειτα από το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε το θάνατό του το 1960.

Πρωτότυπη ελληνική μελέτη για τον «Ξένο»
Παραμονές της σημερινής επετείου, ο κριτικός Αλέξης Ζήρας μάς έκανε κοινωνούς μιας «ενδιαφέρουσας, πρωτότυπης» ελληνικής μελέτης για τον «Ξένο», μυθιστόρημα που από το 1942 έχει μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες, έχει σημειώσει πωλήσεις άνω των 8 εκατ. αντιτύπων και διαβάζεται αμείωτα από τις νεότερες γενιές. Τι παραπάνω θα μπορούσε να ειπωθεί, άραγε, γι' αυτήν την «ηθική αλληγορία για το παράλογο»,σύμφωνα με τον Μαλρό, η οποία έχει περάσει στη συλλογική μας συνείδηση ως η ιστορία ενός ανθρώπου -«του μόνου Χριστού που μας αξίζει», κατά τον Καμί- καταδικασμένου από την κοινωνία επειδή δεν τηρεί τις συμβάσεις και τους κανόνες της;

Ε, λοιπόν, η φιλόλογος Αννα Αφεντουλίδου διάβασε τον «Ξένο» επιχειρώντας μια «καταβύθιση στον κόσμο του αυτισμού»! Εξετάζοντας κεφάλαιο-κεφάλαιο το λόγο, τη σκέψη και την κοινωνικότητα του Μερσό υπό ψυχιατρικό πρίσμα, υποστηρίζει πως ο ήρωας του Καμί αποτελεί χαρακτηριστικό τύπο πάσχοντος από σύνδρομο Ασπεργκερ. Τι κι αν η συγκεκριμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή πρωτοεπισημάνθηκε το 1944, ενώ η γραφή του «Ξένου» είχε ολοκληρωθεί; Ο Καμί, λέει η Αφεντουλίδου, «μ' έναν ενορατικό τρόπο διαισθάνεται τον ψυχισμό του αυτιστικού και η οπτική του δεν ξεγλιστράει πουθενά. Εδώ δεν έχουμε μια απλή πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αλλά ένα ψυχογράφημα ιδιοφυές σε συνέπεια και βάθος, που συνιστά την πρώτη σκιαγράφηση του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου του αυτιστικού ανθρώπου, ιδιαίτερα αυτού που δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμος, γιατί διαθέτει δημιουργικό λόγο και υψηλό νοητικό οπλισμό»

Κάτι αντίστοιχο επισήμανε το 2010 κι ο ψυχίατρος Christopher Badcock, γεγονός που για την ίδια ήρθε να λειτουργήσει υποστηρικτικά. «Απ' όσο μπόρεσα να ελέγξω, πάντως, δεν υπάρχει άλλη προσπάθεια τεκμηρίωσης». Με σπουδές μεσαιωνικής και νεοελληνικής λογοτεχνίας στο ΑΠΘ, η Αφεντουλίδου έχει μελετήσει τον Εμπειρίκο και τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία σε μεταπτυχιακό επίπεδο και σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος στην Πρέβεζα, γράφοντας παράλληλα ποίηση και διηγήματα.
Το ενδιαφέρον της για τον αυτισμό οφείλεται σε προσωπικούς λόγους και στην -υπό έκδοση- μελέτη της κάνει ιδιαίτερη μνεία στη μητέρα του Γάλλου συγγραφέα, εικάζοντας ότι στο ψυχογράφημα του Μερσό έχουν ενσωματωθεί και δικά της χαρακτηριστικά. Μέσα από την παραπάνω ανάγνωση του «Ξένου», πέρα από το πάντρεμα της επιστήμης με τη λογοτεχνία, η Αφεντουλίδου προτείνει ουσιαστικά «μια διεύρυνση της διαφορετικότητας προς το καθολικότερο».«Η σύγκρουση ενός ανθρώπου με το περιβάλλον και την εποχή του», λέει, «μπορεί να μην οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, μπορεί να είναι και ακούσια. Η διαφορετικότητα δεν είναι αναγκαστικά αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Ζήρα, «η πεποίθηση του Καμί, ότι το άτομο είναι αθώο μπροστά στην πολυπλοκότητα και το παράδοξο του κόσμου, τον οδηγεί στη σκέψη ότι η μοναδική διέξοδος από την εμπλοκή βρίσκεται στο γεγονός της εξέγερσης. Η εξέγερση για τον Γάλλο συγγραφέα ισοδυναμεί με κατάφαση στο γεγονός της ζωής».Τα παραπάνω, ισχυρίζεται με τον τρόπο της η Αφεντουλίδου, προβάλλουν ακόμα δραστικότερα αν τα θεωρήσουμε μέσα από τη ματιά ενός αυτιστικού, η εξέγερση του οποίου ισοδυναμεί με κατάφαση στο δικαίωμα της διαφορετικότητας. Κι όπως καταλήγει, «η ανάγνωση του "Ξένου", μ' όποιον τρόπο κι αν γίνει, αποτελεί μια σπουδή στον ανθρώπινο ψυχισμό, μια πολύσημη μελέτη της σχέσης του ατόμου με την κοινωνία, αυτού του άλυτου αλγόριθμου της αναζήτησης της τελείωσης και της ευτυχίας».


[ΠΗΓΗ: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013] 

Γυρίζω την πλάτη μου στο 2013: εργασία ή κατάληψη, πτυχίο ή πανό; εδώ Πολυτεχνείο ή εδώ Facebook;

$
0
0
Πανεπιστήμια, ώρα -υπό το- μηδέν. «Σχέδιο Αθηνά», διοικητικοί υπάλληλοι, συγχωνεύσεις, απολύσεις και εξάμηνα. Πολλά εξάμηνα. Από εκείνα που περνούν και χάνονται. Πρόσωπα σκυθρωπά και αγχωμένα. Μυαλά χαμένα μέσα σε ένα κυκεώνα διαφωνιών και απεργιών. Αναβρασμός. Ιδρύματα υπό κατάληψη. Παρατάξεις έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον εχθρό - όχι την ημιμάθεια, φυσικά, αλλά τις αντίπαλες πολιτικές ομάδες. 

Για την πνευματική ένδεια, ούτε λόγος. Ούτε ράβδος. Εύλογο, όμως. Ο μορφωμένος άνθρωπος γνωρίζει ότι τίποτα δεν λύνεται με τη βία και ο ημιμαθής δεν ξέρει καν ότι πρέπει να παλέψει για αυτήν - και μόνο. Αλήθεια όμως, μήπως μπορεί κάποιος να μου πει τι στο καλό υπάρχει;

Ναι, «ο αγώνας» και ναι, το Πολυτεχνείο. Κι εγώ με αφορμή αυτό, αποφάσισα να γράψω σήμερα αυτό το κομμάτι. Όχι εις μνήμην εκείνων που τότε έπεσαν. Αυτό θα το αφήσω στους υπόλοιπους που θυμούνται μόνο όταν οι άλλοι δεν είναι σε θέση να ξεχάσουν. Νομίζω ότι φτάσαμε σε εκείνο το σημείο που οφείλουμε να καταλάβουμε ότι εκείνοι οι άνθρωποι, τότε, αξιοποιούσαν τον «αγώνα» για να φθάσουν στη «γνώση». Αυτή τη μικρή λεξούλα που έχει καταπατηθεί από αρβύλες και Αllstar. Για αυτήν γράφω σήμερα. Γιατί πρωτίστως αυτήν αγωνίστηκαν να απελευθερώσουν οι φοιτητές το Νοέμβρη του 1973. Και -δεν- τα κατάφεραν.

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε. Σαράντα. Κι ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να μάθουμε. Μπαίνουμε μέσα στα πανεπιστήμια και βγαίνουμε -αν βγούμε- με μία ζαλάδα. Με μία θολούρα. Με έναν επαγγελματικό αποπροσανατολισμό. Μπαίνουμε με φοιτητική ταυτότητα και βγαίνουμε με πολιτική. Ή μάλλον, με παραταξιακή. Συγνώμη που θα το πω, αλλά μια τρύπα στο νερό έχουμε κάνει. Και, ειλικρινά, παραδέχομαι όλους αυτούς που ενώ μπήκαν σε αυτό τον λαβύρινθο που λέγεται τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατόρθωσαν να βγουν έχοντας αποκομίσει κάποια εφόδια από αυτήν. Νομίζω ότι εσείς, κάνετε τους πεσόντες του Πολυτεχνείου υπερήφανους και εμάς, λιγότερο μηδενιστές.

Έχεις πτυχίο; Όλη η κοινωνία σε κοιτάει και σου στρίβει ερωτηματικά το δάχτυλο. Έχεις; Δεν μας ενδιαφέρει τι είναι, αρκεί να το έχεις. Δε μας ενδιαφέρει αν ξέρεις να το ασκείς, αρκεί να γράφει το όνομά σου. Έχεις; Δε μας ενδιαφέρει αν σε αυτόν τον τομέα ήθελες να ειδικευτείς, αρκεί να έχεις να αφιερώσεις σε αυτόν πολλές εργατοώρες. Όποιος από εσάς, αυτό το ονομάζει ελευθερία στη γνώση, τότε, ας μου πει το σημείο όπου, χάνομαι στη μετάφραση. Γιατί έχω χαθεί, το παραδέχομαι. Έχω χαθεί και στον δρόμο. Και στο γραφείο. Και στον καναπέ μου.

Στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να κατατεθούν στεφάνια και στα υπόλοιπα Ιδρύματα. Γιατί όλα πρέπει να πενθούν. Όχι για τους πεσόντες, αλλά για την αποτυχία τους. Γιατί 40 χρόνια μετά, και ακόμα να πετύχουν να εξυψώσουν τη γνώση. Να δημιουργήσουν πνευματικά εφοδιασμένους πολίτες. Το μόνο που ουσιαστικά έχουν πετύχει είναι ότι έγιναν μία μάζα. Μία συμπαγής μάζα που παρασύρει κάθε νέο μυαλό, κάθε νέο στόχο, κάθε νέο όνειρο. Στο Πολυτεχνείο του 1973 νικά η γνώση. Στο Πολυτεχνείο του 2013, καταβαραθρώνεται. 

[ΠΗΓΗ: Έρρικα Ρούσσου http://www.yupiii.gr/lists/authors/errikaroussou/  ]

Ντάριο Φο, Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

$
0
0
Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού δεν διαρκεί όσο η εκάστοτε παράσταση ούτε βιώνεται μόνο μια φορά. Είναι ένα έργο που βλέπεις και ξαναβλέπεις, γιατί η αμεσότατη σύμπλευσή του με την εκάστοτε τρέχουσα πραγματικότητα το κάνει να μοιάζει σαν να γράφτηκε μόλις πριν λίγη ώρα. Έτσι ποτέ μια παράστασή του ανά τα χρόνια δεν είναι ίδια, πόσο μάλλον όταν οι συνθήκες που μας περιμένουν έξω από το θέατρο αλλάζουν ταχύτατα – και πάντα προς το χειρότερο!


Κι όμως, το κείμενο και η σκηνική του εκδήλωση μοιάζει να συμβαδίζει και να τις αναπαριστά. Γι’ αυτό και επιδιώκω κάθε φορά να το βλέπω, γι’ αυτό και στην προκείμενη περίπτωση ο ίδιος θίασος αναζητά απαντήσεις για τον Τυχαίο Θάνατο για πέμπτη συνεχή σαιζόν, αυτή τη φορά για περιορισμένες εμφανίσεις. Τρία ολόκληρα χρόνια άλλωστε μετά την παρουσίαση της παράστασης από τον ίδιο θίασο εδώ– όπου και θα βρείτε τα «πραγματικά περιστατικά» της υπόθεσης του ιταλού «αναρχικού» σιδηροδρομικού –η παράσταση είναι και εντός της διαφορετική, άλλη, εμπλουτισμένη με νέα ευρήματα.

Είναι δύσκολο να πεις ψέματα όταν φοράς μια μάσκα. Διότι έχουμε συνηθίσει να λέμε ψέματα με το σώμα μας…

…έχει πει ο Ντάριο Φο, συνεπώς η μεταμφίεση, η επικάλυψη των ρούχων και η εναλλαγή προσωπείων δεν μας εισάγουν μόνο σε νέους ρόλους αλλά όσο περισσότερο μας κρύβουν τα χαρακτηριστικά τόσο πλησιέστερα μάς φέρνουν στην αλήθεια. Αυτή την αλήθεια αναζητά και ο τρελός πρωταγωνιστής, παραδεχόμενος την ιστριομανίατου: να παίζει με τους άλλους αλλά εκείνοι να μην το ξέρουν, να αλλάζει περσόνες και να δημιουργεί προσωπικότητες. Γιατί μέσα σ’ όλο αυτό το ατέλειωτο παραμύθι όχι απλώς βγάζει τον πραγματικό εαυτό τους αλλά και βλέπει τα πάντα καθαρότερα. Η δεκαετής θητεία του άλλωστε στα ψυχιατρεία, πέρα από την καλή γνώση των νόμων υπέρ των ψυχικών ασθενών (που του επιτρέπουν να απαλλάσσεται από τις διάφορες κατηγορίες) τον έχει πλέον βεβαιώσει πως ο τρόπος σκέψης όλων [ημών] των υπόλοιπων, δεν διαφέρει καθόλου από των εκεί εγκλείστων.

Εγώ όμως είμαι τρελός. Με πιστοποιητικά. Κοιτάξτε εδώ. Λέγεται ιστριομανία. Ιστριόνας στα λατινικά σημαίνει ηθοποιός. Μου αρέσει να παίζω θέατρο καταλάβατε; Κι επειδή το θέατρό μου είναι το θέατρο της πραγματικότητας , θέλω και οι συνάδελφοι ηθοποιοί, να είναι πραγματικοί άνθρωποι. Να παίζουν στα έργα μου δηλαδή, αλλά χωρίς να το ξέρουν!
Αυτός ο πολυπρόσωπος λοιπόν θεατρομανής διακατέχεται και από έναν δαιμόνιο οίστρο λόγου και ευφυΐας, ιδίως όταν ευρισκόμενος στο αστυνομικό τμήμα ανακαλύπτει τον φάκελο της υπόθεσης του κρατουμένου που φτερούγισε έξω από το παράθυρο. «Καθαρή περίπτωση αυτοκτονίας»;Όχι, λένε οι αστυνομικοί, «άλλη όρεξη δεν είχαμε απ’ το να πετάμε αναρχικούς από τα παράθυρα».Πρέπει να μεταλλαχθεί λοιπόν σε Ανώτατο Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να τους κάνει να πνιγούν στις ίδιες τους τις αντιφάσεις, να εκτεθούν ως ψεύτες - Να πούμε κανένα ψέμα αλλά να είμαστε και πειστικοί, έτσι; - και ανεγκέφαλοι – Οι δύο καταθέσειςσας, δυο αριστουργήματα ηλιθιότητας – αλλά και να δεχτούν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να γλιτώσουν τις ευθύνες - Εδώ είστε παιδική χαρά, με συγκινήσατε.

Αλλά μέσα στο τραγελαφικό πανηγύρι όπου οι αλλοτινοί σκληροί ανακριτές τώρα μετατρέπονται σε φοβισμένους υπαλλήλους έτοιμους να πουλήσουν τον «συνάδελφό» τους για να σώσουν το τομαράκι τους και γίνονται μαριονέτες στις εμπνεύσεις του διπλομεταμφιεσμένου κωμωδού τους. Αν εκείνος «γνωρίζει καλά τη σχέση τους με την αλήθεια», δηλαδή την ανυπαρξία της, θα τους κάνει με μύριους αναίμακτους τρόπους να την ψελλίσουν και να παραδεχτούν το αξίωμα πως «ένα σκάνδαλο λειτουργεί ως το απόλυτο αντιβιοτικό της δημοκρατίας μας»,  προτού ο ίδιος ψελλίσει πως «στις σοσιαλδημοκρατικοφιλελεύθερες χώρες μας περπατάμε με το κεφάλι ψηλά γιατί τα σκατά μας έχουν φτάσει ως το κεφάλι μας».

Το γέλιο, ο καγχασμός, που συχνά βλέπουμε στα παιδιά, γεννιέται όταν γεννιέται η συνείδηση της παραδοξότητας, που είναι η μέγιστη μορφή ευφυΐας που βρίσκουμε στον άνθρωπο. Γι’ αυτό και στους αρχαίους πολιτισμούς, δεκαοκτώ αιώνες προ Χριστού, όταν γεννιόταν ένα παιδί, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να το κάνουν να γελάσει. Όχι να χαμογελάσει, διότι χαμόγελο έχουν και τα ζώα.  Γελάω όμως σημαίνει πως καταφέρνω να έχω συνείδηση του παράδοξου και παράλογου. Και αυτό σημαίνει ευφυΐα. Το να καταφέρεις να αναπαραστήσεις στο θέατρο αυτό που είναι το θεμέλιο της ζωής σου, είναι πραγματικά σημαντικό... έλεγε ξανά ο Ντάριο Φοκαι αυτά τα λόγια αυτά θαρρείς και λέχτηκαν αποκλειστικά γι’ αυτή την παράσταση όπου το ακατάπαυστο γέλιο και ο διαβρωτικός καγχασμός ακριβώς στέκονται στα ίσια απέναντι στην παραδοξότητα, την υποκρισία και την διαφθορά. Και στο τέλος την κατατροπώνουν. Κι ας είναι το τέλος – παγίδα, μια πικρή – ξανά επίκαιρη – ένδειξη πως δεν έχουν όλες οι πλειοψηφίες πάντα δίκιο.


[DarioFo - Morteaccidentalediunanarchico, 1970 - Θέατρο ΚΑΠΠΑ, Κυψέλης 2, Κυψέλη Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Τάσος  Γιαννόπουλος, Στέλιος  Πέτσος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου / Σκηνοθ. Σπύρος Παπαδόπουλος, μτφ. Άννα Βαρβαρέσου – αναρτήθηκε στο ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ: http://pandoxeio.com/]

Η σιωπή, το ανώτερο στάδιο πολιτικής ωριμότητας, που μοιραία οδηγεί σε αληθινές επαναστάσεις

$
0
0
Οι Σειρήνες όμως έχουν ένα όπλο πιο φοβερό και από το τραγούδι: τη σιωπή τους. Και πιθανότερο, παρόλο που δεν έτυχε ποτέ, θα ήταν να γλιτώσεις από το τραγούδι τους, παρά από τη σιωπή τους. [Φραντς Κάφκα, Η σιωπή των σειρήνων]



Η επανάσταση που οραματίζομαι θα είναι μια επανάσταση των σιωπηλών. Δεν θα έχει σημαίες αναπεπταμένες, συνθήματα και ιδεολογικές διακηρύξεις. Θα είναι μια επανάσταση βουβή, που θα στηρίζεται απλώς στην αλληλεγγύη των βλεμμάτων. Θα ξεκινήσει από την απόλυτη, την οργισμένη σιωπή, και θα αποδώσει στον άνθρωπο ό,τι στερήθηκε, ό,τι ονειρεύθηκε, ό,τι ζήτησε με κραυγές -πριν επιλέξει τη σιωπή.

Γιατί αυτή η σιωπή είναι η απόγνωση και η προσδοκία του.Δεν είναι αποδοχή, μήτε μοιρολατρία. Η σιωπή είναι το μέτρο της διαψευσμένης του ζωής, η πίκρα για τις επαγγελίες που ακυρώθηκαν, η οργή για την υποκρισία και το ψέμα. Η σιωπή είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής ωριμότητας. Αν οδηγήσει στην επανάσταση, θα είναι μια επανάσταση αληθινή, αφού για πρώτη φορά δεν θα δεσμεύεται από τα λόγια της, θα δεσμεύεται μόνον από τα αισθήματά της.

Η επανάσταση των σιωπηλών δεν απευθύνεται λοιπόν σε ορισμένες τάξεις κοινωνικές, ούτε υπόσχεται ευημερία και δικαιώματα. Υπόσχεται μόνον μια άλλη γλώσσα: Την ξεχασμένη γλώσσα της ειλικρίνειας και της ευθύνης. Δεν επιδιώκει την εξουσία, αφού όπως απέδειξε η Ιστορία αυτό οδηγεί στη βία και τον εκφυλισμό. Επιδιώκει, όμως, να αποδώσει στον άνθρωπο την εξουσία της ζωής του, να απαντήσει στη βουβή απόγνωση της σιωπής του. «Η επανάσταση»,σχολίασε ο μέγιστος των θεωρητικών της, «συνιστά μια πνευματική αναταραχή, μέσω της οποίας μια ομάδα ανθρώπων επιδιώκει να θέσει νέα θεμέλια για την ύπαρξή της».

Σε αυτήν λοιπόν την επανάσταση, που αναζητά αιωνίως τα θέμελιά της, δεν έχουν ίσως θέση οι ποιητές, μήτε οι φιλόσοφοι. Έχουν όμως θέση οπωσδήποτε οι άνεργοι. Ο φιλόσοφος προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο, ο ποιητής δημιουργεί τον δικό του. Ο άνεργος όμως τον στερείται εξ ορισμού. Η ανεργία αποτελεί τον παραλογισμό ενός πολιτισμού, που δεν παύει να επαίρεται για τις κατακτήσεις του. Ο παραλογισμός αυτός, αλλού μεταφράζεται στην πρόκληση της χλιδής, στον άνεργο σε ταπεινώσεις που δεν τελειώνουν. Ο άνεργος κατέφυγε στη σιωπή, επειδή κουράστηκε να ακούει για επενδύσεις και για τη μείωση της ανεργίας· που εξαιρεί ωστόσο πάντοτε τον ίδιο. Ο άνεργος είναι πια σιωπηλός, όχι επειδή θέλει να κρύψει την οργή του, αλλά επειδή δεν αντέχει να μιλήσει άλλο.

Η σιωπή -που κρύβει την απόγνωση- χαρακτηρίζει ακόμα όσους νοιάζονται αληθινά για τα δεινάτου περιβάλλοντος. Δεν είναι οι οικολόγοι: Οι οικολόγοι φλυαρούν χωρίς μέτρο, και αναζητούν διαρκώς άλλοθι στον εαυτό τους και την «ανάπτυξη». Στην επανάσταση των σιωπηλών, θα συμμετέχουν οι άλλοι: Όσοι γνωρίζουν ότι η ανάσα της φύσεως είναι το ίδιο σπουδαία με τη δική τους ανάσα, ότι τα τραύματά της αποτελούν τραύματα στο δικό τους σώμα και την ψυχή. Αν σήμερα η μόνη προσδοκία τους είναι η επανάσταση των σιωπηλών, είναι επειδή κουράστηκαν να καταγγέλουν: την ασίγαστη μανία καταστροφής σε παραλίες και δάση, τις απάνθρωπες πόλεις που στεγνώνουν τις ψυχές, τη θυσία του αιώνιου και του αναγκαίου στο εφήμερο και το ταπεινό. Η επανάσταση των σιωπηλών δεν υπόσχεται νόμους και διατάγματα, που θα αποβλέπουν στην «προστασία» του περιβάλλοντος. Θεωρεί, αντίθετα, ότι είναι ο άνθρωπος που πρέπει να προστατευθεί. Εκείνος -που σήμερα σιωπά με απόγνωση- και οι επίγονοί του. Το περιβάλλον είναι ανάγκη να παραμείνει όσο γίνεται υπερήφανο και ανέγγιχτο, επειδή μόνον έτσι ανθεί πράγματι η ζωή. Αλλιώς, θα πληθαίνουν οι απομιμήσεις και τα ομοιώματά της.

Στην επανάσταση των σιωπηλών συμμετέχουν και όσοι είδαν το διαφορετικό κόσμο, που έπλασαν μέσα τους, να διαψεύδεται και να συντρίβεται. Μήτε μετάνιωσαν όμως, επειδή ο κόσμος τους είχε αξίες και ήθος, μήτε αλλάζουν. Στην επανάσταση των σιωπηλών, είναι σημαιοφόροι χωρίς σημαίες, πεζοπόροι χωρίς προμήθειες. Διαθέτουν την τιμιότητα του βλέμματος και μια παράδοξη αξιοπρέπεια. Ο κόσμος όμως που έπλασαν -που είχε αξίες και ήθος- είναι πάντοτε εκεί. Και απαιτεί το σεβασμό από όσους μιλούν εξ ονόματός του. Αυτοί οι σημαιοφόροι -χωρίς σημαίες- στην επανάσταση των σιωπηλών είναι η εγρήγορση και η συνείδησή της.

Όσοι άλλωστε κατέφυγαν στη σιωπή δεν έπαυσαν να ονειρεύονται:τη δίκαιη συγκρότηση του κοινωνικού ιστού, την αύρα μιας παιδείας ουσιαστικής, την ενίσχυση των δημιουργικών δυνάμεων που εν είδει μικρής φωτιάς υπάρχουν στον καθένα. Αντί όμως να κερδίσουν τη μοναδικότητά τους, έγιναν αριθμοί και αποδέκτες. Αριθμοί σε πίνακες στατιστικής και σε μετρήσεις θεαματικότητας· αποδέκτες σε επίπλαστες ανάγκες και όμηροι μιας ανεξέλεγκτης προόδου. Κι ενώ τα στοιχεία και οι εξαγγελίες των πολιτικών μιλούν για τη διαρκή άνοδο του εθνικού εισοδήματος, εκείνοι αισθάνονται ότι το βιοτικό τους επίπεδο -με την έννοια του βίου, της ζωής- διαρκώς μειώνεται.
Αυτός άλλωστε -εγώ ή εσείς- που οραματίζεται την επανάσταση των σιωπηλών, δεν ενδιαφέρεται αν επικριθεί ως ρομαντικός, μήτε αν καταταχθεί από τους εχέφρονες στους υπέρμαχους μιας ουτοπίας, από τις πολλές που γνώρισε η Ιστορία.Οι επικριτές της επανάστασης των σιωπηλών, συχνά φορτωμένοι με διπλώματα και κοινωνιολογικές περγαμηνές, αγνοούν την αξία της σιωπής, το εν δυνάμει επαναστατικό της περιεχόμενο. Τι άλλο όμως ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου -για να αναφερθούμε στην επικαιρότητα- από μια κραυγή σπαρακτική, μια στιγμή επαναστάσεως ύστερα από χρόνια σιωπής; Η σιωπή υπήρχε από νωρίς στις διαψευσμένες προσδοκίες των νέων ανθρώπων, σερνόταν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και τους δρόμους της Αθήνας, μιλούσε με μουσικές και αθέατα δάκρυα. Η βία επιτάχυνε την έκφρασή της, τα τανκς προσπάθησαν να καλύψουν την απειλή της.

Όσοι λοιπόν αμφισβητούν την επανάσταση των σιωπηλών, δεν μέτρησαν ποτέ την αξία της σιωπής, δεν έτυχε ποτέ να αντιληφθούν την εκρηκτική της δύναμη. Μήπως όμως και ο έρωτας δεν είναι ως επί το πλείστον σιωπή, μήπως μέσα στη σιωπή δεν πλάθει ο δημιουργός το έργο του;

«Οι επαναστάσεις είναι τρελές εμπνεύσεις της Ιστορίας», έγραψε ένας σπουδαίος επαναστάτης, που δολοφονήθηκε μάλιστα από τους πρώην συντρόφους του στην εξορία. Η επανάσταση των σιωπηλών δεν θα είναι απλώς μια τρελή έμπνευση της ανθρώπινης ιστορίας. Θα είναι ίσως η συνέχεια και η αποθέωσή της.

[ΠΗΓΗ: Γραμματικάκης Γιώργος, Η επανάσταση των σιωπηλών, grafida.net]

Η αδιαφορία για την πολιτική και η απόλυτη αντιπνευματικότητα οδήγησαν στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική χρεοκοπία.

$
0
0
Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μια φράση-κλειδί που ακουγόταν πολύ στην Ελλάδα τις προηγούμενες δυο δεκαετίες, δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό: «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Ακούστηκε πολλές φορές από χιλιάδες χείλη απλών πολιτών. Μπορεί να την είπες κι εσύ. «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Ακούστηκε, ως απάντηση, από εκατοντάδες «καλλιτέχνες» και ηθοποιούς, όταν ερωτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα μας. Το πίστευαν; Το έλεγαν γιατί ήθελαν να τα έχουν καλά με όλους και να μη χάσουν «πελάτες»; Πάντως, το έλεγαν.


Τις προηγούμενες δεκαετίες, η πολιτική στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο είναι σήμερα. Αν ξεκινούσες πολιτική συζήτηση, οι άνθρωποι δυσανασχετούσαν. Ήταν «βαρετό».
Κάτι ακόμα που δεν ήταν διόλου δημοφιλές στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η γνώση και η πνευματικότητα. Ο χαρακτηρισμός «κουλτουριάρης» σου ερχόταν αμέσως σαν ταμπέλα όχι αν προσπαθούσες να πεις κάτι πολύ βαρύ και ασήκωτο αλλά αν έκανες το λάθος να ξεφύγεις λίγο από το Κλικ, το Nitro, το ποδόσφαιρο και τα τηλεοπτικά κλισέ.
Αν δεν άκουγες Βίσση, Ρέμο, Σφακιανάκη, Ρουβά και Χατζηγιάννη, ήσουν κουλτουριάρης. Κι έτσι φτάσαμε κάποια στιγμή να θεωρούνται κουλτουριάρικα τα λαϊκά τραγούδια του Τσιτσάνη και του Χατζιδάκι.

Μιλώντας με νέους ανθρώπους, συνειδητοποιείς πως δεν έχουν διαβάσει σχεδόν τίποτα. Εντάξει, δεν ήμασταν ποτέ ένας λαός βιβλιολάγνων που δεν άφηναν το βιβλίο από το χέρι αλλά οι παλαιότερες γενιές όλο και κάτι είχαν διαβάσει. Έστω, τους κλασικούς συγγραφείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν κορόιδευαν αυτούς που αγαπούσαν το διάβασμα.

Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλιο στη χώρα μας. Αφενός το βιβλίο ήταν μικρό και αφετέρου περιείχε μια φράση που οι Έλληνες αποστήθισαν μαζικά: «Όταν επιθυμείς κάτι, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις». Πώς; Μόνο με την επιθυμία; Χωρίς κόπο; Χωρίς πόνο; Χωρίς διάβασμα; Χωρίς γνώση; Ό,τι κι αν εννοούσε ο Κοέλιο, οι παθητικοί -και λόγω Ορθοδοξίας- Έλληνες καθησυχάστηκαν, αφέθηκαν στο σύμπαν και το περίμεναν να συνωμοτήσει υπέρ τους. Το σύμπαν δεν συνωμότησε.

Η αδιαφορία για την πολιτική και η απόλυτη αντιπνευματικότητα οδήγησαν στην χρεοκοπία. Πρώτα στην κοινωνική, ηθική και πολιτιστική χρεοκοπία και μετά στην οικονομική.

Ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος πως η αδιαφορία της πλειοψηφίας των πολιτών για την πολιτική και η αποστροφή τους για την γνώση οδήγησαν στην οικονομική χρεοκοπία, δεν θα διαφωνήσει στο ότι οι πολίτες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν την χρεοκοπία με τα πνευματικά εφόδια που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, με τον Σφακιανάκη, τη Μενεγάκη, τα ζώδια, τους μάγειρες, τις συνταγές και ό,τι άλλο πρόβαλε η ιδιωτική τηλεόραση.
Κοίταξε τα cd που αγόρασες όλα αυτά τα χρόνια, τα βιβλία που διάβασες (αν διάβασες), θυμήσου τις ταινίες, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες που παρακολούθησες (αν παρακολούθησες), γιατί είναι αυτά τα όπλα με τα οποία θα αντιμετωπίσεις την χρεοκοπία. Αυτός είσαι.
Βέβαια, ένα μεγάλος αριθμός Ελλήνων αντιμετωπίζει την χρεοκοπία με μόνο εφόδιο την αποβλάκωση που του πρόσφερε η ελληνική τηλεόραση. Και συνεχίζει να αποβλακώνεται.

Χρειάζονται εφόδια για να σκεφτείς. Και αυτά τα εφόδια δεν θα τα βρεις στην τηλεόραση.
Η τηλεόραση δεν έχει καμία σχέση με την παιδεία, την γνώση και το πνεύμα. Είναι ένα μέσο που μπορεί κάποιες φορές –και υπό προϋποθέσεις- να είναι ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό αλλά στην Ελλάδα δεν συνέβη ούτε αυτό. Η ελληνική τηλεόραση απευθύνεται στα χαμηλά ένστικτα και –με ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι ένας σκουπιδοτενεκές, με ξεπουλημένα λαμόγια, χαζογκόμενες, βιζιτούδες και διάφορους άλλους φελλούς.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι Έλληνες που σέβονται τον εαυτό τους δεν εμφανίζονται στην τηλεόραση. Ίσως, να δέχτηκαν να εμφανιστούν σε κάποια αξιοπρεπή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης αλλά μέχρι εκεί.

Το να μην εμφανίζεσαι στην τηλεόραση σημαίνει -μεταξύ άλλων- πως δεν πιστεύεις πως πάνω απ’ όλα είναι το κέρδος. Γιατί η τηλεόραση έχει να κάνει με πολλά χρήματα.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης δεν ενδιαφέρονταν, βέβαια, για την πολιτική. Ήταν εθνικοί σταρ, οπότε ανήκαν σε όλους τους Έλληνες και δεν έπαιρναν ποτέ θέση για τίποτα. Επίσης, τα πρόσωπα της τηλεόρασης –τουλάχιστον αυτά που κυριάρχησαν- είναι βαριά αμόρφωτα.
Σε μια χώρα που μεγάλο μέρος των πολιτών δεν ενδιαφέρονταν για την πολιτική και την γνώση -και η «εκπαίδευσή» τους ήταν τηλεοπτική-, δεν θα πρέπει να κάνει σε κανέναν εντύπωση το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή εκφράζει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.
Αν δεν σε ενδιέφερε ποτέ η πολιτική και, παράλληλα, έχεις την εντύπωση πως ο Καζαντζάκης είναι ποδοσφαιριστής, είναι απόλυτα λογικό –όταν χρειαστεί- να εκφραστείς πολιτικά με το απόλυτο σκοτάδι, τον φασισμό, τους ψευτοτσαμπουκάδες, τις μαγκιές, τις κλωτσιές, τα ουρλιαχτά και όλη αυτήν την κτηνωδία που εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή. Το κτήνος το εκφράζουν τα κτήνη.
Φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαία η συμπάθεια των τηλεοπτικών προσώπων για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Μαζί τους αισθάνονται πολύ άνετα, αφού πνευματικά βρίσκονται στην ίδια κατάσταση: σε αυτή του χιμπαντζή.

Η Χρυσή Αυγή δεν ήρθε τώρα. Ο νεοναζισμός δεν ήρθε τώρα. Ο φασισμός δεν ήρθε τώρα. Θα έπρεπε να τον είχες διακρίνει στον ναρκισσισμό της Ελένης, στην εγωπάθεια του Σάκη, στη ρηχότητα της Ρούλας και του Γρηγόρη, στον αδίστακτο κυνισμό του Θέμου και στην κτηνώδη βλακεία που κουβαλάνε όλα αυτά τα εγωκεντρικά ανθρωποειδή που θεοποίησαν το εύκολο κέρδος, προώθησαν την ιδιωτεία και πούλησαν τη ψυχή τους στον διάολο.

Κι αν αυτοί έβγαλαν πολλά χρήματα, αυτοί που τους παρακολουθούσαν μαγεμένοι –και τους παρακολουθούν ακόμα αφού είναι πια ανάπηροι πνευματικά- παίρνουν για τρόπαιο τη Χρυσή Αυγή.

Οι πολίτες έχουν χρέος να ασχολούνται με τα κοινά και να ενδιαφέρονται για την πολιτική.

Οι πολίτες έχουν χρέος να φροντίζουν την ψυχή τους και το μυαλό τους, να επιζητούν την γνώση και να αποφεύγουν τα σκουπίδια.

«Μας πρόδωσαν οι πολιτικοί» λένε οι πολίτες. Ναι, αλλά πολύ πριν, οι πολίτες είχαν προδώσει τους εαυτούς τους. Το πρώτο δεν θα είχε συμβεί, αν δεν είχε συμβεί το δεύτερο.
Ο φασισμός είναι εδώ. Μέσα μας.

 [ΠΗΓΗ: Πιτσιρίκος, «Δεν μ’ ενδιαφέρει η πολιτική»]

Συγγραφέας: αυτός που αφήνεται τολμηρά να παρασυρθεί από την έκρηξη του οίστρου του, για να μας πει πως η ζωή θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς

$
0
0
Μια αντικοινωνικότητα, ένας εγκλεισμός, μια φυγή από την πραγματικότητα, όλα αυτά μαζί σε μια υποβόσκουσα  ρομαντική οδύνη για την αποδοχή του έργου του.
Σκέψεις, ιδέες, τσαλακωμένα χαρτιά, ενίοτε περικυκλωμένος από άδεια πακέτα τσιγάρων, ώρες χαμένες μέσα στο σύμπαν των λέξεων έως ότου η ιδέα που σφηνώθηκε στο νου του επιμείνει να γεννηθεί. Στη γέννα, θα χυθεί μελάνι.


Είναι ο συγγραφέας πλάσμα ακατανόητο για πολλούς. Πιο πολύ σκέφτεται και λιγότερο πράττει. Παρατηρεί τον κόσμο αλλά κυρίως το βλέμμα του στρέφεται μέσα του. Και νιώθει. Νιώθει όσα οι υπόλοιποι δεν βρίσκουν ενδιαφέροντα να νιώσουν. Ηδονίζεται όταν σκάπτει επίπονα να δει αυτά που ίσως δεν αρέσουν σε κανένα αλλά είναι αληθινά. Γιατί μόνο οι αληθινές φιγούρες των ηρώων, εντελώς μαγικά μεταμορφώνονται σε ολοζώντανες υπάρξεις.  Και τα πάθη τους προκαλούν κάτι περισσότερο από συμπάθεια στους αναγνώστες. Μπροστά σ’ ένα καλοφτιαγμένο ήρωα, οι αναγνώστες  αισθάνονται ανίσχυροι.

Και αυτό πετυχαίνει η συγγραφή. Να αποδυναμώσει τον αναγνώστη.Αυτή την διεύρυνση στο απαραβίαστο εντός. Σφετερίζει τις πλασματικές αντοχές του και εγκαθίσταται  – σύμφωνα πάντα με το λογοτεχνικό υπόβαθρο του καθενός – σε μια ιδιαίτερη θέση μέσα  του.

Θα παραμείνει ατρόμητος ο αναγνώστης;  Θα αναμετρηθεί με τους ήρωες με κίνδυνο την παράδοσή του στις διηγούμενες περιστάσεις; Θα προσανατολιστεί από τα σήματα του συγγραφέα,  ή θα προχωρήσει μόνος του στην ανάγνωση και  θα αποφύγει την σύγκρουση, συνεπής στην συναισθηματική του ασφαλή αδράνεια;
Ο συγγραφέας παραδίδεται στις προσωπικές του ανασφάλειες  για την αναγνώριση του έργου του, υπογράφοντας συμβάσεις,  ή αφήνεται τολμηρά να παρασυρθεί  από την έκρηξη του οίστρου του υπενθυμίζοντάς μας πως η ζωή μας θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς, όσο απίθανο και ν’ ακούγεται κάτι τέτοιο; Περιφρονεί την τρομακτική έλξη της αναγνωστικής προσδοκίας ενός best seller  με αντάλλαγμα την ομηρική υστεροφημία;

Και μετά έρχεται η ποίηση. Αν η συγγραφή είναι η κατάθεση σκέψεων, μαεστρικά, σε πανέμορφες καλλιγραφικές προτάσεις, η ποίηση αρχίζει εκεί όπου τελειώνει ένα συγγραφικό έργο. Ρίξε άκαρδα ένα λογοτεχνικό βιβλίο στον αποχυμωτή και θα δεις το ποίημα  που κρύβει. Ίσως είναι μόνο δυο σειρές, αλλά δυο σειρές που λυτρώνουν.


[ΠΗΓΗ: Ντίνα Σαρακινού editorialστο Literature.gr, εκεί όπου οι σκέψεις μας γίνονται λέξεις και προσφέρονται αβίαστα με την αλήθεια μας. Γιατί, ασφαλώς, ο καθένας μας έχει την δική του αλήθεια]

«Σε έναν κόσμο όπου δεν μπορείς να δείξεις σε όλους τι κάνεις όλη την ώρα», τα πάντα φαίνονται ανούσια.

$
0
0
Διεκδικώντας να κερδίσεις 15 λεπτά δημοσιότητας, ζεις τον “μύθο” του φημισμένου αποφθέγματος που είχε πει ο Andy Warhol, το 1968. Στήνεις, αναδεικνύεις και γκρεμίζεις μία εικόνα γύρω από τον εαυτό σου, μέσα σε μόλις, λίγα λεπτά. Με ένα απλό κλικ, σήμερα …με ένα reality show, παλιά.


Η μανία να γίνουμε έστω και για λίγο, το επίκεντρο της προσοχής θυμίζει τον ήρωα του Παύλου Νιρβάνα, στο «Έγκλημα του Ψυχικού».Προκειμένου να κερδίσει λίγες στιγμές δημοσιότητας, ο ίδιος σκηνοθετεί και κατασκευάζει την ενοχή του για το φόνο μίας κοπέλας. Πώς; Με ένα πνευμόνι αγορασμένο από τον χασάπη για το ματωμένο πουκάμισο, ένα μαχαίρι από τα παλιατζίδικα, νυχτερινές βόλτες στο ερημικό Ψυχικό- ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος-, μια ανώνυμη επιστολή στον εισαγγελέα που τον κατονομάζει …Θα έλεγε κανείς, πως ο νέος του μυθιστορήματος, θα μπορούσε μεταφορικά, να είναι ο νέος της δικής μας εποχής, της εποχής του φευγαλέου και του πρόσκαιρου. 
Όλοι μπορούμε να θυμηθούμε, ακόμη και, αν κάποιοι δεν παρακολουθούσαμε ποτέ, εκείνους τους μεγάλους πρωταγωνιστές τηλεπαιχνιδιών που καθήλωναν εκατομμύρια τηλεοπτικού κοινού, με τις εμφανίσεις τους στον καναπέ, την κουζίνα, την τουαλέτα ενός Big Brother σπιτιού. Αν τύχαινε τη δεκαετία του '90 να αλλάξεις κανάλι, όλο και πιο συχνά έπεφτες επάνω σε εκείνη την περιβόητη φράση, «φιλιούνται, αγκαλιάζονται» του Ανδρέα Μικρούτσικου, που καλωσόριζε τόσο εγκάρδια “famestor-ίτες” και “famestor-ίτισσες”, στον κόσμο της δημόσιας προβολής. 

Οι εποχές άλλαξαν, τα ριάλιτι «έσβησαν» και οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούσαν καθημερινά, μπροστά από τις κάμερες, μάλλον δεν συνάντησαν την καταξίωση που προσδοκούσαν με τη συμμετοχή τους, στα παιχνίδια. Η φήμη τους αντικαταστάθηκε γρήγορα, από επόμενους παίκτες. Σήμερα, παρόλο που, το κέντρο προσοχής μετατοπίζεται από την τηλεόραση στο ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα, ο «άνθρωπος της ημέρας» εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Η φήμη χτίζεται με φιλοσοφημένες απόψεις και συζητήσεις, με τη συγκέντρωση εκατοντάδων like στο facebook, με το ανέβασμα φωτογραφιών και με τα περισσότερα check-in σε “in” μέρη.

Ένα προσωπικό blog μετατρέπει τις ιδέες και τους εαυτούς μας σε αυθεντίες, το Instagram μας κάνει όλους φωτογράφους και η Google μας αναδεικνύει σε πιθανούς δημιουργούς πρωτότυπων ιδεών. Αβίαστα, οι πρόσκαιροι τίτλοι της μοναδικότητας έχουν κατοχυρωθεί, πριν καν προλάβουμε να το ζητήσουμε. Κι όταν αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε, κατά αυτό τον τρόπο, τα εικονικά λεπτά και την έμμεση επίδραση του κυβερνοχώρου επάνω μας, το κυνήγι της αυτοπροβολής δεν έχει σταματημό.

«Σε έναν κόσμο όπου δεν μπορείς να δείξεις σε όλους τι κάνεις όλη την ώρα»,τα πάντα φαίνονται ανούσια. Αλήθεια, γιατί πριν φάμε, θέλουμε να βάλουμε την εικόνα του φαγητού πρώτα, στο facebook, να συγκεντρώσουμε πολλά like και μετά να μας ανοίξει η όρεξη; Γιατί κάθε φορά, που μας συμβαίνει κάτι ευχάριστο ή δυσάρεστο, νιώθουμε την ανάγκη να το δημοσιοποιήσουμε στον "τοίχο"μας; Καθημερινά, αναζητάμε εκείνο το οποίο μας διαφοροποιεί ή τελικά, μας εξισώνει με τους άλλους; Τα λίγα λεπτά της προσοχής των άλλων πάντως, έχουν κατακτηθεί.

Όπως προέκυψε από κοινωνικό πείραμα που έγινε σε εμπορικό κέντρο της Virginia, είναι πολύ εύκολο να τραβήξεις τα βλέμματα επάνω σου, έστω και για λίγα λεπτά. Ο Thomas Elliot Cramer έπεισε τους περαστικούς ότι ήταν διάσημος, στήνοντας ένα ρόλο μαζί με τους συνεργάτες του. Το «παιχνίδι» συνεχίστηκε και μέσω twitter, όταν ο Thomas έβαλε ανθρώπους του να αναρωτηθούν ποιος είναι, διαδίδοντας φήμες ότι έχει παίξει στο «The Hunger Games» και το «Spiderman». Μέσα σε λίγα λεπτά, ο κόσμος προσπαθούσε να φωτογραφηθεί μαζί του, ενώ η ασφάλεια του εμπορικού κέντρου τον συνόδευε παντού για να τον προστατεύσει από τους θαυμαστές του.  Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσει και διαδικτυακό ενδιαφέρον, με «θαυμάστριες» να δημοσιεύουν φωτογραφίες από τη συνάντησή τους μαζί του και να έχουν πειστεί πραγματικά ότι είναι κάποιος super-star, τον οποίο είχαν την τύχη να συναντήσουν. 

Έτσιαπλά, μπορεί κανείς, να γίνει «το πρόσωπο της ημέρας».
Μέσα από μία απλή δήλωση, μέσα από ένα σχόλιο, μέσα από μία φωτογραφία …Μέχρι τη στιγμή, που το «μικρόβιο» της αναγνωρισιμότητας θα αγγίξει και θα στρέψει τα φώτα στο επόμενο πρόσωπο. 

[Πηγή: PATHFINDER, Πώς να γίνεις ο άνθρωπος της ημέρας]

Χριστιανόπουλος Vc Günter Gras : Από τρελό ή από παιδί (ή από Ποιητή) μαθαίνεις την αλήθεια!

$
0
0
«Εσείς το λέτε κρίση, εγώ το λέω καμπινέ που κάθε λίγο βουλώνει.

Όλοι χέζουν, κανείς δε σκουπίζει, κι άμα βουλώσει, όλους τους πιάνει απελπισία κι αναρωτιούνται ποιος θα βρεθεί να τον ξεβουλώσει. και στο φινάλε, κάποιος βρίσκεται. Ποιος;

Όχι βέβαια οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις, ούτε τα αδίσταχτα κόμματα, ούτε οι ξοφλημένες ιδεολογίες. Προπάντων όχι οι πολλοί, που το ’ρίξαν στην καλοπέραση και τα παχιά λόγια. όχι αυτοί που φαίνονται, που θορυβούν, που εισπράττουν. αλλά οι λίγοι, οι σιωπηροί, οι αφανείς, αυτοί που χωρίς να τους βλέπει κανείς δίνουν ένα χέρι βοηθείας στον διπλανό τους, αυτοί που έχουν ακόμα ηθικές αρχές στη ζωή τους, αυτοί που εξακολουθούν ακόμα να πιστεύουν σε κάποια ιδανικά, αυτοί που χωρίς να καταστρώνουν αναμορφωτικά προγράμματα έχουν ένα λόγο αγάπης για τον συνάνθρωπο που υποφέρει.

Αυτοί οι λίγοι είναι τα αραιά κεριά μες στο σκοτάδι, όταν το φως αργεί πολύ να φανεί
(χορηγός επικοινωνίας)
Günter  Gras   (Βραβείο Νόμπελ)
Η ντροπή της Ευρώπης


ΑΠΛΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ! ! ! !             
http://www.youtube.com/embed/0K2-EVtVr-Y

Δεινοπαθήσαμε πολλές φορές από γραφικούς, ας μην ακολουθήσουν τώρα και οι απερίγραπτοι.

$
0
0
Μελαμψές φυλές κοντοπόδαρες Σειλινοί του κράτους  που ξερνάει και να ’τους τσιφτετέλληνες με γονείς ληστές  των συντρόφων τους θύτες για αμνηστία αλήτες, τώρα διοικητές.Κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων, κωλοέλληνες.  Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη  που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιόστο DATSUN μιας φυλής που ζει φευγάτηαπ’ ό,τι ελληνικό στον κόσμο αυτό. .. Τιμωρός καιρός, πέντε αιώνες δύσης εθνικής θα ζήσεις από δω και μπρος!Μ’ αγγλικές αλφαβήτες μαλλιαροί μου Ελλαδίτες θλιβερές μου πορδές! Σκαλιστές σκιές μακρυχέρηδες με το φως σπασμένο κρατικοποιημένο,Αχ οι Έλληνες! Δεν ακούει κανείςστο χειρότερο του Ελληνισμού κομμάτι στην Ελλάδα ζεις . Μια φάουσα καταπίνει τον αέρα, τη θάλασσα, την πόλη, το ιερό,πλημμύρισε σκουλίκια η μητέρα το ρόδο καταγής βγάζει καπνό.  Δεν υπάρχει ελπίς στην Ελλάδα ζεις.
(Διονύσης Σαββόπουλος, Κωλοελληνες - http://youtu.be/7wtemvlJIqo ]


Θα πρέπει να ’ταν μια κρύα Καθαρή Δευτέρα του 1989 που ανεβήκαμε στη χιονισμένη Πάρνηθα για να κάνουμε υπαίθρια, κατά το έθιμο, Κούλουμα… Το απόγευμα φρίτταμε και παγώναμε ακούγοντας από τον ΑΘΗΝΑ 9,84 τις υποκλαπείσες συνομιλίες για τον Κοσκωτά τον Κουτσόγιωργα και τον Αντρέα Παπανδρέου. Με τον καιρό ακόμα και οι υποκλοπές απέκτησαν αίγλη κι εγκυρότητα ώστε να επικαλούνται με καμάρι «τον επίσημο κοριό της ΕΥΠ» δικαστές και αθλητικογράφοι του SKY «στη δίκη της Δευτέρας». Ακόμη και οι δίκες έδωσαν τόση υπόσταση στο είναι μας που ταυτιστήκαμε μαζί τους, τις συνηθίσαμε και τις απομυθοποιήσαμε σαν το συνάχι και την ίωση. Έπαψαν να μας ενοχλούν.

 Ανιστόρητα τότε, θεωρούσα την κατρακύλα αυτή ως μια απ’ τις χειρότερες του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στην ακμή του όλο αυτό το μόρφωμα από παράνομους διορισμούς, προαγωγές-εξανδραποδισμούς και υποταγή στον πράσινο ήλιο για να επιζήσεις, να δουλέψεις, ή να μετατεθείς. δυναμικές απεργοσπασίες χάριν του σοσιαλιστικού οράματος, άλωση Βουλής και συνδικάτων με φανερές ψηφοφορίες, διαπόμπευση ανθρώπων και διαστρέβλωση κάθε αλήθειας, που καταλάβαμε έκτοτε πως όφειλε να υπηρετεί πιστά μονάχα το συμφέρον της αλλαγής. Πού να τολμήσεις να πεις πως τέτοια έκανε κι ο «υπεύθυνος προπαγάνδας του Ράιχ», Γκαίμπελς, εμπνευστής ακόμα και του εμπρησμού του Ράιχσταγκ τον Φλεβάρη του 1933. (Συγγενείς ακόμα και στις οικονομικές ατασθαλίες, αφού στη διάρκεια της θητείας του, ο πάμπτωχος Γκαίμπελς, απέκτησε οικονομική ευμάρεια και δυο πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στις λίμνες Κόσταντς και Βάνζεε. Με τον πάντα διακριτικό, έναντι των συνεργατών του, Χίτλερ να λέει το περίφημο «Είπαμε να κάνει ένα μικρό δωράκι στον εαυτό του, αλλά αυτός το παράκανε»). Εμείς απλώς διαβάζαμε τους ύμνους για τη θαυματουργή τηλεσκηνοθεσία Μπρισίμ –παρεμπιπτόντως ο Γκαίμπελς μεγαλουργούσε στο ραδιόφωνο–  και αντιτάσσαμε τις λιγοστές πάνινες σημαίες μας, στα πρασινογάλαζα πλαστικά σημαιάκια μιας χρήσης κι αυτά, σαν τις σερβιέτες. 

Αφοπλιστικά περιέγραφε το όλο μόρφωμα στο σκετς «Μ’ αρέσω» της Ελεύθερης Σκηνής στο Θέατρο Βέμπο (1982) ο Μίμης Χρυσομάλλης στο αξέχαστο  «βουλκανιζατέρ ο Λάκης»: […] Εμένα και το αίμα που τρέχεις στις φλέβες μου είναι πράσινο, πιο πράσινο κι απ’ το γρασίδι στο γήπεδο της Λεωφόρου…  Αντρέας και ξερό ψωμί, Αντρέα προχώρα μόνος σου, Αντρέα είσαι πάνω απ’ όλα, πάνω κι απ’ μένα που έτσι και περάσω απ’ το Κολωνάκι ακριβαίνουν 50 δραχμές το ουίσκι, Αντρέα είσαι φίρμα, Αντρέα είσαι δύναμη, Αντρέα είσαι αυτάρκης/ μετά από σένα ο Λάκης… 

Κι έκλεινε το νούμερο ο Χρυσομάλλης εξίσου προφητικά με το «οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά ο Λάκης μένει/ μας διοικεί, μας τυραννά/ μας γονατίζει, μας πουλά/ κι όλους μας κοροϊδεύει».
Όσο σκληροί κι αν είναι οι στίχοι του Σαββόπουλου που προτάσσω δεν παύουν να είναι ανατριχιαστικά ακριβείς, καίρια περιγραφικοί και δυσάρεστα προφητικοί στο «πέντε αιώνες δύσης/ εθνικής θα ζήσεις/ από δω και μπρος…».Κι αν κάποιοι σπεύσουν να με ψέξουν για τον Σαββόπουλο ή να με ταυτίσουν με τα ελληνοπρεπή κι εθνοκεντρικά του θα πρέπει να θυμίσω τουλάχιστον τη «Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ», το ηχογραφημένο λογοκριμένα από την κυβέρνηση Καραμανλή «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο» [Κοεμτζή] και βέβαια τη «Θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη». Έργο τόσο πολιτικό που 57 Τατσόπουλοι και 60 Ψαριανοί εκλεγμένοι με ευλογίες αριστερής ηγεσίας και ψηφοφόρων, για να μη ξεχνιόμαστε, δεν μπορούν να φτάσουν.

Αφήνω σε άλλους την υπηρεσία ύμνων και αναθέματος που κατά καιρούς διαμορφώνεται συγκυριακά εκ του αποτελέσματος, ενώ θα έπρεπε να προβλεφθεί από έναν πολιτικό φορέα που είναι υποχρεωμένος μάλλον να χαράζει πολιτική από του να γαλουχεί οπαδούς. Άλλωστε τους προαναφερθέντες Τατσοπουλοψαριανούς μάλλον η μάνα μου τους έβαλε στη λίστα. Χαλαρός ο ένας με γιλεκάκια αλά φωτορεπόρτερ, μπαρουτοκαπνισμένος τσολιάς ο άλλος με τις ευλογίες του Προτοσάλτε, (και θητεία στο Συγκρότημα), τι να σου κάνει αγράμματη γυναίκα; Ενέδωσε. Χτυπάει τώρα το κεφάλι της στον άλλο κόσμο αλλά ποιος να την ακούσει; Αυτοί (και δυστυχώς κι άλλοι σε παρελθόν, παρόν και μέλλον) τρούπωσαν και θα εξακολουθούν να τρουπώνουν.

Δεινοπαθήσαμε πολλές φορές από γραφικούς. Ας μην ακολουθήσουν τώρα και οι απερίγραπτοι.     

[ΠΗΓΗ: Κώστας Κρεμμύδας, Θ’ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ» ΝΑ ΞΑΝΑΝΘΙΣΟΥΝ,  mandragoras_magazine@yahoo.gr ]

Τα παιδιά εξαπατούν τους ενηλίκους προσποιούμενα ότι ταιριάζουν στην εικόνα που εκείνοι αναζητούν

$
0
0
Μια παρέα παιδιών της γειτονιάς που περνούσαν την ώρα τους παίζοντας ανάμεσα στα ερείπια του πολέμου, στη Δαμασκό (26/11), τράβηξαν την προσοχή ακτιβιστών δημοσιογράφων, οι οποίοι τα συγκέντρωσαν για να τους μιλήσουν μπροστά στην κάμερα.


Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, διατηρούσαν την ευθυμία τους αμείωτη κι έδειχναν προσαρμοσμένα στο σκηνικό απολύτως - δεν διέφεραν καθόλου απ'τα ξυπόλυτα πιτσιρίκια αυτής εδώ της χώρας, της δικής μας, στις δεκαετίες του '50 και του '60, που διασκέδαζαν στις αλάνες κλοτσώντας ένα κονσερβοκούτι αντί για μπάλα ή κυνηγώντας τις γάτες. Οι μικροί Σύροι έμοιαζαν εξίσου ανέμελοι χάρη και μόνον στο γεγονός ότι, μέχρι την επανέναρξη των βομβαρδισμών, ο ουρανός και η γη τούς ανήκαν.

Αυτό αναδείχτηκε απ'τον διεθνή Τύπο, ειδικά τον ηλεκτρονικό, που ανέκτησε ξαφνικά την ευαισθησία του στις ειρωνείες της μοίρας και στις λεπτές αποχρώσεις του κακού, σαν κορυφαία στιγμή της ανθρώπινης τραγωδίας, υπό την έννοια ότι, εν προκειμένω, τα ορφανά του πολέμου έδειχναν τόσο στενά εξοικειωμένα με τη βία και το θάνατο όσο και οι κομπάρσοι μιας υπερπαραγωγής. Ακολούθησαν τηλεοπτικά κροκοδείλια δάκρυα, με παράλληλες αναλύσεις διάρκειας ενός λεπτού (και ούτε καν) για την ευκολία με την οποία η φρίκη εξελίσσεται σε συνήθεια. Υποτίθεται ότι ο θεατής δεν θα πίστευε στα μάτια του βλέποντας τα παιδιά να στέκονται με προκλητική φυσικότητα απέναντι απ'τον φακό του οπερατέρ και να χαμογελούν, ανυπομονώντας, ενδεχομένως, να κερδίσουν κάποιο έπαθλο φωτογένειας. Εν πάση περιπτώσει, κανείς απ'τους σχολιαστές δεν φάνηκε να αναρωτιέται μήπως το περίεργον της υπόθεσης δεν ήταν ότι τα παιδιά διασκέδαζαν στα διαλείμματα των βομβαρδισμών αλλά το ότι εξακολουθούσαν, ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες, να μαγνητίζονται απ'τη μαγεία μιας κάμερας, της οποίας η τεχνολογία, όσο και η στρατηγική, έστω αντεστραμμένη, ήταν ίδια ακριβώς μ'εκείνη των όπλων.

Έτσι, οι ενήλικοι υπόσχονται στους κομπάρσους καθρεφτάκια και σφυρίχτρες, αρκεί να αποσπάσουν κάτι που θα ενοχλούσε πιθανώς τη μακάρια επανάπαυση της μεσαίας τάξης. Απ'τη μεριά τους, τα παιδιά εξαπατούν τους ενηλίκους προσποιούμενα ότι ταιριάζουν στην εικόνα που εκείνοι αναζητούν, δηλαδή αυτήν μιας «χαριτωμένης» εμπλοκής του «ανθρώπινου στοιχείου» στη δράση, κατάλληλη για σπαραξικάρδιους σχολιασμούς και βαρύγδουπες δηλώσεις Αμερικανών πολιτικών. Ρώτησαν κάποτε έναν κατά συρροήν δολοφόνο -δεν θυμάμαι το όνομα- ΠΩΣ μπορούσε να σκοτώνει παιδιά κι εκείνος απάντησε: «Εύκολα. Τα σημαδεύω στο κεφάλι». Αναλόγως και με την κάμερα. Απλώς καδράρεις και τραβάς.


[ΠΗΓΗ: Ευγένιος Αρανίτσης, Παιδιά σε τιμή ευκαιρίας, Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30-11-2013]

Το Κομμάτι που Λείπει συναντά το Μεγάλο Ο (με τις ιστορίες κοιμούνται οι μικροί και ξυπνούν οι μεγάλοι)

$
0
0
Η ιστορία μιλά για τη μοναξιά και την ανάγκη να ανήκεις. Την ανάγκη να βρεις αυτό που σε συμπληρώνει, ώστε να «κυλήσεις» στη ζωή μαζί του. Μιλά για την εναγώνια αναζήτηση αυτού του άλλου, που θα έρθει ως «από μηχανής θεός», να κλείσει το μέσα μας κενό, να δώσει νόημα στη ζωή μας. Αυτό το άλλο, που πιστεύουμε, ότι θα μας αναγνωρίσει και θα το αναγνωρίσουμε «μαγικά».

Στη διάρκεια αυτής της αναζήτησης θα κάνουμε πολλά: θα μασκαρευτούμε, θα τρομάξουμε, θα μπερδευτούμε, θα γελοιοποιηθούμε, θα ελπίσουμε... Και τελικά, κάποτε, θα βρούμε το ιδανικό μας άλλο, αυτό που μας χωρά και το χωράμε. Και ευτυχώς θα αρχίσουμε επιτέλους να «κυλάμε»...να ζούμε...Τι κρίμα μόνο, που κανείς δεν μας είπε και εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε, ότι κυλώντας...αλλάζεις! Και έτσι αυτό που ξεκίνησε σαν απόλυτο ταίριασμα, στην πορεία αρχίζει να μας στενεύει και να το στενεύουμε...
Και μετά τι.... Μετά πάλι από την αρχή: προσμονή και μοναξιά... Μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί κάτι, κάποιος, που τίποτα δεν ζητά και τίποτα δεν του λείπει, (ένα Μεγάλο, ολοστρόγγυλο, πλήρες Ο), για να μας κάνει την απλή ερώτηση:

«Γιατί δεν κυλάς μόνο σου;»
«Μόνο μου; ένα Κομμάτι-που-λείπει (τριγωνικής μορφής) δεν μπορεί να κυλήσει μόνο του».
«Αλήθεια, προσπάθησες ποτέ;» ρώτησε το Μεγάλο Ο.
«Οι γωνίες μου είναι πολύ μυτερές» είπε το Κομμάτι-που-Λείπει. «Δεν είμαι φτιαγμένο για να κυλάω μόνο μου!»
«Οι γωνίες και τα σχήματα αλλάζουν» είπε το Μεγάλο Ο...
"Αλλάζουν";

Σιωπή... Περισυλλογή... Απόπειρα.... Προσπάθεια.... Κίνηση.... Και επιτέλους αρχίζει το ταξίδι... η μεταμόρφωση...η ζωή...

«Το Κομμάτι που Λείπει συναντά το Mεγάλο Ο», μιλά απλά και αληθινά για αυτό που όλοι ξέρουμε, αλλά ελάχιστοι κατανοούμε και ακόμα ελαχιστότεροι κάνουμε πράξη στη ζωή μας: η ολοκλήρωση και ευτυχία μας, είναι πρωτίστως μια προσωπική υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να μας την επιβάλει ή ακόμα και να μας τη χαρίσει «έξωθεν». Και ίσως δεν γίνεται αλλιώς: για να συν-υπάρξουμε κάποτε με κάποιον ή κάτι, πρέπει πρώτα να υπάρξουμε σαν αυτοκαθοριζόμενες οντότητες. Η συν-ύπαρξη χρειάζεται δυο... όχι δυο μισά, αλλά δυο ολόκληρα. Δυο Μεγάλα ολοστρόγγυλα Ο, που τίποτα δεν χρειάζονται και τίποτα δεν τους λείπει... Δύο ολόκληρα που συμπορεύονται από καθαρή αγάπη. Όχι από ανάγκη ούτε από συμφέρον. Δυο ολόκληρα που τα ενώνει η επιλογή. Όχι η ελπίδα, ούτε ο φόβος.... Αν έτσι αντικρίσουμε τη ζωή μας, ίσως πάψουμε να μεμψιμοιρούμε, να τα βάζουμε με τους άλλους, να είμαστε απαθής ή μοιρολάτρες. Αν δεν περιμένουμε την ευτυχία να μας χτυπήσει την πόρτα, αλλά τραβήξουμε εμείς κατά κει, αν μη τι άλλο, σίγουρα στο τέλος, όποιο κι αν είναι, θα έχουμε κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι!

Η ολοκλήρωση και ευτυχία μας, είναι πρωτίστως μια προσωπική υπόθεση (απόλαυσε το βίντεο…)

Ας αφεθούμε στο παραλήρημα κι ας αρχίσουμε να ασκούμε το δικαίωμα στο όνειρο

$
0
0
Ένας κόσμος ανάποδα όπως ακριβώς πρέπει να είναι: Παρότι δεν μπορούμε να μαντέψουμε πως θα είναι τα επόμενα χρόνια, έχουμε τουλάχιστον το δικαίωμα να ονειρευτούμε πώς θα θέλαμε να είναι. Το 1948 και το 1976 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε οικουμενικές διακηρύξεις με εκτενείς καταλόγους ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά η μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας δεν έχει κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από το δικαίωμα να βλέπει, να ακούει και να σιωπά.


Τι θα γίνει αν αρχίσουμε να ασκούμε το δικαίωμα στο όνειρο που δεν διακηρύχθηκε ποτέ; Τι θα γίνει αν για μια στιγμούλα αφεθούμε στο παραλήρημα; Ας διαπεράσει το βλέμμα μας το όνειδος και ας ονειρευτούμε έναν άλλο κόσμο όπου:
1.  Ο αέρας θα είναι καθαρός, απαλλαγμένος από το μικρόβιο του ανθρώπινου φόβου και από τα ανθρώπινα πάθη.
2.  Στους δρόμους τα σκυλιά θα συνθλίβουν αυτοκίνητα.
3.  Τους ανθρώπους δεν θα τους ελέγχει το αυτοκίνητο, δε θα τους προγραμματίζει ο υπολογιστής, δε θα τους εξαγοράζει το σούπερ μάρκετ, δε θα τους παρακολουθεί η τηλεόραση.
4.  Η τηλεόραση θα πάψει να είναι το πιο σημαντικό μέλος της οικογένειας και θα της συμπεριφερόμαστε όπως στο σίδερο ή το πλυντήριο ρούχων.
5.  Οι άνθρωποι θα δουλεύουν για να ζήσουν, αντί να ζουν για να δουλεύουν.
6.  Στους ποινικούς κώδικες θα ενταχθεί και το αδίκημα της βλακείας, το αδίκημα που διαπράττουν όσοι ζουν για να έχουν ή για να κερδίζουν, αντί να ζουν απλώς και μόνο για να ζουν, σαν τα πουλιά που κελαηδούν χωρίς να ξέρουν ότι κελαηδούν και σαν τα παιδιά που παίζουν χωρίς να ξέρουν ότι παίζουν.
7.  Σε καμιά χώρα δεν θα φυλακίζονται οι νέοι που αρνούνται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία αλλά εκείνοι που θα θέλουν να την υπηρετήσουν.
8.  Οι οικονομολόγοι δε θα ονομάζουν επίπεδο ζωής το επίπεδο κατανάλωσης, ούτε ποιότητα ζωής την ποσότητα των υλικών αγαθών.
9.  Οι μάγειροι δεν θα πιστεύουν ότι είναι ευχάριστο για τους αστακούς να τους βράζουν ζωντανούς.
10.      Οι ιστορικοί δεν θα πιστεύουν ότι η εισβολή σε μια χώρα είναι κάτι που την ευχαριστεί.
11.      Οι πολιτικοί δεν θα πιστεύουν ότι είναι ευχάριστο για τους φτωχούς να τρώνε υποσχέσεις.
12.      Η σοβαρότητα θα πάψει να θεωρείται αρετή και κανείς δε θα παίρνει στα σοβαρά έναν άνθρωπο που δε θα είναι ικανός να γελάει με τον εαυτό του.
13.      Ο θάνατος και το χρήμα θα χάσουν τις μαγικές τους δυνάμεις και ούτε ο θάνατος ούτε η περιουσία θα μπορούν να μετατρέψουν έναν παλιάνθρωπο σε ευυπόληπτο πολίτη.
14.      Κανείς δε θα θεωρείται ήρωας ή χαζός επειδή κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό αντί να κάνει αυτό που τον συμφέρει περισσότερο.
15.      Ο κόσμος δεν θα πολεμάει πια τους φτωχούς αλλά τη φτώχεια και η στρατιωτική βιομηχανία δε θα έχει άλλη λύση παρά να κλείσει.
16.      Το φαγητό δε θα είναι εμπόρευμα ούτε η επικοινωνία εμπόριο, επειδή το φαγητό και η επικοινωνία είναι δικαιώματα του ανθρώπου.
17.      Κανείς δε θα πεθαίνει από πείνα επειδή κανείς δε θα πεθαίνει από το πολύ φαΐ.
18.      Κανείς δε θα φέρεται στα παιδιά του δρόμου σαν να είναι σκουπίδια, επειδή δε θα υπάρχουν παιδιά του δρόμου.
19.      Κανείς δε θα φέρεται στα πλούσια παιδιά σαν να είναι λεφτά, επειδή δε θα υπάρχουν πλούσια παιδιά.
20.      Η εκπαίδευση δε θα είναι προνόμια μόνο όσων μπορούν να την πληρώσουν.
21.      Η αστυνομία δεν θα είναι εφιάλτης για όσους δεν μπορούν να την εξαγοράσουν.
22.      Η δικαιοσύνη και η ελευθερία, αδέρφια σιαμαία που καταδικάστηκαν να ζουν χωριστά, θα ενωθούν και πάλι, πλάτη με πλάτη.
23.      Μια μαύρη γυναίκα θα είναι πρόεδρος της Βραζιλίας και μια άλλη γυναίκα, επίσης μαύρη, θα είναι πρόεδρος την Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μια ινδιάνα γυναίκα θα κυβερνάει τη Γουατεμάλα και μια άλλη το Περού.
24.      Στην Αργεντινή οι τρελές της Πλάζα ντε Μάγιο θα είναι παράδειγμα πνευματικής υγείας, επειδή εκείνες αρνήθηκαν να ξεχάσουν στα χρόνια της υποχρεωτικής λήθης.
25.      Η Αγία Μητέρα Εκκλησία θα διορθώσει τα τυπογραφικά λάθη στους πίνακες του Μωυσή και η έκτη εντολή θα προστάζει να τιμάμε το σώμα.
26.      Η Εκκλησία επίσης θα υπαγορεύσει μια ακόμη εντολή, που την ξέχασε ο Θεός: «Αγάπα τη φύση, μέρος της οποίας είσαι κι εσύ».
27.      (Η Αγία Εκκλησία θα μας κάνει την τιμή να πάψει να υπάρχει)
28.      Θα ξανά βλαστήσουν τα δάση στον ερημωμένο κόσμο μας και στις ερημωμένες ψυχές.
29.      Οι απελπισμένοι θα ξαναβρούν την ελπίδα τους και οι χαμένοι τη ζωή τους, αφού απελπίστηκαν επειδή ήλπισαν πολύ και χάθηκαν επειδή έψαξαν  πολύ.
30.      Όσοι έχουμε θέληση για δικαιοσύνη και ομορφιά θα είμαστε όλοι αδέρφια, όποτε κι αν έχουμε γεννηθεί, όπου κι αν έχουμε ζήσει, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε καθόλου τα σύνορα του κόσμου και του χρόνου.
31.      Η τελειότητα θα εξακολουθήσει να είναι το βαρετό προνόμιο των θεών όμως, σ’ αυτό τον όμορφο αλλά και παράξενο κόσμο, θα ζούμε την κάθε νύχτα σαν να ‘ναι η τελευταία και την κάθε μέρα σαν να ‘ναι η πρώτη μας.
[Eντουάρντο Γκαλεάνο Αλιευθέν από το EDW HELLAS]

Πώς φτιάχνουν τον άνθρωπο χωρίς καρδιά. Ποιοί ελέγχουν και «φτιάχνουν» τον άνθρωπο;
Τι ειναι ο άνθρωπος; Ένας μικρός θεός;  Ε λοιπόν, καιρός πια είναι να ορίσω την μεταφυσική …
Ποιός άνθρωπος είναι «άνθρωπος με καρδιά» … μα ο Α Ν Ε Ξ Α Ρ Τ Η Τ Ο Σ άνθρωπος, δηλαδή ο άνθρωπος που δεν έχει εξαρτήσεις. Ο άνθρωπος που ζεις σε Α Ρ Μ Ο Ν Ι Αμε την φύση γύρω του και ως φύση γύρω του νοούνται και οι συνάνθρωποι του είτε είναι τύραννοι ή τυραννίσκοι, είτε όχι. Ναι υπάρχει η δυνατότητα ο άνθρωπος να έχει καρδιά και λέγοντας καρδιά εννοούμε Λ Ο Γ Ι Κ Ηκαι όχι συναίσθημα, γιατί ο άνθρωπος είτε πρόβατο, είτε λύκος έχει μπερδέψει και αυτό.
Ο άνθρωπος με καρδιά διαθέτει Λ Ο Γ Ι Κ Ηκαι δεν επαφίεται σε συναισθηματικές ανοησίες εξάρτησης.
Ο άνθρωπος με ικανό και χρήσιμο ΕΛΛΟΓΟ ΝΟΥ είναι αυτός που έχει καρδιά και είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να συνδέεται με την Δύναμη απ’ όπου αντλεί την ικανότητα, του να είναι ΕΛΛΟΓΟΣ.
«Όταν σταμάτησα να είμαι επαγγελματίας επαναστάτης, είπα να γίνω κι εγώ μέλος αυτής της κοινωνίας. Να αντιληφθώ τι γίνεται και τι είναι αυτό που θέλω να ανατρέψω. Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα. Η ζωή είναι ένα δώρο που μας δίνεται μία φορά.».  Χρόνης Μίσσιος
Το κλειδί για να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής, βρίσκεται στην ικανότητά μας να γευόμαστε την κάθε στιγμή, γιατί η ικανοποίηση δεν εξαρτάται από την εξωτερική επιτυχία, ούτε από την κοινωνική αναγνώριση, αλλά από τη διάθεσή μας απέναντι στη ζωή.
Η ικανοποίηση έρχεται σε ατομικές συσκευασίες και μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε ημέρα με πληρότητα και ενθουσιασμό.
Υπάρχουν άνθρωποι που ίσως η ζωή τους να μας φαίνεται εκ πρώτης όψεως βαρετή και αδιάφορη, κι όμως είναι γεμάτη ικανοποιήσεις.

Το να ενθουσιάζεσαι σημαίνει να ανακαλύπτεις και να εκτιμάς τη μαγεία των πραγμάτων, να καθορίζεις το χρώμα της ζωής σου και όσων σου συμβαίνουν, να επιλέγεις πώς θα χειριστείς τα λίγα ή τα πολλά που διαθέτεις, προς όφελος δικό σου και όσων σε περιβάλλουν.

Ο ταχυδακτυλουργός είναι σε θέση να μεταβάλλει την πραγματικότητα με ελάχιστα εργαλεία. Διαθέτει μια μαγεία που μεγαλώνει και δυναμώνει όσο τη χρησιμοποιεί.
Όπως έλεγε ο André Maurois «Μια αιώνια αυταπάτη, ή τουλάχιστον μια αυταπάτη που ξαναγεννιέται συχνά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα».
… και όπως λέει ο μέγιστος Κ. Καβάφης στο » Σύνταγμα της Ηδονής»
«Mη ομιλείτε περί ενοχής, μη ομιλείτε περί ευθύνης. Όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας όταν ριγούν και τρέμουν αι αισθήσεις, άφρων και ασεβής είναι όστις μένει μακράν, όστις δεν ορμά εις την καλήν εκστρατείαν, την βαίνουσαν επί την κατάκτησιν των απολαύσεων και των παθών. ..
Όλοι οι νόμοι της ηθικής – κακώς νοημένοι, κακώς εφαρμοζόμενοι – είναι μηδέν και δεν ημπορούν να σταθούν ουδέ στιγμήν, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
Mη αφήσης καμίαν σκιεράν αρετήν να σε βαστάξη.
Mη πιστεύης ότι καμία υποχρέωσις σε δένει.
Tο χρέος σου είναι να ενδίδης, να ενδίδης πάντοτε εις τας Eπιθυμίας, που είναι τα τελειότατα πλάσματα των τελείων θεών.
Tο χρέος σου είναι να καταταχθής πιστός στρατιώτης, με απλότητα καρδίας, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου και πλανάσαι με θεωρίας δικαιοσύνης, με τας περί αμοιβής προλήψεις της κακώς καμωμένης κοινωνίας.
Mη λέγης: «Τόσον αξίζει ο κόπος μου και τόσον οφείλω να απολαύσω».
Όπως η ζωή είναι κληρονομία και δεν έκαμες τίποτε δια να την κερδίσης ως αμοιβήν, ούτω κληρονομία πρέπει να είναι και η Hδονή.
Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου· αλλά κράτει τα παράθυρα ανοικτά, ολοάνοικτα, δια να ακούσης τους πρώτους ήχους της διαβάσεως των στρατιωτών, όταν φθάνη το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
Mη απατηθής από τους βλασφήμους όσοι σε λέγουν ότι η υπηρεσία είναι επικίνδυνος και επίπονος.
H υπηρεσία της ηδονής είναι χαρά διαρκής. Σε εξαντλεί, αλλά σε εξαντλεί με θεσπεσίας μέθας.
Kαι επί τέλους όταν πέσης εις τον δρόμον, και τότε είναι η τύχη σου ζηλευτή.
Όταν περάση η κηδεία σου, αι Mορφαί τας οποίας έπλασαν αι επιθυμίαι σου θα ρίψουν λείρια και ρόδα λευκά επί του φερέτρου σου, θα σε σηκώσουν εις τους ώμους των έφηβοι Θεοί του Oλύμπου, και θα σε θάψουν εις το Kοιμητήριον του Iδεώδους όπου ασπρίζουν τα μαυσωλεία της ποιήσεως.»
Τώρα ξέρεις τι σου αρμόζει να ΚΑΝΕΙΣ 


[ΠΗΓΗ: Αλίκη Αλίσα, Ένας κόσμος ανάποδα ένας κόσμος τέλειος, TerraPapers: http://www.terrapapers.com/ ]

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΩΝ: Αν όλα είναι Τέχνη, τίποτα πλέον δεν είναι Τέχνη

$
0
0
Ο Ιερώνυμος Μπος και η τέχνη της θανάσιμης αγωνίας των επικυρίαρχων: Ο Ιερώνυμος Μπος είναι ένας από τους πιο γνωστούς και γνήσιους ζωγράφους όλων των εποχών. Τα έργα του, παρά το ότι έχουν δημιουργηθεί πεντακόσια χρόνια πριν, φαίνονται σύγχρονα και μοιάζουν σουρεαλιστικά. Είναι η τέχνη ενός κόσμου που βρίσκεται σε αναταραχή, σπαρασσόμενος από αντιφατικές τάσεις – ένας κόσμος όπου το φως της λογικής έχει σβήσει και τα ζωώδη ένστικτα κυριαρχούν, ένας κόσμος τρομοκρατίας και βίας, ένας ζωντανός εφιάλτης. Κοντολογίς, ένας κόσμος όπως ο σύγχρονος.


Ελάχιστα πράγματα μας είναι γνωστά από την ζωή του ανθρώπου που έμεινε γνωστός με το όνομαΙερώνυμος Μπος. Ακόμη και το όνομα δεν είναι δικό του, αλλά είναι το ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραφε τα έργα του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Jeroen Anthoniszoon van Aken και είχε γεννηθεί γύρω στο 1450 στην εμπορική Φλαμανδική πόλη Χερτόχενμπος, κοντά στα γερμανικά σύνορα…
Ο Μπος έζησε σε μια περίοδο που αποκαλείται η δύση του Μεσαίωνα. Η περίοδος αυτή συνέπιπτε με την απαρχή της  αφύπνισης που χαρακτηρίζουμε ως Αναγέννηση. Η έρευνα και οι επιστημονικές ανακαλύψεις ευδοκίμησαν σε μια ατμόσφαιρα διανοητικής περιέργειας. Κάτω από την επιφανειακή θρησκευτική τελετουργία με τις πομπές, τα προσκυνήματα και την ευλάβεια, οι άνθρωποι γίνονταν όλο και πιο δύσπιστοι προς την Εκκλησία και είχαν αμφιβολίες σχετικά με την θεοκρατική τάξη των πραγμάτων. Η τυπογραφία βοήθησε στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου περισσότερων ανθρώπων.
Η «ανακάλυψη» της Αμερικής, ο περίπλους της Αφρικής δημιούργησαν για την νέα τάξη ανθρώπων που γεννιόταν, ένα καινούργιο πεδίο δράσης. Οι αγορές των Ανατολικών Ινδιών και της Κίνας, ο αποικισμός της Αμερικής, οι ανταλλαγές με τις αποικίες, ο πολλαπλασιασμός των μέσων ανταλλαγής και των εμπορευμάτων γενικά έδωσαν μια άγνωστη ως τα τότε ώθηση στο εμπόριο, τη ναυσιπλοΐα, τη βιομηχανία και προκάλεσαν έτσι μια γρήγορη ανάπτυξη τού επαναστατικού στοιχείου της φεουδαρχικής κοινωνίας των επικυρίαρχων που δήθεν και φαινομενικά έδειχνε να καταρέει.   

Το έργο του Μπος ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα, αφού είχε περάσει στην λήθη για τρεις σχεδόν αιώνες. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι προηγούμενες γενιές δεν μπορούσαν να καταλάβουν αυτή την παράξενη τέχνη, ούτε φυσικά  οι επικυρίαρχοι είχαν καμία διάθεση να την αφήσουν στο κοινό.

Αν και το έργο του Μπος με το σύγχρονο γίγνεσθαι το χωρίζουν περισσότερα από πεντακόσια χρόνια, φαίνεται να μας αγγίζει περισσότερο από πολλά έργα της εποχής μας. Είναι πιο σχετικό με τον πολιτισμό που ζούμε, παρά το ότι περιγράφει την πραγματικότητα της δικής του σύγχρονης εποχής. Αυτή η τέχνη έχει μια παράξενη και συναρπαστική ομορφιά, αλλά αυτό που δεν φαίνεται να έχει είναι ΛΟΓΙΚΗ. Η ανθρώπινη ΛΟΓΙΚΗ αμφισβητείται σε κάθε βήμα. Η πραγματικότητα φαίνεται να βρίσκεται στο κεφάλι του δημιουργού. Βρισκόμαστε απέναντι σε εικόνες που έχουν τέτοια αντίθεση με την πραγματικότητα που μας φέρνουν ζάλη.

Όταν η ΛΟΓΙΚΗ γίνεται παραλογισμός: Το παράδοξο και το παράλογο, είναι η ίδια η ουσία αυτής της τέχνης. Είναι η αντανάκλαση ενός κόσμου που δεν είναι πλέον σε συμφωνία με τον εαυτό του, ενός κόσμου που έχει σπάσει σε κάθε σημείο του. Ό,τι είναι στερεό μετατρέπεται σε υγρό και το αντίστροφο. Τα βουνά στο κεντρικό τμήμα του έργου «Ο Κήπος Των Επίγειων Απολαύσεων» φαίνεται να μετατρέπονται σε τερατώδη φυτά, ανοιχτά από μια αφύσικη ωριμότητα. Τα πάντα αλλάζουν στο αντίθετο τους ή με τα λόγια του Ηράκλειτου

«Τα Πάντα Ρεί, μηδέποτε κατά το αυτό μένειν» τα πάντα ρέουν και όλα χάνονται, ακατάπαυστα και είναι αυτή η συνεχής μεταβολή πού συνθέτει την ίδια την έννοια του κόσμου, την θεμελιώδη αρχή του, την έσχατη σημασία του… Ωστόσο, παρά τον προφανή αναρχικό και ανορθολογικό χαρακτήρα της, αυτή η τέχνη είναι μια πιστή αναπαράσταση του κόσμου στον οποίο ζούσε ο Μπος. Είναι η τέχνη μιας μεταβατικής περιόδου, ο αιώνας της πτώσης της φεουδαρχίας των Επικυρίαρχων και της αυγής της Νέας Εποχής. Ήταν μια εποχή φαινομενικών ανακατατάξεων και μεγάλων αλλαγών. Η φεουδαρχία έμοιαζε να είναι σε αναστρέψιμη παρακμή και οι άνθρωποι στις πόλεις αφήνονταν να την αμφισβητήσουν διεκδικώντας δήθεν δυναμικά τα δικαιώματα τους, άσχετα αν δεν πήραν ποτέ τίποτε.

Όταν ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα αναπτύσσεται υπάρχει μια γενική αίσθηση εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας. Κανείς δεν αμφισβητεί την υπάρχουσα τάξη, τα ιδανικά και την ηθική. Τώρα, όμως, ο παλιός κόσμος του Μεσαίωνα, με τα γερά θεμέλια της θρησκευτικής πίστης, ήταν ετοιμόρροπος. Ξαφνικά όλα ρίχτηκαν στο χωνευτήρι. Το σύστημα των θρησκευτικών πεποιθήσεων που είχε κρατήσει χίλια χρόνια από τη διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν σε κρίση. Στη θέση του τοποθετούσαν μια καθολική διάθεση σκεπτικισμού και κυνισμού. Η γενική κοινωνική αναταραχή βρήκε την αντανάκλασή της στην καθολική αμφισβήτηση.

Ήταν ένας κόσμος που είχε τρελαθεί, ένας κόσμος που ήταν άρρωστος μέχρι θανάτου και που δεν μπορούσε να βρει θεραπεία για την ασθένεια του. Παντού στον πίνακα «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» αναδύεται η αίσθηση μιας αηδιαστικής υπερωρίμανσης. Γιγαντιαία ψάρια που είναι ένα αρκετά προφανές φαλλικό σύμβολο. Η αμαρτία, που συνδέεται με το σεξ, αποδίδεται από τεράστια και σαρκώδη φρούτα, ειδικά φράουλες. Η υπερβολική τους ωρίμανση υποδηλώνει εσωτερική αποσύνθεση που αηδιάζει….


Το τέλος του κόσμου; Ήταν σαφές σε όλους ότι ο παλιός κόσμος ήταν σε κατάσταση ταχείας και ανεπανόρθωτης φθοράς. Άνθρωποι που σπαράσσονται από αντικρουόμενα συμφέροντα. Πεποιθήσεις που γκρεμίστηκαν. Ένας κόσμος κρύος, εχθρικός και ακατανόητος. Η αίσθηση ότι το τέλος του κόσμου πλησιάζει είναι κοινή σε κάθε ιστορική περίοδο που το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα έχει μπει σε μη αναστρέψιμη παρακμή. Ο Peter S. Beagle γράφει:

«Μια τάξη πραγμάτων κατέρρεε όταν ο Μπος γεννήθηκε. Η πρωτόγονη «ασφάλεια» της φεουδαρχίας στηρίζονταν στην γενική αντίληψη ότι η τάξη των πραγμάτων στηρίζονταν στον ουρανό. Ο Θεός, ο Πατέρας είχε μοιράσει τον κόσμο σε φέουδα στους υποτελείς του, τους πάπες, τους αυτοκράτορες και τους βασιλιάδες οι οποίοι με την σειρά τους υπενοικίαζαν τους άλλους ανθρώπους» (P. Beagle, The Garden of Earthly Delights, σ. 14) …Σαν να μην πέρασε μια μέρα !
Τώρα, ξαφνικά, όλες αυτές οι «βεβαιότητες» έχουν ανατραπεί. Ήταν σαν ο ακρογωνιαίος λίθος του κόσμου να είχε αφαιρεθεί. Το αποτέλεσμα ήταν τρομακτική αναταραχή και αβεβαιότητα. Από τα μέσα του 15ου αιώνα, το παλιό σύστημα των πεποιθήσεων άρχισε να κλονίζεται. Οι άνθρωποι δεν κοίταζαν πια προς την Εκκλησία προκειμένου να βρουν σωτηρία. Θρησκευτικές έριδες ξέσπασαν και έγιναν πρόσχημα κοινωνικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στον κόσμο του Μπος και τον σημερινό, αλλά επίσης δεν υπάρχει και κανένα χάσμα μεταξύ τους. Σήμερα, τουλάχιστον στην Δύση,  φαίνεται πως η θρησκεία δεν παίζει, τόσο σημαντικό ρόλο στο προσκήνιο, γιατί στο παρασκήνιο οι ίδιοι φεουδάρχες-Επικυρίαρχοι και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κυβερνούν το κοπάδι τους…

Η υπόσχεση της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής υπάρχει στη θεωρία, αλλά στην πραγματικότητα, η γενική προοπτική της περιόδου είναι η βαθύτερη σκιά του μαύρου. Αυτό το απαισιόδοξο αίσθημα αντανακλάται στην ποίηση της εποχής, όπως φαίνεται από τα ακόλουθα εδάφια του Γάλλου Deschamps, ο οποίος συγκρίνει τον κόσμο με έναν γέρο σε πολύ βαθιά γεράματα:
    Τώρα ο κόσμος είναι δειλός, σαθρός και αδύναμος,
    Γέρο φιλάργυρος που μπερδεύει τα λόγια του
    Βλέπω μόνο ηλίθιους και ηλίθιες
    Το τέλος πλησιάζει
    Όλα πάνε άσχημα

Στο μεγάλο τρίπτυχο του, Το Κάρο του Σανού (μεταξύ 1485-90, μουσείο Πράδο, Μαδρίτη), ο Μπος παρουσιάζει έναν κόσμο που διέπεται από την απληστία και τη βία: εδώ ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε λειτουργία γύρω από ένα κάρο με σανό. Ένα κάρο φορτωμένο σανό, όπως απεικονίζεται στη ζωγραφική του Μπος, θα ήταν ένα οικείο θέαμα για τους ανθρώπους του 15ου αιώνα ως σύμβολο της τροφής που αποθηκεύεται για το χειμώνα και, συνεπώς, της ευημερίας. Αλλά εδώ το σανό συμβολίζει τη δύναμη του πλούτου και χρήματος. Υπενθυμίζει το παλιό ολλανδικό ρητό:

«Ο κόσμος είναι σωρός από άχυρο και όλοι αρπάζουν όσο μπορούν από αυτό».
Ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι φερέφωνο του κάρου με το σανό και δίπλα, στη δεξιά πλευρά, βρίσκονται επτά διάβολοι και οι φωτιές της κόλασης.
Το πλάνο του πίνακα είναι χαοτικό. Όλοι αγωνίζονται να αποκτήσουν ένα κομμάτι άχυρο. Στο προσκήνιο κάτω στο έδαφος, ένας άνθρωπος κόβει το λαιμό ενός άλλου ανθρώπου για το χρυσό του. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να σκοτώσουν ή να τρέξουν πάνω από το καλάθι για τα χρήματα. Οι γυναίκες προσφέρουν το σώμα τους για αυτό. Δικαστές πωλούν τιμή τους για αυτό. Στα δεξιά, το βαγόνι τραβιέται από παράξενα δαιμονικά πλάσματα. Ένα από αυτά τα πλάσματα είναι ένας συνδυασμός άνδρα και ψαριού. Ένα άλλο είναι πουλί και ένα τρίτο είναι ένας άνθρωπος με κουκούλα και κλαδιά να βγαίνουν από την πλάτη του.
Σε κοντινή απόσταση, οι άνθρωποι βγαίνουν από μια ξύλινη πόρτα από το έδαφος. Το ίδιο το κάρο συνοδεύεται από άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν να αρπάξουν χούφτες σανό. Παλεύουν και έχουν πέσει κάτω από τους τροχούς. Στο πρώτο πλάνο του πίνακα βλέπουμε δύο μοναχές να γεμίζουν ένα σακί άχυρο προς όφελος ενός χοντρού καλόγερου, ο οποίος απεικονίζεται να πίνει ήρεμα το κρασί εποπτεύοντας την λεηλασία του ποιμνίου του. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ότι η χριστιανική εκκλησία μάδησε τους ανθρώπους, αλλά ότι μοναχοί και μοναχές είχαν παράνομες σεξουαλικές σχέσεις. Αυτή η εικόνα για την χριστιανική εκκλησία έχει διαδοθεί ευρύτατα και όχι δίχως λόγο, της αποδίδονται πολλά σκάνδαλα και οι πιστοί της αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί….

Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων: Το Μουσείο Πράντο στην Μαδρίτη είναι το σπίτι αυτού του σπουδαίου έργου του Μπος με τίτλο «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων». Εδώ η τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης εκφράζεται με εντυπωσιακό τρόπο. Το όλο θέμα είναι μια τρελή πανδαισία χρωμάτων και κίνησης. Υπάρχει ένα τεράστιο πλήθος λεπτομερειών, τρομακτικών εικόνων και αντιθέσεων, που είναι αδύνατο να εξετασθούν όλες ταυτόχρονα. Αλλά όταν επικεντρωθούμε σε κάθε λεπτομέρεια μένουμε άναυδοι από την σύλληψη του Μπος.

Στον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επαναλαμβανόμενο θέμα του Μπος – τον πειρασμό. Ο πειρασμός είναι εκδήλωση των ανταγωνιστικών τάσεων. Ο απαγορευμένος καρπός (γήινη αισθησιακή απόλαυση ή οι αμαρτίες της σάρκας) παρουσιάζεται ως φρούτα και όμορφες γυμνές γυναίκες – η πιο επιθυμητή απαγορεύεται. Τις ίδιες εικόνες μπορεί να δει κανείς στο έργο του «Οι πειρασμοί του Αγίου Αντωνίου». Με μια πιο προσεκτική εξέταση, διαπιστώνουμε ότι η ζωγραφική του Μπος δεν αναφέρεται στις επίγειες απολαύσεις αλλά στα βάσανα της κόλασης.
Το έργο είναι ένα τρίπτυχο όπως και το Κάρο του Σανού και χωρίζεται σε τρία μέρη. Με όρους τυπικού μεσαιωνικού στυλ είναι μια αλληγορία. Λέει μια ιστορία. Πιο σωστά, αφηγείται την ιστορία της έξωσης του ανθρώπου από τον Παράδεισο. Από αριστερά προς τα δεξιά αρχίζει με τον Κήπο της Εδέμ. Αλλά ακόμη και στον παράδεισο, οι σπόροι του κακού είναι ήδη παρόντες.
Εδώ βλέπουμε ήδη τέρατα: Ένα ψάρι με ανθρώπινα χέρια, νύχια και κεφάλι πάπιας που διαβάζει ένα βιβλίο ένα βιβλίο ενώ ένα λιοντάρι έχει σκοτώσει το θήραμά του και είναι έτοιμο να το κατασπαράξει. Το γκροτέσκο σχήμα με το σιντριβάνι της ζωής, στο κέντρο της εικόνας, ολοκληρώνεται με ένα μισοφέγγαρο, το σήμα του Ισλάμ.
Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι η κουκουβάγια που κοιτάζει έξω από μια τρύπα στον πάτο του σιντριβανιού. Για τους αρχαίους Αθηναίους ήταν ένα πουλί που σχετίζονταν με την Αθηνά, τη θεά της σοφίας, εξ ου και η «σοφή κουκουβάγια». Στον Μεσαίωνα, η κουκουβάγια ήταν το νυχτοπούλι με την απαίσια διαπεραστική κραυγή που συνδέθηκε με το κακό. Η κουκουβάγια επανεμφανίζεται συνεχώς σε πολλά από τα έργα του Μπος.

Ο κεντρικός πίνακας παρουσιάζει ένα μεγάλο πανόραμα της ζωής, φανταστικά ζώα, υπερμεγέθη και υπερώριμα φρούτα, υβριδικούς σχηματισμούς από πέτρα. Οι γιγάντιες φράουλες που οι άνδρες ότι οι άνδρες απεγνωσμένα προσπαθούν να γευτούν είναι σύμβολο του σεξ.

Το τεράστιο ψάρι είναι ένα φαλλικό σύμβολο. Στην πρώτη ομάδα, οι άνθρωποι (Αδάμ και Εύα) είναι μεγαλύτερα από τα ζώα και σε μια παρόμοια κλίμακα στον Ιησού (ο Θεός). Αλλά εδώ μετασχηματίζονται οι διαστάσεις.
Ο κεντρικός πίνακας περιέχει πολλά πουλιά που σμίγουν με τους ανθρώπους και τους δίνουν φρούτα. Εδώ έχουμε μια ένδειξη της μεγαλοφυΐας που μας φέρνει κοντά στο σουρεαλισμό. Στην καθημερινή ζωή, τα πουλιά θεωρούνται γενικά αβλαβή. Μας προσελκύουν με τα πολύχρωμα φτερά και τα μελωδικά τραγούδια τους. Αλλά τα πουλιά του τρίπτυχου είναι σκοτεινές και απειλητικές παρουσίες. Είναι πολύ μεγαλύτερα από τους ανθρώπους. Κοιτάζουν γύρω τους με αιχμηρά ράμφη με τρόπο που φαίνεται να απειλούν τους γυμνούς και ανυπεράσπιστους ανθρώπους.

Στον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων ο κίνδυνος υπάρχει σε κάθε βήμα. Ο Μπος μας προειδοποιεί για την παροδικότητα όλων των κοσμικών απολαύσεων. Η γλυκιά γεύση των φρούτων εξαφανίζεται σύντομα. Ολόκληρη η ανθρωπότητα οδεύει προς μία μόνο κατεύθυνση, η οποία εμφανίζεται στην δεξιά πλευρά. Εδώ έχουμε ένα πραγματικά κολασμένο τοπίο που απεικονίζει με παραστατικό τρόπο τα βάσανα των κολασμένων.

Οι άνθρωποι τιμωρούνται ανάλογα με τις αμαρτίες τους: οι λαίμαργοι καταδικασμένοι σε αιώνιο εμετό ή αποβάλλονται από το διάβολο που έχει το κεφάλι ενός πουλιού. Ένας άνδρας (πιθανώς μουσικός στη ζωή του) έχει διεισδύσει το σώμα του από τις χορδές μιας άρπας, ενώ σε έναν άλλο ένα φλάουτο εισάγεται στον πρωκτό του. Υπάρχει μια εκπληκτική ποικιλία από δαίμονες και τέρατα κάθε δυνατής περιγραφής, όντα κάθε εφιάλτη. από κάθε περιγραφή, κάθε ένα από τα πράγματα του εφιάλτη.

Ωστόσο, το πιο τρομακτικό από όλα τα τέρατα στην κόλαση είναι ο Άνθρωπος Δέντρο που βρίσκεται στο κέντρο του πίνακα. Το σώμα του αποτελείται από ένα κορμό σε σήψη, ο οποίος είναι διάτρητος από αιχμηρά κλαδιά. Ο Άνθρωπος Δέντρο φαίνεται να ατενίζει έξω από τον πίνακα, τον θεατή, με μια παράξενη νοσταλγική έκφραση. Ενδεχομένως, ο Άνθρωπος Δέντρο να είναι ο ίδιος ο Μπος που παρατηρεί πένθιμα το θέαμα της πτώσης της ανθρωπότητας.

Αυτά τα αξιόλογα έργα παρουσιάζουν την ακραία αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, αλλά το σκοτάδι στο τέλος κερδίζει πάντα. Εδώ είναι όλες οι εφιάλτες του Μεσαίωνα. Εδώ είναι η κόλαση με την φωτιά και το θειάφι. Εδώ είναι η αιώνια καταδίκη και το σκοτάδι.
Στα έργα του Μπος είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια ισχυρή αίσθηση της αντίφασης. Δεν βλέπουμε μόνο την αγωνιώδη σύγκρουση των ασυμβίβαστων τάσεων, νομίζουμε ότι τις ακούμε και τις μυρίζουμε, ότι μπορούμε να τις αγγίξουμε. Οι εικόνες είναι τόσο ζωντανές που μας σφίγγουν το λαιμό. Η τέχνη του Μπος μοιάζει με τον υπερρεαλισμό – ο οποίος είναι προϊόν ενός παρόμοιου ιστορικού πλαισίου. Οι ίδιες βασικές αντιθέσεις, οι οποίες παρουσιάζονται σε μια έντονη αντιπαράθεση.

Ο Μπος ζωγράφισε την εποχή του, που ήταν μια επίγεια κόλαση. Ο 15ος αιώνας για την μεγάλη πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών ήταν ένα είδος κόλασης. Το έργο του έχει βάθος, καθώς δεν μένει στην επιφάνεια, αλλά διεισδύει στα βαθύτερα μέρη της ανθρώπινης ψυχής απεικονίζοντας όλα τα μυστικά όνειρα και τους εφιάλτες. Εδώ η τέχνη μιμείται τη ζωή.

Σε έναν κόσμο όπου πολλοί πεινούσαν, βλέπουμε σκηνές φρικτής λαιμαργίας. Εδώ είναι οι ίδιες οι μεγάλες ανισότητες του πλούτου και της φτώχειας, της αδικίας που υπάρχουν και στην εποχή μας. Οι αδικίες αυτές δεν μπορούν να διορθωθούν στην πραγματικότητα για αυτό και ο Μπος τιμωρεί τους κυρίαρχους στη ζωγραφική. Τα βάσανα των κολασμένων είναι ανάλογα με την φύση των αμαρτιών τους: περήφανες και ακατάδεκτες γυναίκες κάνουν έρωτα και βάτραχοι και σαύρες προσκολλώνται στα απόκρυφα μέρη τους. Αυτή είναι η έκφραση του μισογυνισμού της χριστιανικής κοσμοθεωρίας, σύμφωνα με την οποία το Προπατορικό Αμάρτημα οφείλεται στην Εύα. Μουσικοί βασανίζονται με τα όργανα τους, τα οποία έχουν μετατραπεί σε εργαλεία βασανιστηρίων, κλπ.
Η καλλιτεχνική έμπνευση των εικόνων που παρουσιάζει ο Μπος στα έργα του έχει τις ρίζες της στο μεσαιωνικό παρελθόν, παρά το ότι φαίνεται εντυπωσιακά σύγχρονη. Μπορεί να αναζητηθεί στις φιγούρες δαιμόνων και αμαρτωλών που υπάρχουν στις εκκλησίες. Αυτές οι φιγούρες ήταν ένα κομμάτι της παλιάς τέχνης, όμως στα διάφορα έργα (Ημέρα της Κρίσεως, Κόλαση, κ.λπ.) έπαιζαν ένα δευτερεύοντα ρόλο. Στο έργο του Μπος έρχονται σε πρώτο πλάνο….
Ο Μπος ζωγράφισε σε μια εποχή που η Νέα Εποχή ήταν στο ξεκίνημα της. Έτσι, το μόνο που μπορούσε να δει ήταν τα συμπτώματα μιας κοινωνίας στην φάση της παρακμής της. Κάθε φορά που ένα κοινωνικό σύστημα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του βλέπουμε τα ίδια συμπτώματα: οικονομικές κρίσεις, πόλεμοι, εσωτερικές συγκρούσεις, ηθική παρακμή και κρίση των ιδεών που αντικατοπτρίζονται στην πτώση της πίστης στην παλιά θρησκεία και την ηθική. Αυτή η κρίση πίστης συνοδεύεται από την προσφυγή πολλών ανθρώπων σε μυστικιστικές και ανορθολογικές τάσεις, σε μια γενική αίσθηση της απαισιοδοξίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο μέλλον, στην παρακμή της τέχνης και του πολιτισμού.

Το Αλαλούμ τη Σύγχρονης Τέχνης: Ο κόσμος του Ιερώνυμου Μπος έχει πολλά κοινά με τον δικό μας. Ο κόσμος στις αρχές του 21ου αιώνα είναι ένας κόσμος βίας και χάους. Είναι ο κόσμος της 11ης Σεπτεμβρίου και της εισβολής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου ο ανθρωπισμός τσαλακώνεται από πολέμους, λιμούς και φτώχεια.

Η ασθένεια του συστήματος φαίνεται παντού. Πέντε αιώνες πριν, το Κάρο με το Σανό συνέτριβε τους άνδρες και τις γυναίκες κάτω από τους βαριούς τροχούς του. Η καπιταλιστική αλλοτρίωση και ο φετιχισμός των εμπορευμάτων έχουν μπει βαθιά στις ψυχές μας. Χρειάζεται ένας καλλιτέχνης του αναστήματος του Μπος για να φέρει αυτές τις βαθιά κρυμμένες προκαταλήψεις στην επιφάνεια της συνείδησής μας.
Πότε άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας η εξουσία του χρήματος δεν ήταν τόσο ισχυρή. Οι άνθρωποι υποβαθμίζονται σε αντικείμενα και η ανθρώπινη αξία έχει υποβαθμιστεί. Τα ανάλγητα και παραμορφωμένα από την φιλαργυρία και την πλεονεξία πρόσωπα που εικονίζονται στους πίνακες του Μπος μπορεί να τα δει κανείς σήμερα στις αίθουσες των χρηματιστηρίων και τα τεράστια καζίνο όπου οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτώνται από τις σπασμωδικές κινήσεις των αγορών.

Το εφιαλτικό όραμα του Μπος δεν είναι τόσο μακριά μας. Από τις εικόνες της τηλεόρασης μπορούμε να δούμε κάθε βράδυ το ίδιο τρομακτικές εικόνες. Όμως, αυτή η τραγική καθημερινότητα δεν βρίσκει πραγματική έκφραση στη σύγχρονη τέχνη. Τέσσερα εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφάζονται σε εμφύλιους πολέμους στο Κονγκό και αυτό αφήνει ασυγκίνητους τους Βρετανούς καλλιτέχνες.

Για αυτό οι άνθρωποι ψάχνουν προς τα πίσω, μελαγχολικά θαυμάζοντας την μεγάλη τέχνη του παρελθόντος. Επειδή η τέχνη δεν έχει πλέον τίποτα ουσιαστικό να πει. Η Γκουέρνικα του Πικάσο είναι ένα αριστούργημα που έγινε μέσα στον κυκλώνα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο Γκόγια  με τις Καταστροφές του Πολέμου εκφράζει το τρόμο της δικής του μεταβατικής εποχής.
Είναι η ίδια η τέχνη που έχει αποστειρωθεί και ταριχευθεί σε γυάλινο κουτί. Για πρώτη φορά, εδώ και αιώνες, η τέχνη δεν έχει τίποτα να μας πει για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Έχει γίνει ιδιοκτησία ενός μικρού κύκλου κερδοσκόπων και ιδεαλιστών, απομακρυσμένων από την πραγματικότητα και τη ζωή. Αν η τέχνη αδιαφορεί για την πραγματική ζωή και τις ανησυχίες των ανθρώπων, δεν είναι να απορεί κανείς που οι άνθρωποι δείχνουν πλήρη αδιαφορία για την τέχνη.

Ο αιώνας μας χρειάζεται τον δικό του Ιερώνυμο Μπος προκειμένου να κρατήσει έναν καθρέφτη μπροστά του και να τον δείξει όπως πραγματικά είναι. Κάπου εκεί έξω υπάρχουν τέτοιοι καλλιτέχνες, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται. Έχουν σκεπασθεί από το θορυβώδες καρναβάλι της απόκτησης κέρδους και της κυρίαρχης τέχνης που δεσπόζουν στην «κοινωνία» μας…

Λοιπόν, τελικά όλα είναι Τέχνη για λίγους ή τίποτα δεν είναι Τέχνη;


 [ΠΗΓΗ: «Ο Ιερώνυμος Μπος και οι επικυρίαρχοι» (αποσπάσματα), αναρτήθηκε από AlanWoods]

Τσάρλυ Τσάπλιν, Όταν άρχισα ν’ αγαπώ τον εαυτό μου…

$
0
0
Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και τα προβλήματα με τον εαυτό μας και τους άλλους γιατί καμιά φορά, ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και δημιουργούνται νέοι Γαλαξίες. Σήμερα ξέρω ότι ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ!


Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη, απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω κόντρα στην αλήθεια μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου, παρότι ήξερα ότι ούτε ήταν κατάλληλη η στιγμή ούτε ο άνθρωπος ήταν έτοιμος, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,έπαψα να λαχταρώ μια άλλη ζωή και μπόρεσα να δω ότι τα πάντα γύρω μου με προκαλούσαν να μεγαλώσω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,κατάλαβα ότι βρίσκομαι πάντα και σε όλες τις περιστάσεις, την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό μέρος και ότι όλα όσα γίνονται είναι σωστά. Από τότε κατάφερα να γαληνέψω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΠΟΔΟΧΗ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου και σταμάτησα να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο ό,τι με ευχαριστεί και με γεμίζει χαρά, ό,τι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά, με τον δικό μου τρόπο και στους δικούς μου ρυθμούς. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιές για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και από ό,τι με τραβούσε συνεχώς μακριά από τον ίδιο μου τον εαυτό. Στην αρχή το ονόμαζα “υγιή εγωισμό”. Αλλά σήμερα ξέρω ότι είναι ΑΥΤΑΓΑΠΗ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,έπαψα να θέλω να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλλα πολύ λιγότερο. Σήμερα κατάλαβα ότι αυτό το λέμε ΑΠΛΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,αρνήθηκα να συνεχίσω να ζώ στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω περισσότερο τη στιγμή όπου ΟΛΑ συμβαίνουν. Έτσι σήμερα, ζω την κάθε μέρα και αυτό το λέω ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,συνειδητοποίησα ότι η σκέψη μου μπορεί να με κάνει μίζερο και άρρωστο. Όταν όμως επικαλέστηκα τις δυνάμεις της καρδιάς μου, η λογική απέκτησε έναν πολύτιμο σύντροφο. Αυτή τη σχέση την ονομάζω σήμερα ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.


Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και τα προβλήματα με τον εαυτό μας και τους άλλους γιατί καμιά φορά, ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και δημιουργούνται νέοι Γαλαξίες. Σήμερα ξέρω ότι ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ!

Άλλαξε… και ο κόσμος θα αλλάξει

$
0
0
Ο κάθε άνθρωπος είναι ο εφευρέτης του κόσμου του, ο απόλυτος δημιουργός κάθε γεγονότος της ζωής του. Γι’ αυτό, γίνε ΕΣΥ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο!!!


Για να κατακτήσει κανείς εκείνη την ιδιαίτερη κατάσταση της ύπαρξης που είναι φτιαγμένη από ελευθερία, γνώση, δύναμη… χρειάζεται να Εργαστεί πολλά χρόνια πάνω στον εαυτό του… χρειάζεται να «συγχωρεθεί εσωτερικά».
Το παρελθόν πρέπει να το ευλογούμε, να το θεραπεύουμε… Μπες σε κάθε πτυχή! Φώτισε κάθε γωνιά! Μετάτρεψέ το μέσα από μια νέα αντίληψη… Το παρελθόν σου θα θεραπευτεί όταν σταματήσεις να τρέφεις ανησυχίες, αμφιβολίες και φόβους.
Όπως σε κάθε αληθινή θεραπεία, η διαδικασία πρέπει
να ξεκινήσει εσωτερικά. Το Είναι μας δημιουργεί τον
κόσμο και όχι αντίστροφα!

Πρώτος κανόνας για να αντιμετωπίσεις την έρημο,
είναι να ταξιδεύεις με λίγο βάρος.
 Για να ξαλαφρώσεις το Είναι απαιτείται τεράστια δουλειά. Απαιτείται η εγκατάλειψη όλων αυτών που οι γονείς, οι εκπαιδευτές, οι δάσκαλοι των συμφορών, οι προφήτες των καταστροφών σου επέβαλλαν.

Εάν ένας άνθρωπος αλλάξει τη στάση του απέναντι σε ό,τι του συμβαίνει, με τον καιρό θα μεταβληθεί η ίδια η φύση των γεγονότων που του συμβαίνουν.
Το σύμπαν είναι απολύτως άφθονο, είναι το υπερχειλισμένο Κέρας της Αμάλθειας με όλα εκείνα που επιθυμεί η καρδιά ενός ανθρώπου… Σε ένα τέτοιο σύμπαν είναι αδύνατο να υπάρχει ο φόβος της ανεπάρκειας.
Μόνο άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο φόβο και στην αμφιβολία μπορούν να είναι φτωχοί και να διαιωνίζουν την εξάρτηση και τη μιζέρια στον κόσμο.
Η εξάρτηση είναι φόβος
Το να εξαρτάσαι δεν είναι αποτέλεσμα μιας σύμβασης
ή ενός συμβολαίου, δεν συνδέεται με κάποιο ρόλο ούτε γεννιέται επειδή κάποιος ανήκει σε μια κοινωνική τάξη… Το να εξαρτάσαι είναι η συνέπεια της υποβάθμισης της ίδιας της αξιοπρέπειας. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολτοποίησης του Είναι.

Ο κόσμος είναι όπως τον ονειρεύεσαι… είναι ένας καθρέπτης. Εκεί έξω βρίσκεις τον δικό σου κόσμο, τον κόσμο που έχτισες, που ονειρεύτηκες.
Έξω βρίσκεις εσένα! Πήγαινε να δεις ποιος είσαι.
Θ’ ανακαλύψεις ότι οι άλλοι είναι η αντανάκλαση της
εικόνας του ψέματος που έχεις μέσα σου, του
συμβιβασμού, της άγνοιάς σου…
Άλλαξε!… και ο κόσμος θ’ αλλάξει αλλά πρώτα πρέπει ν’ απαλλαγείς από τους φόβους σου

Πέντε τρόποι ν’ απαλλαγείς απ’ τους μεγαλύτερους φόβους σου
Σκέψου την τελευταία φορά που πραγματικά ήθελες να κάνεις κάτι, αλλά δεν το έκανες. Τι σε σταμάτησε από το να το κάνεις; Μήπως κάτι σου άλλαξε το μυαλό; Υπήρχε μια φωνή μέσα στο κεφάλι σου; Όποιος και αν ήταν ο λόγος, ας πάρουμε λίγο χρόνο και ας αναρωτηθούμε τι μπορεί να συμβαίνει με τους φόβους μας και πως μπορούμε να τους ξεπεράσουμε έτσι ώστε να ξεκινήσουμε να επιδιώξουμε πράγματα που πάντα θέλαμε.
Ο φόβος είναι ένα ενδιαφέρον μικρό πράγμα, δεδομένου ότι μπορεί να λειτουργήσει με τρόπους που δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουμε να κάνουμε κάτι που απαιτεί πρώτα κάποια πράγματα να έρθουν στη θέση τους. Το σενάριο μπορεί να είναι μια νέα θέση εργασίας. Το επόμενο πράγμα που ξέρουμε είναι ότι θα αρχίσουμε να λέμε στους εαυτούς μας, «Καλά, που θα δουλέψω; Πως θα πηγαίνω εκεί; Πως θα παραιτηθώ από την τωρινή μου θέση εργασίας; Τι θα γίνει αν δεν μπορέσω να βρω μια άλλη δουλειά;» Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά σενάρια με τα οποία μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι μόλις κάνουμε την σκέψη να αλλάξουμε δουλειά. Παρά το γεγονός ότι μερικές φορές αυτό το αποκαλούμε αντιμετώπιση της πραγματικότητας και ρεαλιστική κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι αυτή η αλληλουχία σκέψεων και εκλογίκευσης πηγάζουν από τον φόβο.
Ορίστε μερικά βασικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας.

1. Νιώσε τον φόβο και προχώρησε μπροστά
Πόσες φορές έχεις πάει να κάνεις κάτι και ο φόβος σε κυριεύει όλο και πιο πολύ όσο πλησιάζεις στο να το πραγματοποιήσεις; Εκείνες τις στιγμές, ακριβώς πριν είσαι έτοιμος να πηδήξεις και με τα δυο σου πόδια, νιώθεις τον φόβο στο υψηλότερο σημείο και στη συνέχεις, δευτερόλεπτα ή λεπτά αργότερα, ο φόβος εξαφανίζεται. Αυτό είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα για να ξεπεράσουμε και να απαλλαγούμε από τους φόβους μας. Απλά κάνε το! Κάνοντας το βήμα και αντιμετωπίζοντας τους φόβους, κάνεις το μόνο πράγμα με το οποίο μπορεί να σε εμποδίσει ο φόβος – κάνεις αυτό που φοβάσαι.

2. Άφησε πίσω το παρελθόν
Όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που μπορεί να έχουμε βιώσει στο παρελθόν, ο φόβος μπορεί να εμφανιστεί αν το προηγούμενο αποτέλεσμα είχε κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες πάνω μας. Ίσως στο παρελθόν δεν ήμασταν αρκετά προετοιμασμένοι για την εμπειρία, έπρεπε να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό ή απλά έτυχε να καταλήξουν έτσι τα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το απορρίψουμε και να μην το κυνηγήσουμε ξανά. Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν και φοβούμενοι την έκβαση μιας επανάληψης δίνει τον έλεγχο σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει πια! Είσαι ένα νέο πρόσωπο σε κάθε στιγμή και έτοιμος να κάνεις προσαρμογές καθώς προχωράς. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές μικρές αλλαγές και αυτό που αποτέλεσε πρόκληση κάποτε στο παρελθόν είναι τώρα εύκολο να το ξεπεράσεις. Όπως και να έχει, έμαθες κάτι! Άφησε πίσω σου το παρελθόν και προσπάθησε ξανά!

3. Σταμάτα να ψάχνεις για εμπόδια
«Είναι πολύ δύσκολο! Είμαι πολύ κουρασμένος! Δεν έχω χρόνο!» Τα ξέρω πολύ καλά αυτά και εγώ. Υπήρξαν ορισμένες καταστάσεις στην ζωή μου, όπου ήθελα πάρα πολύ να κάνω ορισμένα πράγματα και τα καθυστερούσα για πάρα πολύ καιρό εξαιτίας αυτών των τριών προτάσεων. Φυσικά, αυτές δεν είναι οι μόνες τρεις δικαιολογίες τις οποίες μας αρέσει να λέμε όταν θέλουμε να αποφύγουμε κάτι, αλλά σίγουρα είναι κοινές. Τα εμπόδια είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για το μυαλό μας να θάψει έναν φόβο. Τα εμπόδια φαίνονται πραγματικά, είναι ποσοτικά και ποιοτικά, είναι εύκολο να περιγραφούν στους άλλους και οι άλλοι συχνά συμφωνούν με αυτά. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ψάχνουμε για εμπόδια όλη την ώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε εμπόδια για να καλύψουμε τους φόβους μας. Μπορείς να το δεις ως ένα εμπόδιο ή ως μια αναγκαία πρόκληση κατά μήκος της διαδρομής που βρίσκεται ο στόχος σου. Δες το εμπόδιο για αυτό που είναι, μην του δίνεις περισσότερη δύναμη από όση χρειάζεται και κάνε βήματα για να προχωρήσεις μπροστά.

4. Απέφυγε να κρίνεις τα αποτελέσματα
Ήσουν ποτέ αβέβαιος γιατί μπορεί κάτι να συνέβη εκείνη τη στιγμή, μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις μερικές ημέρες, εβδομάδες ή μήνες αργότερα ότι τελικά κατέληξε έτσι ώστε να σε βοηθήσει στην κατάσταση σου; Όλες οι στιγμές οδήγησαν στην σκέψη ότι μπορεί να είχες κρίνει την εμπειρία ως άσχημη, αρνητική ή μη ιδανική. Αντί να βλέπουμε το αποτέλεσμα ως επιτυχία, το ορίζουμε και το κατηγοριοποιούμε για το πώς θα έπρεπε να είχε συμβεί. Αυτός ο τρόπος θεώρησης των στόχων και των επιλογών μας δημιουργεί φόβο. Πολλές φορές ο λόγος που τα πράγματα συμβαίνουν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο είναι πέρα από την κατανόηση μας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορεί να θέλουμε να κρίνουμε ή αισθανόμαστε αναστατωμένοι σχετικά με το πώς τα πράγματα συνέβησαν, αλλά αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου. Για να βοηθήσεις την αντιμετώπιση των φόβων σου σε μια τέτοια κατάσταση, πήγαινε πέρα από την λογική και την κρίση. Δεν υπάρχει πάντα ένας προφανής γιατί συνέβη τώρα ή γιατί κάτι μπορεί να συμβεί ή όχι. Προχώρησε με το πώς αισθάνεσαι πέρα από την άσκοπη φλυαρία του νου και να ξέρεις ότι δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, δημιούργησες με επιτυχία αυτή την εμπειρία για τον εαυτό σου. Είναι πιθανό η εμπειρία να σου δώσει μια θετική ανάπτυξη άσχετα από το αποτέλεσμα. Στην τελική, το μυαλό είναι το μόνο που δημιουργεί φόβο ή που βλέπει το αποτέλεσμα σαν αποτυχία.

5. Πολύ αργά
Πόσες φορές έχεις αναβάλει να κάνεις κάτι μόνο για να ανακαλύψεις στο τέλος ότι ήταν πολύ αργά πλέον για να το κάνεις; Γνωρίζω τον εαυτό μου, το έχω βιώσει αυτό μερικές φορές και ενώ ήθελα να βυθιστώ στην λύπη, αυτό δεν θα βοηθούσε και πολύ. Αυτό μπορεί επίσης να παίξει μαζί μας με διάφορους τρόπους. Είτε ο φόβος απωθεί αυτό που θέλουμε να κάνουμε ή ο φόβος του ότι έχουμε πολύ λίγο χρόνο μας ακινητοποιεί επειδή φοβόμαστε την αποτυχία. Όπως και να έχει, για να αντιμετωπίσεις αυτό τον φόβο, πρέπει απλά να αναλάβεις δράση. Στο τέλος, το ταξίδι είναι που έχει σημασία. Ας μάθουμε από τις επιλογές μας να περιμένουμε πολύ και ας προχωρήσουμε σε δράσεις τώρα, κάνοντας αυτά που θέλουμε. Όταν κινούμαστε προς τα εκεί που θέλουμε και το αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο, θα παρατηρήσουμε γρήγορα ότι ο φόβος μειώνεται.
Οι τελικές μου σκέψεις είναι αυτές όταν πρόκειται για τους φόβου: υπάρχουν απλά επειδή κάτι τους δημιούργησε. Τις περισσότερες φορές δημιουργήθηκαν απλά από μια εμπειρία του παρελθόντος, κρίση ενός αποτελέσματος ή απλά επειδή φοβόμαστε να αποτύχουμε. Ένας συνδυασμός αυτών των σκέψεων υπάρχει σχεδόν σε όλους μας και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δημιουργούν πόνο και ακινητοποίηση σε ότι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή. Ενώ μπορεί να μην είναι εύκολο, αρχής γενομένης από σήμερα, λάβετε τα αναγκαία μέτρα και αρχίστε την εφαρμογή ορισμένων από αυτές τις τακτικές, όταν πρόκειται για τους φόβους σας. Ποτέ δεν μπορείς να αποτύχεις, ποτέ δεν είσαι λάθος και δεν χρειάζεται να κρίνεις ή να κριθείς για ένα αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνω, λόγω της σπουδαιότητας του, το ταξίδι στην ζωή είναι αυτό που είναι σημαντικό, όχι το αποτέλεσμα.


[Πηγή: Εναλλακτική Δράση, Γίνε ΕΣΥ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο: http://enallaktikidrasi.com/]

Ε, ρε Πρετεντέρη που χρειαζόμαστε όλοι εμείς που καθόμαστε στους καναπέδες μας ζαλισμένοι σαν τα κοτόπουλα από τις απανωτές καρπαζιές που εισπράττουμε κάθε μέρα

$
0
0
Κοιτάξτε πόσο βίαιο είναι αυτό το πιτσιρίκι!!!!! Κοιτάξτε με τι θράσος πετάει πέτρες σε αυτό το αθώο και τρυφερό ισραηλινό τανκ που βγήκε αμέριμνο να απολαύσει την βόλτα του..

Κοιτάξτε πως γέρνει το κορμί του το άτιμο το παλαιστινιάκι, πως σηκώνει το αριστερό βρωμόποδο του και με τι μίσος σημαδεύει και εκσφενδονίζει πέτρες στο γλυκύτατο τανκ.. Κοιτάξτε ανυπακοή στον νόμο!!!! Γιατί προφανώς δεν υπάρχει νόμος που επιτρέπει να πετάμε πέτρες στα τανκ..

Ούτε και υπήρχε τουρκικός νόμος που επέτρεπε στον Κολοκοτρώνη και στον  Καραϊσκάκη να σφάζουν Τούρκους.. Και κακώς που ο Σαμαράς δεν έχει ακόμα απαγορέψει αυτό τον ακραίο και βίαιο εθνικό μας ύμνο όπου περιγράφεται η ελευθερία να βγαίνει μέσα από αίμα και κόκαλα και απ την κόψη του σπαθιού την τρομερή.. Ούτε και επί κατοχής υπήρχε κάποιος νόμος που επέτρεπε στους Έλληνες να κάνουν αντίσταση στους Γερμανούς.. Ούτε και επί χούντας υπήρχε κάποιος νόμος που επέτρεπε τις βόμβες στους συνταγματάρχες! Τότε μάλιστα, τα ήθη μας είχαν φτάσει σε τέτοια εξαθλίωση και η βία σε τέτοια κορύφωση που είχε ξεσαλώσει ακόμα και αυτός ο τάπερμαν ο Σημίτης και έβαζε βόμβες!!! Ούτε και σήμερα υπάρχει κάποιος νόμος που επιτρέπει στον διαδηλωτή να αντιστέκεται στο ρόπαλο και στα χημικά του αφιονισμένου μπάτσου.. Ούτε και σήμερα υπάρχει κάποιος νόμος που επιτρέπει την αντίσταση στην φτωχοποίηση, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στην κλεψιά, στην εκμετάλλευση.. Η μόνη βία που επιτρέπεται, διά νόμου φυσικά, είναι η βία της εξουσίας και η βία των τοκογλύφων που κυβερνούν τον κόσμο..

Ε ρε Πρετεντέρη που χρειαζόμαστε λοιπόν όλοι εμείς τα βίαια κτήνη…
Να μας δώσει μια απ το τηλεοπτικό του παράθυρο και να μας εξουδετερώσει και να καταστείλει κάθε ιδέα μας για αντίσταση κεραυνοβολώντας μας πως η βία είναι βία απ όπου και αν προέρχεται.. Πως δεν υπάρχει καλή και κακή βία.. Πως η ανυπακοή στο νόμο είναι βία, πως η αντίσταση στη νόμιμη βία είναι κατάλυση της Δημοκρατίας.. Πως Δημοκρατία είναι να δεχόμαστε και να είμαστε ευγνώμονες να μας καταστρέφουν και να μας γαμάνε η ζωή και τη χώρα, μέχρι να συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια για να μας οδηγήσουν σαν πρόβατα στην κάλπη για να τους ξαναψηφίσουμε..

Ε, ρε Πρετεντέρη που χρειαζόμαστε όλοι εμείς που καθόμαστε στους καναπέδες μας ζαλισμένοι σαν τα κοτόπουλα από τις απανωτές καρπαζιές που εισπράττουμε κάθε μέρα.. Γιατί αυτή είναι η κατάντια μας και η εθνική τραγωδία μας. Ότι περιμένουμε τον κάθε Πρετεντέρη να μας πει την αλήθεια που ήδη ξέρουμε. Γιατί αν ο Πρετεντέρης μας έλεγε την αλήθεια ότι δηλαδή ΑΛΛΟ Η ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΗΛΙΘΙΟΙ, τώρα θα είχαμε ήδη ξεσηκωθεί και αυτό είναι το μόνο που φοβούνται και καταλαβαίνουν..

[ΠΗΓΗ: Σοφιστής, Η μόνη αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μία αλήθεια: http://sofistis.wordpress.com/

Έτσι όπως κρατάει το Τ Ι Π Ο Τ Α στα χέρια, σκαλώνει το δάχτυλο στην τρύπα του ΟΜΙΚΡΟΝ

$
0
0
Πίσω αΠό το Πι δεν κρύβονταν Παλάτια, ούτε Παράδεισοι, ούτε Πλούτη… Ούτε καν Προσδοκίες για Πανέμορφες γιορτές. Παρά μόνο ένα Πολύ αΠλό Παιχνίδι με τα γράμματα. Που ήταν σαν να Προσπάθησε να του θυμίσει Πως –για δες- αΠό ένα ΤΙΠΟΤΑ… μπορούν, αν θες, να γεννηθούν ΤΑ Πάντα.

- Τι θα κάνεις τις γιορτές;
- Τίποτα.
- Έλα πες… οικογενειακά; Ρεβεγιόν με φίλους;
- Μπα τίποτα…
- Καμιά εκδρομή;
- Τίποτα λέμε.
- Τι έχεις;
- Τ Ι Π Ο Τ Α.



Με τα τόσα τίποτα κόπηκαν κι οι ερωτήσεις. Αφού δεν σήκωνε και πολλά… Έμεινε μόνος… τίποτα δεν περίμενε… τίποτα δεν συνέβη. Εκτός κι αν…
Έτσι όπως κρατάει το Τ Ι Π Ο Τ Αστα χέρια, σκαλώνει το δάχτυλο στην τρύπα του ΟΜΙΚΡΟΝ. Ντριννν… ακούγεται κάτι σαν κουδούνι. Κοιτάει γύρω του…ΤΙΠΟΤΑ.Ξαναπατάει το ΟΜΙΚΡΟΝ… ξανακούγεται το κουδούνι. Άκου να δεις… Στο χέρι του λοιπόν… στην καρδιά του τίποτα… υπάρχει ένα κουδούνι. Θα υπάρχει λογικά και μια πόρτα. Πράγματι, το ΠΙστέκεται αριστερά του ΟΜΙΚΡΟΝσαν πόρτα θεόρατη κλειστή. Τη χτυπάει κι αυτή δειλά με το χέρι, βάζει το αυτί του να ακούσει… ΤΙΠΟΤΑ. Είναι κανείς εδώ… ψιθυρίζει στη χούφτα του. Μπα… ΤΙΠΟΤΑ. Μετά από λίγη σκέψη, παίρνει το αρχικό ΤΑΥ… και το χρησιμοποιεί σαν σφυρί… ή καλύτερα τσεκούρι… και παλεύει να σπάσει με αυτό την κλειστή πόρτα του ΠΙΤΙΠΟΤΑ. Παίρνει το ΓΙΩΤΑκαι προσπαθεί, σαν έμπειρος ληστής, να διαρρήξει την κλειδαριά… ΤΙΠΟΤΑ. Δεν γίνεται… Του αποκαλύφθηκε από το τίποτα ένας ολόκληρος κόσμος… και δεν θα τον εξερευνήσει; Κοιτάει τι του ’μεινε απ’ τη λέξη, το τελικό ΤΑ.Προσπαθεί να το πλέξει κι αυτό στο συλλογισμό του….
ΤΑ…
ΤΑ…ΠΙ με ΤΑΠΙ…άφραγκες γιορτές τι να τις κάνω…
(η πόρτα παραμένει κλειστή… δοκιμάζει ξανά και ξανά και ξανά… τα ΤΑεκσφενδονίζονται σαν λυγμοί από το στόμα του)
ΤΑ… ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΟΛΑ, ΤΑ… ΣΙΧΑΘΗΚΑ, ΤΑ… ’ΧΩ ΠΑΙΞΕΙ, ΤΑ… ’ΧΩ ΧΑΣΕΙ, ΤΑ…ΒΑΝΙ,ΤΑ…ΜΠΛΑΣ, ΤΑ…ΠΕΙΝΩΣΗ
(νιώθει το χέρι του ζεστό, σαν να πλησίασε σε μιαν απάντηση κλειδί- ικανή να ξεσφραγίσει ακόμη και την κλειστή πόρτα ενός τίποτα)
ΤΑ… ΠΕΙΝΟΣ… του φωνάζει απηυδισμένο το λεξικό…
- Δηλαδή;
… αυτός που έχει επίγνωση της αδυναμίας, της μηδαμινότητάς του.
Κάτι γαργάλησε μες την παλάμη του… κάτι σκίρτησε…
ΤΑπεινά λοιπόν, σκέφτηκε και σΤΑμάτησεγια λίγο να γκρινιάζει.
Σαν ν’ άνοιξε κι η πόρΤΑ…

Πίσω αΠό το Πι δεν κρύβονταν Παλάτια, ούτε Παράδεισοι, ούτε Πλούτη… Ούτε καν Προσδοκίες για Πανέμορφες γιορτές. Παρά μόνο ένα Πολύ αΠλό Παιχνίδι με τα γράμματα. Που ήταν σαν να Προσπάθησε να του θυμίσει Πως –για δες- αΠό ένα ΤΙΠΟΤΑ… μπορούν, αν θες, να γεννηθούν ΤΑ Πάντα.



[Πηγή: Μαρία Τσικάρα, Μεθυσμένο Παραμύθι, Μια συνομιλία με τη ζωγραφική του Santhana Krishnan Πολιτιστικό Έντυπο Ελεύθερης Σκέψης και Έκφρασης  ΕΞΩΣΤΗΣ:  http://www.exostispress.gr/  ]
Viewing all 535 articles
Browse latest View live